Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΩΝΕΙ ΚΑΒΑΛΑ ΚΑΙ ΑΙΓΥΠΤΟ

Home » Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΩΝΕΙ ΚΑΒΑΛΑ ΚΑΙ ΑΙΓΥΠΤΟ
Εχέγγυα για ακτοπλοϊκή σύνδεση και εμπορική συνεργασία
Του Θανάση Σοφιανού
Ο πρέσβης της Αιγύπτου, Tarek Adel συναντήθηκε χθες το πρωί με το νομάρχη Καβάλας και υποψήφιο δήμαρχο, Θόδωρο Καλλιοντζή, αλλά και με το δήμαρχο Καβάλας, Κωστή Σιμιτσή, σε ένα κλίμα που ξεπερνούσε τα εθιμοτυπικά όρια, καθώς απώτερος στόχος των αιγυπτίων πολιτικών και εμπορικών φορέων είναι η δημιουργία επιχειρηματικών, αλλά και τουριστικών δεσμών μεταξύ Καβάλας και Αιγύπτου.

Βίοι παράλληλοι Καβάλας και Αιγύπτου
Μέσα σε εγκάρδιο κλίμα, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του αιγύπτιου πρέσβη με τον κ. Καλλιοντζή και τον κ. Τσαλουχίδη, παρούσης της προέδρου του Ινστιτούτου Μοχάμετ Άλι, Άννας Μισιριάν, αλλά και του κ. Δέμπα και του κ. Τσατσούλη από το Επιμελητήριο. Ο κ. Tarek Adel επισήμανε ότι μετά από ένα χρόνο θητείας στην πρεσβεία, η Καβάλα είναι ο πρώτος σταθμός εκτός Αθηνών, κάτι που ο κ. Καλλιοντζής θεώρησε λογικό, λόγω των ιστορικών, αρχιτεκτονικών και πολιτιστικών δεσμών που παρατηρούνται μεταξύ Καβάλας και Αιγύπτου, το οποίο μετουσιώνεται σε αμοιβαίες εκδηλώσεις, όπως είναι τα «Καβάφεια», τα οποία γίνονται κάθε 2 χρόνια και φιλοξενούνται εναλλάξ στην Καβάλα και την Αλεξάνδρεια. Ο αιγύπτιος πρέσβης έκανε μνεία, επίσης, και για τους αιγύπτιους που εργάζονται στην Καβάλα, ως επί το πλείστον στην αλιεία, ζητώντας από τον κ. Καλλιοντζή να βοηθήσει όσο μπορεί, για την εξασφάλιση μιας καλύτερης ποιότητας ζωής για τους συμπατριώτες του, ενώ ζήτησε και τη συμβολή του για τη διευκόλυνση των αιγύπτιων επιχειρηματιών που σκοπεύουν να επενδύσουν στην Καβάλα, η οποία αποτελεί δίοδο για τα Βαλκάνια. Ο κ. Καλλιοντζής υποσχέθηκε ότι θα κάνει ό, τι μπορεί για τα παραπάνω θέματα, την επόμενη, πλέον, τετραετία ως δήμαρχος! Στο τέλος της συνάντησης, ο κ. Καλλιοντζής έκανε δώρο στον αιγύπτιο πρέσβη ένα λεύκωμα, το οποίο περιέχει πολλά ιστορικά στοιχεία και έχει τίτλο «Καβάλα – Θάσος Η ιστορία του τόπου».

Η Καβάλα ως πύλη για τα Βαλκάνια
Ιδιαίτερο ήταν το ενδιαφέρον των αιγύπτιων επιχειρηματιών, σχετικά με ενδεχόμενες επενδύσεις στην περιοχή μας, όπως μας ενημέρωσε και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Άγγελος Τσατσούλης. «Τους ενδιαφέρει πολύ το κομμάτι των υποδομών κι αυτό που τους έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον, είναι η σχέση που έχουμε συνάψει εμείς με τα Βαλκάνια, κάτι που τους ωθεί να μας ‘’χρησιμοποιήσουν’’, ώστε κι αυτοί με τη σειρά τους να αναπτύξουν ανάλογες σχέσεις με τη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά κι εμείς με τη σειρά μας να κάνουμε την Αίγυπτο δίοδο για την Αφρική», τόνισε ο κ. Τσατσούλης. Παράλληλα, έγιναν εκατέρωθεν λεπτομερείς ενημερώσεις, σχετικά με τις επιχειρηματικές κινήσεις που θα επιδιωχθούν. «Τα μοναδικά ‘’αγκάθια’’ που εμποδίζουν, κατά κάποιο τρόπο, τους αιγύπτιους επιχειρηματίες, είναι ότι εμείς δεν έχουμε αναπτυξιακό νόμο, υπάρχουν πολλές επενδύσεις, οι οποίες δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα, λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών, ενώ σημαντικός ανασταλτικός παράγοντας είναι και το κομμάτι της φορολογίας, καθώς είναι σχεδόν αδύνατο να γίνουν επενδύσεις με 40% φόρο», επισήμανε ο κ. Τσατσούλης. Οι εκπρόσωποι των επιχειρηματικών και επενδυτικών κύκλων των αιγυπτίων, αλλά και ο πρόεδρος των νέων επιχειρηματιών της Αιγύπτου, έμειναν εντυπωσιασμένοι από την έκθεση «KAVALA EXPO 2010», ενώ από ‘δω και πέρα θα υπάρχει απευθείας επαφή των φορέων της Καβάλας και της Αιγύπτου, ώστε «να δημιουργηθεί εδώ στην Καβάλα ένα business forum μεταξύ Καβάλας, Αιγύπτου και Βαλκανίων», ανέφερε ο κ. Τσατσούλης, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι ελληνικές επενδύσεις στην Αίγυπτο φτάνουν τα 700 εκατομμύρια, ενώ των αιγυπτίων στην Ελλάδα αγγίζουν τα 7 δισ.

Ακτοπλοϊκή σύνδεση Καβάλας – Αιγύπτου
Ένα παλιό, ρομαντικό, αλλά και παραγωγικό σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο θα προβλεφθεί ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ Καβάλας και Αιγύπτου, συζητήθηκε χθες, με αφορμή την επίσκεψη του αιγύπτιου πρέσβη στην πόλη μας. «Υπάρχει ενδιαφέρον και από κάποιον επιχειρηματία, σχετικά με την εν λόγω ακτοπλοϊκή σύνδεση, ενώ είμαστε έτοιμοι να στείλουμε το visibility study για τη συγκεκριμένη γραμμή, το οποίο έχει συνταχθεί από την νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Δράμας – Καβάλας – Ξάνθης, αλλά και από το ινστιτούτο Μοχάμετ Άλι, ώστε να ξεκινήσουν σιγά – σιγά οι διαδικασίες για την υλοποίηση αυτής της ιδέας», ανέφερε ο κ. Τσατσούλης. Ο Μάρκος Δέμπας, εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου, μας πληροφόρησε ότι ίσως σήμερα υπογραφεί μνημόνιο μεταξύ των δύο πλευρών, με σκοπό την αξιοποίηση του λιμανιού, τη δημιουργία ακτοπλοϊκής γραμμής που θα ενώνει την Καβάλα και την Αίγυπτο, αλλά και την όσο το δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση του επιχειρηματικού ενδιαφέροντος που επικρατεί εκατέρωθεν.

Σύγχρονο μνημείο πολιτισμού το Imaret
Τα κοινά στοιχεία που ενώνουν τους λαούς της Ελλάδας και της Αιγύπτου αλλά και τους ιδιαίτερους δεσμούς που έχει η πόλη της Καβάλας με την Αλεξάνδρεια, τόνισε ο δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής καλωσορίζοντας στο γραφείο του και στην πόλη τον πρέσβη της Αιγύπτου, Tarek Adel. Ο δήμαρχος εξέφρασε το ενδιαφέρον των τοπικών παραγωγικών φορέων για τη σύνδεση της Καβάλας με την Αλεξάνδρεια, επισημαίνοντας ότι «θα πρέπει να τολμήσουμε να φέρουμε τις οικονομίες μας πιο κοντά. Από μια τέτοια ενέργεια θα κερδίσουμε όλοι, ενώ σαφώς και προσδοκάμε την ανάπτυξη των σχέσεων με τον αιγυπτιακό λαό». Ο κ. Σιμιτσής έκανε αναφορά στην ξεχωριστή παρουσία του Μοχάμετ Άλι στην Καβάλα και τα όσα πέτυχε φεύγοντας από τη γενέθλια γη παίρνοντας τη μεγάλη απόφαση να πάει στην Αίγυπτο και εκεί να του επιφυλάσσει η μοίρα να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο ως αναμορφωτή του σύγχρονου αιγυπτιακού κράτους. Υπογράμμισε, επίσης, τα παραδείγματα συνεργασίας που υπάρχουν ανάμεσα στην Καβάλα και την Αίγυπτο, με πρώτο τη λειτουργία του Imaret, που με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία του μεταμορφώθηκε σ’ ένα σύγχρονο μνημείο πολισμού και φιλοξενίας, όπως επίσης και του Ινστιτούτου Μοχάμετ Άλι, για τη διάδοση της ανατολικής παράδοσης. Τέλος, ο κ. Σιμιτσής, εξέφρασε παρεμπιπτόντως της παρουσίας του προέδρου του Επιμελητηρίου, Άγγελου Τσατσούλη, την ικανοποίησή του για το υψηλό επίπεδο της έκθεσης του Επιμελητηρίου, μέσα από την οποία, όπως είπε, «παρουσιάζονται οι αναπτυξιακές δυνατότητες των επιχειρηματιών της Καβάλας αλλά και η συνεχή προσπάθεια που καταβάλουν να οικοδομήσουν ένα καλύτερο μέλλον». Τον πρέσβη της Αιγύπτου συνόδευαν, επίσης, το μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου, Μάρκος Δέμπας και η πρόεδρος του Ινστιτούτου Μοχάμετ Άλι, Άννα Μισιριάν.

Πηγη www.neaegnatia.gr

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κύλιση στην κορυφή