ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΑΧΟΠΟΥΛΟΣ (MASTER BILL)

Home » ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΑΧΟΠΟΥΛΟΣ (MASTER BILL)
zygos Master bill 1

Τον Μάιο του 2003, ο γνωστό­τερος, ίσως, άνθρωπος των πολεμικών τεχνών στην Ελλάδα, ο Βασίλης Ζαχόπουλος, άφησε τα εγκόσμια, μετά από καρδιακό έμφραγμα. 0 Βασίλης Ζαχόπουλος ήταν ο πιο πολυσυζητημένος άνθρωπος που πέρασε ποτέ από τον χώρο μας. Το όνομα του, όταν ήταν ενεργή η παρουσία του στα τεκταινό­μενα του χώρου αλλά και μέχρι σήμερα ακόμη, ξεσήκωνε και ξεσηκώ­νει θύελλες. Πολλοί και αξιόλογοι οι φανατικοί φίλοι του και άλλοι τόσοι οι φανατικοί πολέμιοι του. Θεωρήσαμε καθήκον μας τον μεγάλο αυτόν άνδρα, να τον τιμήσουμε με ένα μεγάλο αφιέρωμα στο περιοδικό μας, χωρίς να προβούμε σε δικές μας κρί­σεις για το έργο του. Είναι ακόμη νωπές οι μνήμες και τα πάθη και η καταγραφή της ιστορίας απαιτεί του­λάχιστον νηφαλιότητα.Ο λόγος, λοι­πόν, στους ανθρώπους που τον έζη­σαν και τον αγάπησαν. Αιωνία του η μνήμη. 

 Ο Βασίλειος Ζαχόπουλος γεννήθηκε το 1941, στον Ζυγό Καβάλας και ήταν το τρίτο από τα έξη παιδιά του Νικολάου και της Χριστίνας Ζαχοπούλου. Παντρεύτηκε την Δέσποινα Παπαευγενιάδου και απέκτησε μαζί της δύο παιδιά, τον Νίκο και την Χρι­στίνα.

Η πρώτη του επικοινωνία με το Καράτε ήρθε σε ηλικία 14 ετών, μέσω ενός περιοδικού πολεμικών τεχνών, το οποίο ήρθε στα χέρια του από κάποια θεία του από την Αμερική. Ως νέος υπήρξε ποδοσφαιριστής, παίζοντας σε ερασιτεχνική ομάδα. Επίσης, για τρία χρόνια παρακολούθησε Ελληνορωμαϊκή πάλη στον Γ.Σ. του Πανελληνίου.

Σε ηλικία 17 ετών κατετάγη στην Πολεμική Αεροπορία ως εθελοντής και στη συνέχεια μετανάστευσε στις Η.Π.Α. Εκεί του δόθηκε η ευκαιρία να ασχοληθεί με το Καράτε, το άθλημα που τον είχε εντυπωσιάσει. Καθημερινά διένυε 70 χλμ. για να μπορεί να γυμνάζεται στην Ακαδημία του OKINAWA KARATE. Έχοντας ως πρώτο δάσκαλο τον LES ΜΕΥΟ, ο οποίος ήταν γνωστός στην Αμερική με την ονομασία Mst BLACK BELT.

Ανοίγει την πρώτη του σχολή στην Αμερική, στη διεύθυνση Κανκρέκριτ 17, TROY ALRANY, Ν.Υ., με την επωνυμία ATHENS KARATE STUDIO OKINAWA TE.To 1970 η σχολή του έφθασε να έχει 300 μαθητές.

Το 1971 επιστρέφει στην Ελλάδα μαζί με την οικογένεια του, με στόχο να διαδώσει το OKINAWA KARATE στη χώρα του και αφήνει τη σχολή του στον αδελφό του Σίμο Ζαχοπουλο. Τον Ιούνιο του 1971 ανοίγει την πρώτη του σχολή, στην οδό Λιοσίων 37, στην Αθήνα και στη συνέχεια μεταφέρεται στην οδό Κορδάτου 6-8, πίσω από το θέατρο τη σχολή του συγκεντρώνονται πολλοί μαθητές οι οποίοι διδάσκονται προσωπικά από τον ίδιο. Όταν πολλοί από αυτούς φτάνουν σε υψηλό επί­πεδο και κρίνονται ικανοί να διδάξουν, ανοίγουν με τη σειρά τους σχολές και σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Έτσι το όνειρο γίνεται πραγματικότητα, η εξά­πλωση του OKINAWA KARATE είναι γεγονός και όλες οι σχολές που ιδρύο­νται έχουν την ίδια επωνυμία: «ΑΤΗENS KARATE STUDIO OKINAWA ΤΕ».

 

Ήδη έχουν δημιουργηθεί οι εννέα πρώτες σχολές που ήταν η αρχή στην εξάπλωση του OKINAWA πανελληνίως. Αξίζει τον κόπο να αναφερθούν οι σχο­λές αλλά και οι δάσκαλοι – πρωτοπόροι που βοήθησαν στη διάδοση του OKINAWA KARATE

1. Αθήνα: Master BILL ΖΑΧΟΠΟΥΛΟΣ

2. Θεσ/νίκη: Sensei ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ Γ.

3. Καβάλα: Sensei ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΘΕΟΔ.

4. Βέροια: Sensei ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΕΛΕΥΘ.

5. Κοζάνη: Sensei ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΕΛΕΥΘ.

6. Πύργος: Sensei ΠΕΝΤΑΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

7. Ξάνθη: Sensei ΠΑΡΑΚΟΣΜΑΣ ΚΟΣΜΑΣ

8. Δράμα: Sensei ΝΤΕΝIΚΟΥΡΑΚΗΣ

 
Και βέβαια η σχολή του στην Αμερική, στην οποία διδάσκει ο αδελ­φός του Σίμος Ζαχόπουλος.

Το 1980 μεταφέρει τη σχολή του στην οδό Πολυκλείτου 23-25, όπου μέχρι το 1988 υπήρξε η Κεντρική ΑΚΑΔΗΜΙΑ του OKINAWA KARATE. Από τη σχολή αυτή πέρασαν πάρα πολλοί νέοι άνθρωποι, οι οποίοι διδά­χθηκαν OKINAWA KARATE από τον Δάσκαλο Βασίλη Ζαχόπουλο αλλά και από τον βοηθό του επί πολλά χρόνια, Χαράλαμπο Αργυρίου.

Την περίοδος εκείνη συνετελέσθη η μεγάλη άνθιση του OKINAWA KARATE. Διαδόθηκε με ταχείς ρυθ­μούς σε όλη την επικράτεια, στα σώματα ασφαλείας, στη Σχολή Ευελπί­δων, σε στρατιωτικές μονάδες κλπ. Συνολικά άνοιξαν πάνω από 120 σχο­λές σε όλη την Ελλάδα. Κάθε εβδο­μάδα διοργανώνονταν και ένα πρωτά­θλημα ή επίδειξη σε κάποια πόλη της Ελλάδας, με τεράστια συμμετοχή σχο-. λών, αθλητών και κοινού.

Στη σχολή της Πολυκλείτου δημι­ουργήθηκαν δυνατοί δεσμοί ανάμεσα στους μαθητές και τον Δάσκαλο, με συγκεκριμένο κώδικα επικοινωνίας. Η  οργάνωση του OKINAWA είχε ανθρώ­πους μοναδικούς, ξεχωριστούς, ικα­νούς και άξιους. Εάν κάποιος δεν ήταν ικανός και άξιος, δεν μπορούσε να είναι στην οργάνωση και κοντά στον «MASTER BILL». Αρκεί, όμως, κάποιος να το ήθελε και ο Δάσκαλος μπορούσε να τον διδάξει όχι μόνον καράτε αλλά και να του φτιάξει τον χαρακτήρα. Γιατί είχε και αυτό το χάρισμα ο Δάσκαλος. Διαμόρφωνε χαρακτήρες, έπλαθε ανθρώπους με αξίες και ιδανικά, πάντα βοηθούσε, έτρεχε, καθοδηγούσε αλλά ήταν και σκληρός όταν χρειαζόταν.

Έκανε τα πάντα χωρίς ιδιοτέλεια, ήταν λεβέντης και αυτή η λεβεντιά του αποτυπωνόταν και στην πράξη. Επηρέ­ασε και καθόρισε πολλές γενιές μαθη­τών του. Πολύς κόσμος ωφελήθηκε υλικά (και πολλοί ωφελούνται ακόμη και σήμερα) από αυτόν αλλά πήρε και δύναμη γιατί ήταν πράγματι ανεξά­ντλητη δεξαμενή δύναμης και λεβε­ντιάς.

Όπως όμως όλες οι ισχυρές προ­σωπικότητες έτσι και αυτός αμφισβη­τήθηκε και ίσως μισήθηκε από κάποι­ους. Γι’ αυτούς που τον αμφισβητού­σαν συνήθως έλεγε: «Δεν μπορεί να είναι όλοι δικοί μας. Ο καθένας κάνει ό,τι μπορεί. Εμείς κάνουμε έργα, αυτοί μόνο μιλάνε αλλά και έτσι διαφήμιση μας κάνουν. Όταν πεθάνω θα υπερη­φανεύονται ότι υπήρξαν μαθητές ή εχθροί μου».

Ο MASTER BILL πίστευε ότι το καράτε είναι και θα πρέπει να παραμεί­νει πολεμική τέχνη. Πίστευε, επίσης, ότι η αναγνώριση του από τη Γ.Γ.Α., καθώς και οι συνεπαγόμενες επιχορη­γήσεις θα το βλάψουν, διότι, όπως έλεγε «θα αναγκαστούμε να ασχολη­θούμε με τη γραφειοκρατία και όχι με τη δουλειά μας». Τέτοιου είδους από­ψεις υποστήριξαν πολλοί μαθητές, καθώς επίσης και άλλοι Δάσκαλοι.

Εξετάζοντας, βεβαίως, τα πράγ­ματα εκ των υστέρων, μπορούμε να πούμε ότι η πραγματικότητα απέδειξε ότι αυτές οι απόψεις δεν είναι εφαρμόσιμες

στην εποχή μας και έγιναν η αιτία να μειωθούν κατά πολύ οι σχολές του OKINAWA, μιας και σιγά – σιγά πολλοί Δάσκαλοι αποχώρησαν και εντάχθηκαν σε άλλες Ομοσπον­δίες αναγνωρισμένες από το κράτος.

Μετά από τα πολλά που συνέβησαν εκείνη την περίοδο, ερχόμαστε στο 1998, που το πανελλήνιο παγώνει με το άκουσμα της σύλληψης του MASTER BILL. Στις 18/7/98, ο Δάσκαλος συλλαμβάνεται για βαριά αδικήματα, τα οποία όμως ποτέ δεν απεδέχθη ότι διέπραξε, δικάζεται και τιμω­ρείται με 19 ‘/2 χρόνια φυλακή, χωρίς καν να του αναγνωρι­σθεί το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου.

Πέθανε από έμφραγμα στις 30/5/03, στις αγροτικές φυλακές της «Κασσάνδρας». Κανείς μα κανείς δεν πίστευε ότι ο Δάσκαλος θα είχε αυτό το τέλος, όμως η πραγματικό­τητα είναι αυτή. Ένας πράγματι σπουδαίος άνθρωπος τελεί­ωσε έτσι! Τα συναισθήματα, ο προβληματισμός, τα «γιατί» και τα «πώς» είναι δικά μας. Αυτός έφυγε. Πίσω του όμως άφησε ένα σπουδαίο έργο και έγραψε μια μεγάλη ιστορία στον χώρο των πολεμικών τεχνών. Ένα έργο και μια ιστορία που δεν μπορούν να εκτιμηθούν ακόμη σε όλο τους το εύρος μιας και οι μνήμες και τα πάθη είναι ακόμη νωπά. Όσο για τους επικριτές της τελευταίας πράξης του, αυτής που τον οδήγησε στη φυλακή, έχουμε να πούμε: «Ο ΑΝΑΜΑΡΤΗΤΟΣ ΠΡΩΤΟΣ ΤΟΝ ΛΙΘΟ ΒΑΛΕΤΩ».

Η σωρός του ετάφη στο χωριό του, τον Ζυγό Καβάλας, στις 2/6/03. Παρευρέθησαν όλοι οι μαθητές του από το 1970 έως και το 1998, συγκλονισμένοι και συντετριμμένοι.

Ο θάνατος του έγινε αφορμή να συναντηθούν στην κηδεία του όλες οι μεγάλες προσωπικότητες που πέρασαν και συνετέλεσαν στην άνθιση και στην άνοδο του OKINAWA KARATE, να θυμηθούν, να αναπολήσουν να αγκαλιαστούν και να ορκιστούν πως θα φυλάξουν τον Δάσκαλο στην ψυχή και στα γυμναστήρια τους και έφυγαν λυπημένοι υιοθετώ­ντας την πρόταση που εκφώνησε κατά τον επικήδειο ο Π. Κανελλόπουλος: «Από εδώ και στο εξής να γίνεται κάθε χρόνο μια

συνάντηση – επίδειξη στη μνήμη του Δασκάλου μας, στην οποία θα συγκεντρώνονται παλιοί και νέοι αλλά και από άλλα συστήματα, για να ξαναθυμόμαστε τα παλιά αλλά και τον MASTER BILL, τον Δάσκαλο μας» .

Κάποιοι, επίσης, ορκίστηκαν ότι το OKINAWA KARATE θα συνεχίσει να υπάρχει στον χώρο των πολεμικών τεχνών. Αλλωστε ήδη έχει δημιουργηθεί Ομο­σπονδία έχοντας Αστική Αναγνώριση, με   την   επωνυμία «ελληνικη φιλαθλοσ ομοσπονδια αυτοάμυνας OKINAWA ΤΕ ΤΑΙ», αριθ. πρωτ. 84/03.

Επικεφαλής του συστήματος και Πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής είναι ο κ. Π. Κανελλόπουλος, τα μέλη της Τ.Ε. είναι οι κ.κ. Συρμαλής Νικόλαος, Παπαδόπουλος Βασίλειος, Αργυρίου Χαράλαμπος και Κανακαράκης Παναγιώτης. Όλοι αυτοί αλλά και οι υπόλοιποι Δάσκαλοι θα συνεχίσουν το OKINAWA KARATE, ως ελάχιστο φόρο τιμής και στον Δάσκαλο τους αλλά και στις γενιές που πέρασαν και πίστε­ψαν σε αυτό.

Ο καθένας, ανάλογα με τον τρόπο που βλέπει τα γεγο­νότα, μπορεί να κρίνει τον Βασίλη Ζαχόπουλο. Κανείς όμως δεν μπορεί να αμφισβητήσει τα παρακάτω:

1. Ο MASTER BILL Ζαχόπουλος ήταν αυτός που διέδωσε το Καράτε στην Ελλάδα.

2.  Ήταν ο πρώτος που, μαζί με τον αδελφό του Σίμο Ζαχό­πουλο, μίλησαν για Παγκράτιο στην Ελλάδα.

3. Είχε μαύρη Ζώνη – 10 ΝΤΑΝ στο ΚΑΡΑΤΕ.

4.  Είχε μαύρη Ζώνη – 9 ΝΤΑΝ στο JU JITSU.

5.      Υπήρξε αποκλειστικός αντιπρόσωπος πολλών Ομοσπον-
διών του εξωτερικού και ιδρυτής πολλών Ομοσπονδιών στην
Ελλάδα.

6.Υπήρξε καθηγητής αυτοάμυνας στην Σ.Σ.Ε. διδάσκοντας KARATE και JU JITSU

7. Υπήρξε καθηγητής αυτοάμυνας στις σχολές της Χωροφυ­λακής, Αστυνομίας Πόλεων, Στρατονομίας και Ναυτονομίας.

8. Δίδαξε Καράτε τους περισσότερους Δασκάλους πολεμι­κών τεχνών.

 Αρθρογραφος Παναγιωτης Κανελοπουλος    

Ο Μάστερ Βασίλης Ζαχόπουλος αποτέλεσε ένα σημαντικό κομμάτι στον ελληνικό χάρτη του χώρου! Πολλοί σημερινοί δεν τον γνωρίζουν, άλλοι επιμένουν να θέλουν να τον αγνοούν, παλιοί ξέρουν να τιμούν και να θυμούνται έναν πραγματικό λάτρη των πολεμικών τεχνών! Έκανε την εμφάνιση του, τον Νοέμβρη του ’73 στην γιγάντια συνάντηση κολοσσών στον Μίλωνα της Ν. Σμύρνης μαζί με τους Enoeda, Suzuki, Huang Kee, Βερώνη και χάραξε την απαρχή μιάς θριαμβευτικής πορείας!
 Να αναπαύεται η ψυχή σου Μάστερ εν ειρήνη…!

 Αρθρογραφος Γεωργιος Περγιαλης

!!Master bill 5Master bill 6Master bill 7Master bill 8Master bill 10Master bill 11Master bill 12Master bill 13Master bill 15Master bill 16Master bill 20Master bill 21

Γεννήθηκε στο Ζυγό Καβάλας το 1941. Σε ηλικία 14 ετών δέχεται τα πρώτα σκιρτήματα του Καράτε όταν τυχαία πέφτει στα χέρια του ένα βιβλίο του Καράτε. Αυτό υπήρχε η πρώτη αφορμή να βρεθεί στους κόλπους της πολεμικής αυτής τέχνης και να γνωρίσει τα μυστικά της όταν μετανάστευσε στην Αμερική. Τα παιδικά του χρόνια ήταν δύσκολα αφού έπρεπε να εξασφαλίσει τα προς το ζην. Έτσι θα βρεθεί στην Νέα Υόρκη. Εκεί θα ασχοληθεί με διάφορες επιχειρήσεις, όμως η αγάπη του για το Καράτε είναι ασυγκράτητη. Έτσι θα γνωρίσει τον μεγάλο τους δάσκαλο LEST MEYO, από τον οποίο πήρε τις βάσεις για να αναδείξει τις ικανότητές του όχι μόνο τις εκπαιδευτικές, αλλά και τις ηγετικές. Η αγάπη του για την πατρίδα του, την Ελλάδα, θα τον ωθήσει ώστε την άοπλη αυτή τέχνη να θέλει να την διαδώσει στους συμπατριώτες του, έχοντας στο πλευρό του τον αδελφό του Σίμο Ζαχόπουλο.
Έτσι το 1969 θα ιδρύσει την Κεντρική Ακαδημία Πολεμικών Τεχνών Οκινάουα Καράτε, στην Αθήνα. Θα αναδείξει μεγάλους αθλητές και δασκάλους και θα δημιουργήσει Παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα. Η φήμη που έχει αποκτήσει σύντομα τον κατατάσσει σαν τον κορυφαίο δάσκαλο όλων των εποχών στον τομέα της αυτοάμυνας. Δέχεται προτάσεις να πολιτευτεί, να ασχοληθεί με διάφορες επιχειρήσεις, όμως αυτός προτιμά να είναι στο δικό του δρόμο. Από τη μια η ραγδαία εξέλιξη που έχει το Καράτε τη δεκαετία του ‘ 70 φέρνει τους πρώτους καρπούς και έτσι το 1982 θα ιδρυθεί η Ελληνική Ομοσπονδία Εκπαιδευτών Πολεμικών Τεχνών. Μια Ομοσπονδία που για άγνωστους μέχρι σήμερα λόγους αναγνωρίστηκε από το Πρωτοδικείο Αθηνών, όχι όμως από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Αυτό το γεγονός έμελλε να φέρει και την διάσπαση του Οκινάουα Καράτε με αποτέλεσμα λίγοι δάσκαλοι πλέον να το διδάσκουν σήμερα και καθαρά μόνο για λόγους συναισθηματικούς. Οι περισσότεροι από τους δασκάλους αυτούς κατέληξαν στο Παγκράτιο, στο Ζίου Ζίτσου, στο Κουνγκ Φου, στο Ταεκβοντό, στο Κικ Μπόξινγκ, στο Σότοκαν Καράτε και στο Σίτο Ρίου. Όμως όποιο δρόμο κι αν έχει ακολουθήσει ο καθένας, ένα είναι σίγουρο, όλοι τους έχουν να λένε καλά λόγια για τον μεγάλο δάσκαλο, τον εμψυχωτή και καθοδηγητή, τον πατέρα όπως τον αποκαλούσαν …τον άνθρωπο. Γιατί πραγματικά ότι κι αν έκανε και φαινομενικά αδίκησε κάποιους, στην ουσία τους έκανε πιο δυνατούς, πιο δημιουργικούς μα πάνω από όλα τους έδωσε στοιχεία παιδαγωγικής και συμπεριφοράς και τους έδωσε …ψωμί να φάνε. Είναι αυτός που άνοιξε τον δρόμο του Καράτε ώστε να μπει στην Αστυνομία, στη Στρατονομία, στη Σχολή Ευελπίδων, όπου επί σειρά ετών ήταν ο αρχιεκπαιδευτής και αρχιεξεταστής καθηγητής αυτοάμυνας, άλλος Βασίλης Ζαχόπουλος δεν ξαναγεννιέται.

Αρθρογραφος XAP.ΩΡΑΙΟΠOUΛOΣ

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ Ο ΤΡΑΝΟΣ
ΡΗΖΑΣ ΕΣ ΑΣ ΣΟ ΖΥΓΟΣ
ΜΑΚΕΔΩΝ ΑΣ ΣΥΝ ΚΑΒΑΛΑΝ
ΜΕΡ ΔΟΞΑΣΤΕΝ ΣΥΝ ΕΛΛΑΔΑΝ
ΕΔΟΞΑΣΤΕΝ ΚΑΙ ΣΥΝ ΓΗ
ΚΑΙ ΑΙΩΝΙΑ ΘΑ ΖΗ
.
Αρθρογραφος Παχιδης Γεωργιος

 

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κύλιση στην κορυφή