ΠΑΡΑΤΣΟΥΚΛΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ

Home » ΠΑΡΑΤΣΟΥΚΛΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ
paratsouklia

Με μεγαλη μας χαρα εγκαινιαζουμε σημερα μια καινουρια ενοτητα στη σελιδα μας: ΤΑ ΠΑΡΑΤΣΟΥΚΛΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ. Αφορμη για την ιδεα αυτη δοθηκε απο μια τυχαια συναντηση με εναν συγχωριανο μας,που εδω και πολλα χρονια ειναι κατοικος της Αμερικης.Στο ακουσμα του επιθετου του κανεις απο την παρεα δεν μπορουσε να καταλαβει ποιος ειναι,ενω οταν ειπε το παρατσουκλι του πατερα του ολοι αμεσως καταλαβαν.Τα παρατσουκλια αυτα δημιουργηθηκαν απο τους κατοικους του χωριου μας με βαση την ιδιαιτεροτητα του καθενος.Συνηθως,ειχε καλη προθεση:να τονισει τον χαρακτηρα του,την καταγωγη του η κατι παρομοιο.Εμεις θελοντας τα παρατσουκλια αυτα να διατηρηθουν μεσα στο χρονο τα καταργραφουμε και περιμενουμε και απο εσας να ανταποκριθειτε γραφοντας τη δικη σας ιστορια για ενα παρατσουκλι που γνωριζετε.Σας ευχαριστουμε και περιμενουμε τα mail σας.

ΤΣΑΡΤΣΑΜΠΑΛΗΣ:Ο Τσαρτσαμπαλης Ανεστης,κατα κοσμον Ανεστης Χαραλαμπιδης,που μετα απο μια παρεξηγηση στην ασφαλεια της Δραμας,δηλωθηκε σαν Θεοδωριδης και ετσι εμεινε το επιθετο μεχρι και σημερα.Ο Ανεστης Θεοδωριδης πλεον επειδη καταγωταν απο την Τσαρτσαμπα της Σαμσουντας οι συγχωριανοι μας θελοντας να επισημανουν για ποιον μιλουσαν ελεγαν ο Ανεστης απο την Τσαρτσαμπα που αυτο στην τελικη του μορφη ειναι ‘Τσαρτσαμπαλης.Ευχαριστουμε για τις πληροφοριες τον Σπυρο Χαραλαμπιδη “Τσαρτσαμπαλη”.

ΚΑΠΠΑΣ:Το παρατσουκλι Καππας δοθηκε στον Δημητρη Σουλτιδη ο οποιος ητανε πολυ μαχητικος,οργανωτικος τυπος,δεν ηθελε την αδικια,δηλάδη ειχε τα ιδια χαρακτηριστικα με εναν καπετανιο ανταρτη του Παγγαιου τον επωνομαζωμενο Καππα.Για αυτο το λογο οι συγχωριανοι μας σε καθε του εκρηξη εναντια στην αδικια και ενεργεια λεγανε “Σαν τον Καππα κανεις” και ετσι το παρατσουκλι του εμεινε,το συνεχισε ο γιος του Γιωργος αλλα και ο εγγονος του,Δημητρης Σουλτιδης-Καππας.

ΦΟΥΣΤΟΥΡΣ:ειναι το παρατσουκλι του Νικου Ιωαννιδη,ενα απο τα τρεια αδερφια τα οποια κατα σειρα ηταν ο Νικος,ο Παντελης και ο Δημητρης(Καραμπομ,παρατσουκλι το οποιο θα το δουμε παρακατω).Το Φουστουρς δοθηκε απο τους μεγαλυτερους συγχωριανους μας στον Νικο γιατι αντιληφθηκαν οτι πηγαινε να δει υποτιθεμενες νυφες,μονο και μονο διοτι στο σπιτι που θα πηγαινε θα ετρωγε φουστουρο,γνωστο ποντιακο φαγητο και οχι για να δει τη νυφη.Αυτο το εκανε επανελημενα και ολοι λεγανε “Ποιος Νικος?Αυτος που εφαγε το φουστουρον” και ετσι πολυ συντομα του εμεινε το Φουστουρς.

ΚΑΡΑΜΠΟΜ:ειναι το παρατσουκλι του Ιωαννιδη Δημητρη(Τακης)ο οποιος ηταν ο βαθμοφορος στους προσκοπους.Οταν ηταν μικρος ελεγε τη φραση “Οταν σκαζει το κανονι κανει μπομ” και οι υπολοιποι της παρεας συμπληρωναν φωναζοντας “Καραμπομ” και ετσι του εμεινε το παρατσουκλι.Ο Τακης ηταν και δημιουργος πολλων αλλων παρατσουκλιων οπως το επομενο που θα δουμε στην κατηγορια μας που ειναι το Μιαουλης.

ΜΙΑΟΥΛΗΣ:ειναι το παρατσουκλι του Παχιδη Γεωργιου.Το παρατσουκλι αυτο το εβγαλε ο Τακης ο Καραμπομ,γιατι την εποχη του ανταρτοπολεμου οταν οι μαηδες πηγαιναν να φυλαξουνε το χωριο το βραδυ στο βουνο τους επεφταν οι σφαιρες.Οι πιτσιρικαδες το επομενο πρωι εψαχναν εκει που ηταν ξαπλωμενοι(ταμπουρωμενοι)οι μαηδες και εβρισκαν σφαιρες και τις εσκαζαν.Ενας απο αυτους που εσκαζαν τις σφαιρες ηταν και ο Μιαουλης.Ο Καραμπομ βλεποντας το μπαρουτοκαπνισμενο Γιωργο Παχιδη σε συνδυασμο με το θαρρος του και τις ηγετικες του ικανοτητες στην παρεα,του εβγαλε το παρατσουκλι Μιαουλη,το οποιο του εχει μεινει μεχρι και σημερα.

ΧΑΖΕΗΝ:Ο Αναστασιος Καρακασιδης.Πριν να ερθει στην Ελλαδα ζουσε στην Ρωσια και ειχε επιχειρηση με παραγωγη καπνου.Στην επιχειρηση του ειχε παρα πολλες οικογενειες στην δουλεψη του.Στο Ζυγος,πριν να ερθει ο ιδιος,ειχανε ερθει καποιες οικογενειες που δουλευαν σε αυτον στην Ρωσια.Συγκεκριμενα,καποιος Ασλανιδης οταν εμαθε οτι ηρθε καποιος με τα χαρακτιριστικα του πηγε να τον βρει και μολις τον ειδε,τον αναγνωρισε και ειπε “Ηρθε ο Χαζεην μου”.Χαζεην στα Ρωσικα σημαινει αφεντης-αφεντικο.Το Χαζεην παρεμεινει μεχρι και στις μερες μας και το συνεχιζουν και τα εγγονια του.

ΣΟΥΤΖΟΥΚΛΗΣ:ητανε το παρατσουκλι του Κανιδη Φωτη γιατι καταγοταν απο τη Λιμνια(ο πρωτος προσφυγας που ηρθε απο εκει).Οταν το σπιτι τους εκει πηρε φωτια,αναγκαστηκαν να μετακομισουν και ετσι ηρθαν στο Ζυγος,οπου τους φιλοξενησε η οικογενεια του Σακκου του Καραγιαννη.Λιμνια στα τουρκικα σημαινει σουτζουκ και ετσι του εμεινει το “Φωτης ο Σουτζουκλης” που σημαινει “Φωτης ο Λιμνιωτης”.

ΤΣΟΛΑΚ ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ:Σπουδαίος παλαιστής του Πριμικηρίου ήταν ο Κωνσταντίνος Καραγεωργίου (ή Τσολάκ Κωνσταντής). Όπως λένε οι παλαιότεροι, επειδή οι Τούρκοι δεν μπορούσαν να τον παλέψουν,γιατι ηταν ο καλυτερος παλαιστης της περιοχης ο τουρκος ανταγωνιστης του(παλαιστης)τον μαχαίρωσε υπουλα στον αριστερό καρπό και το χέρι του παρέλυσε μερικος εξ αυτου και το τσολακ. Η οικογένειά του ήρθε στο Ζυγό και την παράδοση συνέχισε ο γιος του Γιώργης. Οι μεγαλύτεροι έχουν να λένε για τη δύναμή του: Στην Κατοχή ένας λυσσασμένος λύκος κατασπάραζε τα κοπάδια, σκότωσε δυο παιδιά στο χωριό και τραυμάτισε κι άλλους ανθρώπους στο Ζυγό και στην Παλιά Καβάλα. Ο Γιώργης τον έπνιξε με τα χέρια του!

ΦΑΚΟΥΡΣ:Το παρατσούκλι αυτό ανήκει στον Παχίδη Χρήστο.Την εποχή εκείνη (όταν ήταν πιτσιρικάς )στο χωριό και στις γύρω περιοχές γυρνούσαν μάγοι και ταχυδακτυλουργοί,φακίρηδες δηλαδή Χρηστός πολλά από τα κόλπα που έκαναν με την εξυπνάδα που είχε τα αποκρυπτογραφούσε και μετά τα παρουσίαζε στην παρέα του.Βέβαια τον εντυπωσίαζαν όλα αυτά τα « μαγικά »και με το πάθος που τα έκανε,το μεράκι που είχε να κάνει φακιρικά του,στο σχολείο και στην παρέα,του έμεινε και το παρατσούκλι του φακίρη δηλαδή Φακούρς.

ΑΣΛΑΝΧΑΜΠΟΣ:Από μικρός φαινότανε ότι θα γίνει ψιλό και δυνατό παλικάρι ο Αντωνιάδης Χαράλαμπος (ΑΣΛΑΝΧΑΜΠΟΣ) το Ασλάν σημαίνει λιοντάρι στα τούρκικα έτσι λοιπόν του έδωσαν αυτό το παρατσούκλι μεταφράζοντας το ύψος και την δύναμη σε ένα όνομα Ασλάν- Χαμπος.

ΡΑΜΠΙ:Είναι το παρατσούκλι του Ηλιαδη Κωνσταντίνου γιατί πάντα όταν πήγαινε στο καφενείο η ταβέρνα του άρεσε να δίνει παραγγελία για να το χορέψει το τραγούδι Ραμπι ραμπι πρωτοηχογραφημένο το 1954 στην Κωνσταντινούπολη και τραγουδισμένο από την Ρόζα Εσκεναζυ.
Το παρατσούκλι αυτό του το έβγαλε ο Χρήστος ο Μητηκακης από την Μανολαδα..

ΣΑΡΡΗΣ: Είναι το παρατσούκλι του Παναγιώτη Χατζηιωαννου για έναν πολύ απλό λόγο ήταν ξανθός το παρατσούκλι αυτό το είχαν και μερικά παιδιά του μικρός εγώ θυμάμαι στο άκουσμα του Νίκου Χατζηιωαννου λέγανε οι μεγαλύτεροι ότι είναι ο Νίκος του Σαρρή.

ΣΑΜΑΡΑΣ:Το παρατσούκλι αυτό ανήκει στον Γιάννη Καραφιλιδη λόγο του επαγγέλματος του.Mικρό παιδί θυμάμαι να μαζευόμαστε οι πιτσιρικάδες της πλατείας(γιατί το κατάστημα του ήταν στην πλατεία)στο μαγαζί του Κυρ Γιάννη του Σαμαρά που μύριζε επεξεργασμένο δέρμα που χρησιμοποιούσε να φτιάχνει σαμάρια και να μας μαθαίνει να μετράμε στα τούρκικα,ένας συμπαθέστατος άνθρωπος που σε πολλούς μας φέρνει ευχάριστες αναμνήσεις και εποχές.

ΚΕΜΕΝΤΖΕΤΖΗΣ: To παρατσούκλι αυτο ανήκει στον Θεόδωρο Γεωργιάδη που γεννήθηκε το 1896 στο Αγοτοριπιν της Τραπεζούντας της λεγόμενης( Γαρασαρης ),και πέθανε στο Ζυγό το 1973 σε ηλικία 77 ετών.Είχε δυο παιδιά τον Σταύρο και των Δημήτρη,ο Σταύρος έκανε τον Θοδωση την Ελένη και την Μαρία,ενώ ο Δημήτρης είχε τον Θοδωρή και τον Στράτο.O Kεμεντζετζης ηταν και ”οδοντίατρος” χωρίς να έχει βέβαια ακαδημαϊκές γνωσεις αποστείρωνε μια τανάλια που είχε φέρει από την πατρίδα και έβγαζε τα δόντια συγχωριανών που υπέφεραν από τους πόνους χωρίς να έχει πάθει ποτέ κανείς μόλυνση η οτιδήποτε άλλο.
Ο Θεόδωρος Γεωργιάδης μετά από ένα ατύχημα στον αχυρώνα είχε μια δυσλειτουργία του δεξιού του ποδιού και μετακινιόταν με την βοήθεια μπαστουνιού αυτό του το πρόβλημα δεν τον εμπόδιζε στο να μετακινηθεί ρε τα τότε μεταφορικά μέσα (αλογο,γα’ι’δουρι) ακόμα και σε χωριά του Παγγαίου με την βοήθεια του αδελφού του έτσι ώστε να παίξει Κεμεντζέ σε συγγενικούς γάμους.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι απόγονοι του έχουν διασώσει φωτογραφίες την λύρα του και διάφορα άλλα αντικείμενα τα οποία ήρθαν από την Γαράσαρη.

ΚΑΡΑΝΤΕΝΙΖΛΗΣ: Είναι το παρατσούκλι του Γιώργου Μαυρίδη ήρθε πρόσφυγας στο Ζυγός από την πατρίδα το 1922.
Παντρεύτηκε την Ανατολή με την οποία απέκτησαν 4 παιδιά τρία κορίτσια και ένα αγόρι.
Το παρατσούκλι του δόθηκε γιατί είχε καταγωγή από την μαύρη θάλασσα καρά είναι το μαύρη και το θάλασσα στα τούρκικα Ντενίζ.Την δεκαετία του 50 διατέλεσε κλητήρας και γραμματέας στην κοινότητα μας.
Ο Κυρ Γιώργος ήταν γαλατάς και μανάβης στο χωριό το σλόγκαν του ήταν ‘’από αούτα τα φρούτα όποιος τρώει δεν πεθαίνει‘’
Πέθανε στο Ζυγό το 1958.

ΦΟΥΡΝΑΡΣ:Ήταν το παρατσούκλι του Μιχάλη Μιχαηλίδη που ήταν στο επάγγελμα φούρναρης.
Ο φούρνος τους ήταν ο πρώτος φούρνος στο χωριό και φτιάχτηκε στα τέλη της δεκαετίας το 30 και λειτούργησε από τον Μιχάλη και την σύζυγο του Αθηνά μέχρι και το 1964 που το αγόρασε ο Χαράλαμπος Κουλακίδης.
Το 1964 η οικογένεια μετακόμισε στην Αθήνα με τα παιδιά τους Γιάννη-Στέλιο-Γιώργο τα οποία κληρονόμησαν το παρατσούκλι ΦΟΥΡΝΑΡΣ όπως μας λέει υπερήφανος ο Γιώργος Μιχαηλίδης που ζει σήμερα στον Τορόντο του Καναδά.
Στην γειτονιά εκεί είχε και ένα τσαγκαράδικο του Γιάνου του Καρανλίκ και το καφενείο του Γιουβάνι.
Το καφενείο του Γιουβάνι για να καταλάβουν οι νεότεροι ήταν στον πάνω δρόμο εκεί που είναι σήμερα το καφενείο του Τάσου του Καρακασίδη (Χαζεϊν).

ΠΟΡΤΟΥΛΣ:Ήταν το παρατσούκλι του Περικλή Λαζαρίδη.
Γεννήθηκε στο Ζυγό Καβάλας στις 7-9-1925 μεγάλωσε και ανδρώθηκε στο χωριό.
Απέκτησε τέσσερα παιδιά των Βασίλη την Κατίνα την Παρασκευή και την Ελένη.
Έγινε πρόεδρος της κοινότητας από το 1965 έως το 1967.
Τα επόμενα χρόνια μετακόμισε οικογενειακός στην Αθήνα έως ότου και πέθανε στις 26-12-2001.
Επιθυμία του ήταν ταφεί στο χωριό όπου γεννήθηκε και οι οικείοι εκπλήρωσαν την τελευταία επιθυμία του.

ΚΑ’Ι’ΑΦΑΣ : Ήταν το παρατσούκλι του Κολεσίδη Παύλου του Θεόδωρου.
Γεννήθηκε στο Ζυγός 02-07-1928,ήταν το τρίτο παιδί (από τα πέντε κατά σειρά)του Θεόδωρου και της Κυριακής Κολεσίδη.
Πρόσφυγες από το Τρούψι Γαράσαρης,ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στο Ζυγό το 1923.
Μετακόμισε στην Κολωνία της Γερμανίας το 1960,παντρεύτηκε την Ελευθερία Καλπαδάκη το 1969 και το 1986 επαναπατρίστηκε στην Κρήτη και συγκεκριμένα στις άνω Αρχάνες Ηρακλείου.
Απέκτησαν τρία παιδιά,τον Θεόδωρο,την Κυριακή και τον Γιώργο.
Απεβίωσε τον Φεβρουάριο του 2000 στις Άνω Αρχάνες Ηρακλείου. Το παρατσούκλι Καϊάφας του δόθηκε γιατί είχε υπερβολική δύναμη που την επιδείκνυε κάθε μέρα στο καροποιείο-σιδεράδικο που διατηρούσε με τον αδελφό του Χρήστο στο χωριό.

ΧΑΡΗ ΚΛΥΝΝ: Είναι το καλλιτεχνικό παρατσούκλι του γνωστού σε όλους μας κωμικού ηθοποιού Χαρίλαου Τριανταφυλλίδη.
Πολλοί θα αναρωτηθούν τι σχέση έχει ο Χάρη Κλύνν με το χωριό μας .
Οι φήμες πολλές ότι έζησε στο χωριό μας,ότι φιλοξενούνταν η οικογένεια του στο χωριό μας για έξι χρόνια,ότι ήταν ο πατέρας του αγιογράφος και φιλοτέχνησε τον παντοκράτορα στον τρούλο της εκκλησίας μας πριν καεί και άλλα πολλά.
Πριν τέσσερα χρόνια με αφορμή μια φωτογραφία στην εκκλησία του χωριού μας που υποτίθεται σε αυτήν ήταν και ο Χάρη Κλυνν αποφάσισα να επικοινωνήσω μαζί του.
Καθότι ήμουν πρόεδρος του ποντιακού συλλόγου ήθελα να μιλήσω μαζί του και να δω κατά πόσο μπορεί να μας βοηθήσει,και να δω αν ισχύουν οι φήμες.
Τον πήρα τηλέφωνο,στην ερώτηση μου αν ξέρει που βρίσκεται το Ζυγό Καβάλας μου απάντησε θετικά,τον ρώτησα πως το ξέρει,μου απάντησε ότι έζησε στο χωριό μας και μου επιβεβαίωσε ότι προανέφερα για την οικογένεια του.
Τον κάλεσα να παραβρεθεί στην αναπαράσταση του ποντιακού γάμου και ήταν θετικός,εκείνη την χρονιά όμως πήγε τουρνέ σε Γερμανία και Ολλανδία.
Τον επόμενο χρόνο τον πήρα πάλι τηλέφωνο,του ζήτησα την διεύθυνση του να του στείλω την φωτογραφία του,μου αρνήθηκε λέγοντας μου,κράτα την θα έρθω εγώ να την πάρω.
Την ίδια χρονιά (2016) συγχωρέθηκε ο γιος του Νίκος Τριανταφυλλίδης,δεν επικοινώνησα άλλο μαζί του σεβόμενος το βαρύ πένθος του.
Οι απώλεια του γιού του τον κατέβαλε τόσο ώστε δυο χρόνια μετά έφυγε και αυτός για τον άλλο κόσμο αφήνοντας όλους εμάς (ποντιακό στοιχείο) ορφανούς. Έτσι λοιπών δικαίως τον βάζουμε στα παρατσούκλια του χωριού μας γιατί έζησε σε αυτό.

ΚΕΣΕΛΙΣ: ήταν το παρατσούκλι του Σιδηρόπουλου Ελευθέριου.
Γεννήθηκε το 1902 και το 1922 ήρθαν με την οικογένεια του στο Ζυγός. Παντρεύτηκε την Δέσποινα και απέκτησαν μαζί τέσσερα παιδιά,την Παρασκευή,την Ταμάμα ,τον Ιωάννη και την Ελισάβετ.
Το παρατσούκλι το πήρε γιατί η καταγωγή ήταν από το Κέσελι της Αμάσειας του πόντου,εξ αυτού για να διευκρινίσουν για ποιον Λευτέρη μιλούν έλεγαν τον Λευτέρη τον Κέσελι δηλαδή τον Λευτέρη απο το Κέσελι
Τις πληροφορίες μας τις έδωσε η εγγονή του Σιδηρόπουλου Ελευθέριου Δέσποινα Σιδηρόπουλου.

ΜΠΑΛΚΑΝ ΣΟΦΕΡ: Ηταν το παρατσούκλι του Ιωσήφ Καλαϊτζίδη. Γεννήθηκε στο Ζυγό στις 15/3/1937,ήταν παντρεμένος με την Κυριακή και απέκτησαν δυο παιδιά την Αναστασία και την Δέσποινα. Ο Ιωσήφ ήταν βοηθός οδηγού στα ΚΤΕΛ Καβάλας,σε ένα δύσκολο δρομολόγιο προς την Λεκάνη με χιόνια στον δρόμο,το λεωφορείο έφυγε από την πορεία του και ΄΄ έκατσε΄΄ στον γκρεμό. Ο Ιωσήφ κατόπιν συνεννοήσεως με τον οδηγό ανέλαβε να το φέρει στον δρόμο οδηγώντας το ίδιος με κίνδυνο και για αυτόν αλλά και του λεωφορείου,και τα κατάφερε. Ο οδηγός τότε αναφώνησε αυτός είναι ο Μπαλκάν σοφέρ …ο καλύτερος οδηγός.

Το ΚΤΕΛ Καβάλας τον επιβράβευσε κάνοντας τον οδηγό και το παρατσούκλι φυσικά του έμεινε. Πέθανε στο Ζυγό στις 23/8/1997. Όλοι τον θυμόμαστε σαν έναν ωραίο χαρακτήρα και άνθρωπο.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ: Ήταν το παρατσούκλι του Γιώργου Βαλσαμίδη,η καταγωγή του από τα Γανόχωρα της Ανατολικής Θράκης και συγκεκριμένα από το Μηλιό περιοχή της Ραιδεστού.
Ο Γιώργος Βαλσαμίδης ξενιτεύτηκε στην Αμερική λίγο μετά το 1922 και επέστρεψε το 1928.
Η επίσκεψη του αυτή στην μακρινή ήπειρο του έδωσε και το παρατσούκλι ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ.
Παντρεύτηκε την Φωτεινή Μακατασίδου αδερφή του Ραφαήλ Μακατασίδη, έκαναν τρία παιδιά τον Σίμο,τον Αλέξανδρο και τον Δαμιανό.
Πέθανε το 1959 στο Ζυγό Καβάλας.
Το παρατσούκλι του το ΄΄κληρονόμησε΄΄ ο γιός του ο Σίμος που ήταν για πολλά χρόνια ο κύριος ψάλτης της εκκλησίας του χωριού.
Μαζί με τον Χάμπο τον Καρασαβίδη ήταν το δίδυμο των ψαλτών της εκκλησίας του χωριού μας.
Ο Σίμος όμως, είχε μια σοβαρότητα επί πλέον,το ύφος του και η φωνή του ακτινοβολούσαν.
Ήταν ο Ψάλτης όλων των εκδηλώσεων και των Μυστηρίων,γάμων, βαφτίσεων, κηδειών, μνημόσυνων,και μόνο αυτό του έδινε κύρος!
Μετά την εκκλησία, άνοιγε το καφενείο του.
Το γνωστό καφενείο του Σίμου του Αμερικάνου.

Ο ΚΡΗΤΙΚΟΣ: Είναι το παρατσούκλι του Δημήτριου Μαστοράκη,γενήθηκε το 1936 στο Κεντρί Ιεράπετρας στην Κρήτη.
Μετανάστης στην Δ. Γερμανία γνώρισε και παντρεύτηκε την κόρη του Καράθανας(Αθανασίου Αρχοντίδη) Ιωάννα .
Από τον γάμο τους απέκτησαν δυο παιδιά τον Αντώνιο και την Μαρία Μαστοράκη.
Το 1975 η οικογένεια εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Ζυγό Καβάλας όπου ζουν μέχρι σήμερα.
Πέθανε το 1999 και ετάφη στο κοιμητήριο του χωριού μας.
Ήταν γνωστός στο χωριό ως ο ΚΡΗΤΙΚΟΣ λόγο της καταγωγής του.

ΚΑΡΑΟΓΛΑΝ: Είναι το παρατσούκλι του Καφετζή Δημήτριου που γεννήθηκε στης 5-10- 1896 στην Προύσα.
Το παρατσούκλι το πήρε γιατί ήταν πολύ μελαχρινός καρά(μαύρος)-ογλάν(παιδί).
Παντρεύτηκε την Σοφία και απέκτησαν τρία παιδιά το Χρήστο τον Ανδρέα και τον Αναστάση.
Πέθανε το 1975 στο Ζυγό.
Το παρατσούκλι στην τελική μορφή είναι Καράολαν το οποίο το πήραν και τα τρία παιδιά του.
Κάνεις στο χωριό δεν έλεγε ότι θα πάω η πήγα στο παντοπωλείο το Λαϊκό έλεγε ότι πήγα στον Χρήστο τον Καράολαν.
Τα άλλα δυο του παιδιά μετακόμισαν στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Πέραμα.
Ο Ανδρέας δεν ζει πια,ο Τάσος η καρδιά του και ο νους του είναι στο χωριό.
Ευτύχισα να τους γνωρίσω και τους δυο,εξαιρετικοί κύριοι και περήφανοι για την καταγωγή τους και για το παρατσούκλι τους…

ΚΑΛΛΙΠΟΛΙΤΗΣ:Είναι το παρατσούκλι του Θεόδωρου Τσιρίδη γεννημένος το 1906 στην Καλλίπολη της Μικράς Ασίας εξού και το παρατσούκλι του ‘’ΚΑΛΛΙΠΟΛΙΤΗΣ’’.
Παντρεύτηκε την Σταυρούλα Κιονίδου απο την Ανατολική Θράκη,έκαναν τέσσερα παιδιά Φανούλα,Φωτούλα,Τασούλα και την Κατίνα.
Αξίζει να τονίσουμε ότι ήταν ένας από τους ιδρυτές της ομάδας του Άρη Ζυγού.
Εργατικός και τίμιος,αγαπητός σε όλους,έζησε στο Ζυγό και πέθανε στο Ζυγό το 1986.

ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ ΑΚΟΜΑ ΥΠΗΡΧΑΝ ΤΑ ΕΞΗΣ ΠΑΡΑΤΣΟΥΚΛΙΑ ΤΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΟΝΟΜΑΖΟΥΜΕ ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΑΝΗΚΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΤΟΥΣ

ΤΟΥ ΒΑΡΑΛΑ Ο ΙΟΡΔΑΝΗΣ
Ο ΝΙΚΟΣ ΤΗΣ ΡΑΧΙΟΛΑΣ
ΚΑΖΑΜΙΑΣ
ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ Η ΜΑΡΙΚΑ
ΠΟΥΤΩΚΟΣ ΣΤΟΥ ΑΝΑΓΚΗ
ΓΙΟΥΜΟΥΧ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ
ΚΑΡΑΟΛΓΑΣ
ΑΓΙΒΣΙΛΗΣ Ο ΛΑΖΑΡΟΣ
O ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΤΟΥ ΓΟΡ ΓΟΡ
ΤΟΥΒΟΥΛΗΣ
ΜΑΝΤΗΚΟΣ Ο ΣΤΑΥΡΟΣ
ΠΙΛ ΠΙΛΗΣ-ΤΟΥ ΨΑΡΑ Ο ΠΑΥΛΟΣ
ΧΟΝΤΡΟΣ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ
ΧΑΒΑΤΖΗΣ
AΣΛΑΝΧΑΜΠΟΣ
ΚΟΤΣΑΓΙΑΝΝΟΣ
ΓΙΑΒΑΣΗΣ
ΚΑΡΑΟΓΛΑΝ
ΚΑΚΑΡΑΣ
ΦΑΚΟΥΡΣ
ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΠΑΛΗΚΑΡ
ΚΑΛΠΙΣΑΣ
ΤΟΥΛΟΥΜΤΖΗΣ
ΜΠΑΚΙΡΤΖΗΣ
ΛΟΥΣΑΣ
ΠΑΣΜΑΤΖΗΣ
ΨΙΧΟΥΛΑΣ
ΓΙΑΜΑΛΗΣ
ΕΛΕΣΤΑ
ΤΟΜΠΟΥΛΑ
ΚΟΥΡΙΤΗΣ
ΠΑΤΑΤΣΑΣ
ΚΟΘΡΑΣ
ΛΑ’Ι’ΛΑ’Ι’Σ
ΚΟΤΣΟΚΟΤΣΟΣ
ΜΠΑ’Ι’ΚΟΥΣΟΓΛΟΥ
ΠΟΤΑΜΗΣ
ΠΑΠΑΛΕΞΙΟΥ
ΠΑΤΟΣ
ΚΟΚΚΙΝΟΣ
ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ
ΝΤΑΛΑΓΙΟΥΡΑΣ
ΚΙΟΡ ΣΩΤΗΡΣ
ΑΡΜΕΝΟΣ
ΚΟΥΡΤΙΑΝΗΣ
ΤΣΑΚΜΑΚΗΣ
ΜΠΑΜΟΥΝΗΣ
ΓΙΟΣΚΑΣ
ΝΟΝΟΓΙΑΣ
ΑΡΑΒΑΣ
ΜΑΓΟΤΣ
ΜΑΡΙΟΓΚΑΣ
ΝΤΕΛΗΣ
ΓΟΥΤΣΗΣ
ΧΑΡΙΛΕΜΣ
ΤΣΑΓΚΩΖΗΣ
ΙΣΑΚΤΑΗΣ
ΚΟΥΡΟΥΜΠΑΤΣΑΚ
ΚΟΥΡΗΣ
ΜΕΝΤΗΣ
ΜΠΕΛΑΣ
ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΦΟΞ
ΚΑΝΤΑΖΗΣ
ΜΥΛΩΝΑΣ
ΚΕΜΕΝΤΖΕΤΖΗΣ
ΣΑΡΑΛΗΣ
ΑΓΙΟΘΩΔΟΡΟΣ
ΠΑΤΟΛΑΣ
ΤΣΑΚΕΛΣ
ΚΙΟΡ ΛΑΖΑΡΟΣ
ΧΙΝΟΥ
ΤΖΑΜΤΖΗΣ
ΧΟΧΟΝΑ
ΚΑΡΑΣΑΒΑΣ
ΚΟΥΚ
ΚΟΥΚΟΣ
ΚΑΚΑΤΣΟΜΠΑΝΟΣ
ΧΑΣ ΠΑΡΘΕΝΑ
ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟΣ
ΚΑΡΑΤΕΝΙΣΛΗΣ
ΤΣΙΜΗΝΙΚΑΣ
ΑΚΕΛΑΣ
ΧΑΛΑΤΖΗΣ
ΚΑΜΠΟΥΡΣ
ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΝΑ
ΤΣΑΚΙΤΖΗΣ
ΓΙΑΝΟΥΤΣ
ΜΠΑΦΡΑΛΗΣ
ΣΟΦΕΡ ΦΩΤΗΣ
ΚΑΡΟΥΤΣΟΣ
ΦΕΣΣΑΣ
ΚΑΡΑΓΚΙΩΖΟΓΛΟΥ
ΚΕΒΕΖΕΚΩΣΤΑΣ
ΚΙΡΕΚΟΣ
ΤΣΕΛΤΕΚΟΣ
ΜΠΟΥΦΟΣ
ΧΑΛΟΣ
ΜΕΝΕΚΣ
ΣΟΝΙΑΣ
ΜΑΥΡΟΣ ΓΑΤΟΣ
ΑΝΤΑΒΑΛΟΥΣ
ΚΙΟΡ ΓΙΟΣΙΦΣ
ΓΙΑΒΑΣΗΣ
ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ
ΣΚΙΑΡΑΒΟΣ
ΣΑΛΟΒΟΔ
ΚΑΠΕΤΑΝ ΛΑΖΑΡΟΣ
ΚΕΛ ΓΙΩΡΓΗς
ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΗΣ
ΦΟΥΡΝΙΑΡΣ
ΚΑΜΕΝΟΣ
ΠΕΡ ΠΕΡΣ
ΜΠΑΜΟΥΝΗΣ
ΜΠΑ’Ι’ΤΑΚΟΣ
ΠΕΛΕΚΑΣ
ΠΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
ΚΑΡΑΘΑΝΑΣ
ΚΟΤΡΟΣ
ΚΑΝΤΑΖ
ΓΙΑΤΡΟΣ
ΚΟΘΡΑΣ
ΒΟΥΛΓΑΡΟΣ
ΚΑΤΑΤΖΗΣ
ΚΑΡΟΠΙΟΣ
ΚΑΤΣ ΚΑΤΣ
KOYTΣOYK
ΑΒΡΑΜΗΛΑΣ
ΚΛΑΣΤΕΑΣ
ΤΣΟΛΑΧ
ΤΣΑΧΟΥΡΣ
ΤΣΑΧΟΥΡΑ
ΧΑΜΑΛ
ΚΩΣΤΑΝΤΑΡΑΣ
ΚΙΟΣΤΕΜΗΣ
ΤΟΠΑΛ ΓΙΑΓΚΟΣ
ΚΑΡΑ ΔΕΣΠΙΝΑ
ΚΕΤΕΜ ΧΡΙΣΤΟΣ
ΝΤΑΛΑΓΙΩΡΑΣ
ΓΟΥΤΣΗΣ
ΟΥΖΟΥΜ ΜΥΡΩΔΗΣ
ΚΑΡΙΟΛΗΣ ΤΑΚΟΣ
ΤΑΚΟΣ
ΠΟΥΡ ΝΙΑΟΥ ΝΙΑΟΥ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΗΣ ΝΟΥΤΣΑΣ
Ο ΦΑΝΤΑΡΑΚΟΣ
ΠΟΡΙΤΑΝΗΣ
ΤΟΧΑΤΛΟΥΣΑ
ΜΗΧΑΝΕΤΖΗΣ
ΣΑΡΟΥ ΘΑΝΑΣ
ΛΑΛΑΤΣΟΚΕΦΑΛΟΣ
ΚΟΡ ΒΑΣΗΛΣ
ΛΑΜΠΟΣ Ο ΚΕΦΑΛΑΣ
ΓKIOYZEΛ ΜΑΡΙΑ
ΤΗΣ ΜΑΡΙΟΓΚΑΣ ΤΑΚΗΣ
Ο ΣΑΒΒΑΣ Ο ΧΑΤΖΗΣ
Ο ΤΑΚΗΣ Ο ΧΑΤΖΗΣ
ΜΙΝΙΚΑΣ
ΤΑΤΙΛΑΣ
ΚΟΥΡΤΙΑΝΗΣ
ΤΟΥ ΠΑΝΤΖΟ Ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ
ΖΕΝΚΙΝ ΛΕΩΝΙΔΑΣ
Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΥ
ΣΩΤΗΡΣ ΤΗΣ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ
Ο ΧΡΗΣΤΟΣ Ο ΜΑΝΑΚΑΜ
ΓΙΩΡΓΟΣ Η ΜΑΓΙΑ
ΤΣΑΚΑΛΟΣ
ΚΕΜΕΝΤΖΕΤΖΗΣ
ΤΗ ΓΟΥΡΛΟΥΧ Ο ΑΛΕΚΩΣ
ΜΠΟΥΖΟΣ
ΧΑΡΕΛΕΜΣ
Ο ΤΑΚΑ ΤΑΚΑΣ
Ο ΤΡΑΛΑΛΑΣ
ΣΑΚΟΣ ΤΟΥ ΦΩΤΗΝΙΑ
Ο ΑΝΕΤΟΣ
ΠΙΡΠΙΛΑ ΠΑΡΘΕΝΑ
Ο ΑΚΕΛΑΣ
ΣΚΕΒΙΝΗ
ΤΑΝΕΑΣ
ΖΙΝΕΑΣ
Ο ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΣ
ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΣ
ΣΕΡΚΙΖ ΤΑΚΗΣ
Ο ΧΟΝΔΡΟΣ
ΜΑΡΙΚΑΚΗ
Ο ΚΕΦΑΛΑΣ
ΠΕΤΕΡΣ
ΣΕΚΕΜΕΚΕΣ
ΤΗΣ ΒΛΑΧΟΥΣ Ο
ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ Ο
ΑΓΙΟΘΟΔΩΡΟΣ
ΠΑΠΟΥΣ
Ο ΧΟΥΤΟΣ ΤΗ ΤΑΓΚΙΛ
ΠΑΠΑΗΛΙΑΣ
ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΚΟΣ
ΚΩΤΣΟΣ ΤΟΥ ΦΙΛΙΠΠΑ
ΝΟΝΟΓΙΑΣ
ΚΕΜΕΡΣ
ΤΗΣ ΜΑΡΙΓΟΥΛΑΣ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ
ΚΑΡΑΜΟΥΧΑΛΣ
ΚΑΣΟΥ
ΚΟΥΡΗΣ Η ΨΩΜΑΣ
ΤΗ ΜΑΜΗΣ Ο ΘΟΔΩΡΟΣ
ΚΟΥΡΙΤΗΣ
ΛΟΥΛΕΤΖΗΣ
ΑΝΑΝΙΑΣ Ο ΑΡΚΟΝ
Ο ΑΡΚΟΝ
ΣΙΝΑΝΤΑΗΣ
ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗ
ΚΩΣΤΑΣ Ο ΨΩΜΕΑΣ
ΚΙΟΣΕΣ
ΗΦΕΣΤΟΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΤΗΣ ΧΗΡΑΣ Ο ΗΛΙΑΣ
ΤΟΥ ΚΟΥΦΟΥ Ο ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΛΟΥΠΑ
ΧΑΣΟΣ
ΑΓΑΛΜΑ
ΧΑΤΟΥΝΑ
ΧΟΧΟΝΑ
ΚΟΥΤΣΙΠΛΟΣ
ΚΑΚΑΛΗΣ
ΚΥΡΙΑΚΟΣ Ο ΠΙΤΣΙΚΛΗΣ

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top