Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Home » Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ
zygosianoi athinas 1

Κατοχή και εμφύλιος άφησαν πίσω τους φτώχεια αναγκάζοντας πολλούς χωριανούς μας να μετακομίσουν τη δεκαετία του 40 και του 50 σε πόλεις του εξωτερικού άλλα και της Ελλάδας,μια από αυτές είναι και η Αθήνα. Οι πρώτοι Ζυγοσιανοί που μετακόμισαν στην Αθήνα κατοίκησαν στον Ταύρο και έτσι όσοι ακολούθησαν αυτούς έμειναν στην ίδια περιοχή.Αυτό συνέβαινε για τον πολύ απλό λόγο ότι ο Ταύρος και οι γύρω περιοχές του είχαν δουλειές για τους συγχωριανούς μας. Συνήθως τις πρώτες μέρες ο μετανάστης, πλέον, Ζυγοσιανός φιλοξενούνταν από κάποιο συγγενή του η φίλο του μέχρι να βρει μια δουλειά έτσι ώστε να μπορεί να ”σταθεί στα πόδια του” και να νοικιάσει ένα σπίτι με τα πρώτα έσοδα του. Η ίδια ιστορία επαναλαμβανόταν για χρόνια και έτσι την δεκαετία του 80 και συγκεκριμένα στις 12-10-82 ιδρύθηκε ο σύλλογος των Ζυγοσιανων Αθήνας ο οποίος απαριθμούσε 500 ενεργά μέλη.Μέρος του καταστατικού και τα ιδρυτικά μέλη είναι:

Στις 12-10-1982 Ιδρύεται ο σύλλογος των γεννηθέντων η καταγόμενων από το Ζυγό Καβάλας, που κατοικούν στο Νομό Αττικής, με την επωνυμία΄ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΖΥΓΟΣΙΑΝΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ, και με έδρα το Δήμο Ταύρου Αττικής. Ο Σκοπός του συλλόγου είναι η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των μελών του, η ανάπτυξη των κοινωνικών και πολιτιστικών σχέσεων του συλλόγου με εκείνους που εδρεύουν ιδιαίτερα στο Ζυγό Καβάλας. Η συμβολή του συλλόγου και των μελών του στη διατήρηση, ανάπτυξη και προβολή της πολιτιστικής, πνευματικής και λαογραφικής παράδοσης του Ζυγού Καβάλας. Μέσα για την επίτευξη των σκοπών του συλλόγου είναι ιδιαίτερα οι κάθε μορφής πολιτιστικές εκδηλώσεις (ομιλίες, εορτασμοί επετείων, εκδρομές,προβολή ταινιών κ.τ.λ), που διενεργούνται είτε από το σύλλογο είτε από κοινού με τους Δήμους η Κοινότητες του νομού Αττικής και που έχουν σαν στόχο την προβολή της πολιτιστικής και λαογραφικής, παράδοσης. Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει η ενεργή συμμετοχή των μελών και του ίδιου του συλλόγου στην καλλιέργεια μελετών για την προβολή και λύση των προβλημάτων εξωραϊσμού και ανάπτυξης του Ζυγού Καβάλας,για το λόγο αυτό ο σύλλογος μπορεί να δημιουργεί επιτροπές μελετών.

ΤΑ ΙΔΡΥΤΙΚΑ ΜΕΛΗ

ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
ΤΣΙΚΝΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΟΥ ΖΑΧΑΡΙΑ
ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ
ΓΑΛΕΑΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
ΙΝΤΖΕΚΩΣΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ
ΠΑΧΙΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ
ΠΑΧΙΔΗΣ ΣΑΒΒΑΣ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ
ΚΛΗΤΣΙΔΗΣ ΜΙΧΑΗΛ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΙΝΤΖΕΚΩΣΤΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΧΑΤΖΗΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΗΛΙΑΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΚΑΦΕΤΖΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΚΑΦΕΤΖΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΖΩΗΣ ΙΩΑΚΕΙΜ ΤΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ
ΣΥΝΑΡΙΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΑΡΗ
ΠΑΠΑΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΟΥ ΦΩΤΙΟΥ
ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ
ΠΑΠΑΕΥΓΕΝΙΑΔΗΣ ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΤΟΥ ΗΛΙΑ
ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ
ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ
ΜΟΣΧΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΡΟΥΜΝΑΚΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
ΗΛΙΑΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΟΥ ΗΛΙΑ
ΜΟΣΧΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ
ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ .

zygosianoiΟ σύλλογος πλέον ήταν το σημείο αναφοράς των Ζυγοσιανών,άλλα και ένα καφενείο στον Ταύρο που ακόμα και σήμερα πολλοί από τους θαμώνες του είναι χωριανοί μας. Με τα χρόνια να περνούν ο σύλλογος σιγά σιγά αδρανοποιήθηκε για πολλούς και διάφορους λόγους, λόγοι που σήμερα είναι παράδειγμα προς αποφυγή για όσους έχουν απομείνει να ασχολούνται με το χωριό και τα κοινά του. Και ερχόμαστε στο σήμερα που ένας πυρήνας από το σύλλογο Οι Ζυγοσιανοί Αθήνας εδώ και 15 χρόνια κάθε Παρασκευή συναντιούνται για να μην χαθεί η επαφή μεταξύ τους. Στις συναντήσεις αυτές οι συζητήσεις είναι πάντα γύρω από το χωριό μας αλλά και την Καβάλα γενικότερα. Οι δραστηριότητες των Ζυγοσιανών Αθήνας είναι εκδρομές,διάφορες δωρεές στους συλλόγους του χωριού μας αλλά και η παρουσία μας και η στήριξη μας σε εκδηλώσεις συλλόγων του νομού μας που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα. Δεν θα μπορούσε φυσικά από τις ασχολίες μας να λείψει και η μεγάλη αγάπη μας για τις ομάδες της πόλης μας, όπως είναι η ομάδα μπάσκετ, η ποδοσφαιρική ομάδα των γυναικών (Καβάλα 86) και ο ΑΟΚ. Σε κάθε τους έξοδο στην Αθήνα και στις περιοχές γύρω από αυτή οι Ζυγοσιανοί είναι πάντα δίπλα τους στηρίζοντας τους.Βλέποντας την ανάγκη για ενημέρωση κατασκευάσαμε την ιστοσελίδα του χωριού μας www.zygoskavalas.gr έτσι ώστε να ενημερώνονται όλοι οι χωριανοί μας, σε όποιο μέρος του κόσμου και αν βρίσκονται. Στην προσπάθεια μας αυτή μεγάλο κουράγιο μας δίνουν τα καθημερινά καλά σχόλια που μας στέλνουν κυρίως απο χώρες του εξωτερικού. Τις επόμενες μέρες θα λειτουργήσει και το ιντερνετικο μας ράδιο έτσι ώστε να είναι πιο άμεση η επαφή με αυτούς.Κοινός στόχος των Ζυγοσιανών είναι η πρόοδος του τόπου μας. Το μυστικό της επιτυχίας των όσων κάνουμε είναι απλό:αγάπη για τον τόπο μας, και μόνο αυτό πιστεύουμε ότι φτάνει…

Scroll to Top