Στην επικαιρότητα επανέρχεται, για μια ακόμα φορά, το θέμα της περιεκτικότητας νιτρικών αλάτων στο νερό του Ζυγού (και της ευρύτερης περιοχής). Ως γνωστόν, η συζήτηση για το όλο θέμα είχε λάβει το χαρακτήρα έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ των κατοίκων του Ζυγού και της δημοτικής αρχής, με αποκορύφωμα τη λαϊκή συνέλευση του περασμένου Φεβρουαρίου και την απόφαση της ΔΕΥΑ Καβάλας να προχωρήσει σε μια σειρά ενεργειών για την παρακολούθηση της περιεκτικότητας σε νιτρικά άλατα – ενέργειες όπως:
Ερευνητική γεώτρηση στο ρέμα Λιμνιάς, που έδειξε καλό ποιοτικά νερό αλλά σε μικρές ποσότητες.
Συνέχιση της μελέτης, για την υδροδότηση της Δ.Ε. Φιλίππων με νερό από το Κεφαλάρι.
Γεωφυσική έρευνα για εντοπισμό κατάλληλων σημείων για ανόρυξη νέων γεωτρήσεων.
Υδρογεωλογική έρευνα για εντοπισμό των αιτίων της νιτρορύπανσης και καθορισμό μέτρων αντιμετώπισης του θέματος.
Εξέταση της δυνατότητας χρησιμοποίησης παλαιών γεωτρήσεων του ΙΓΜΕ σε Ζυγός και Κρυονέρι.
Τους τελευταίους μήνες η ΔΕΥΑ Καβάλας είχε παράσχει ουκ ολίγες διαβεβαιώσεις ότι το νερό στο Ζυγό (μετά και την παρέμβαση της ΔΕΥΑΚ με ανάμειξή του με νερό από την παρακείμενη γεώτρηση του Κρυονερίου) ήταν κατάλληλο προς πόση. Ωστόσο νέες μετρήσεις στις οποίες προχώρησαν οι κάτοικοι του Ζυγού (με δειγματοληψία από τις 9 ως και τις 11 Νοεμβρίου) δείχνουν ότι η περιεκτικότητα άγγιξε ακόμα και τα 56 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο (όταν το όριο είναι 50)!
Θα έχει ενδιαφέρον να μάθουμε την απάντηση της ΔΕΥΑΚ σε αυτές τις καταγγελίες (οι οποίες, μάλιστα, συνοδεύονται και από έγγραφα με τα αποτελέσματα των μετρήσεων – έγγραφα που διαθέτει το Kavala Portal)…