Την δεκαετία του 50 η κοινότητα επί προεδρίας του Κελεσίδη Λάζαρου (καπετάν Λάζαρος)μας θέλησε να εκμεταλλευτή τα νερά της παλαιάς Καβάλας τα οποία χάνονταν ανεκμετάλλευτα στο ρέμα που υπήρχαν οι μύλοι.
Εδώ να τονίσουμε ότι οι δυο κεντρικοί δρόμοι του κάμπου μας δημιουργήθηκαν από τον ίδιο πρόεδρο,έκανε δίκτυο νερού από την καινούρια γεώτρηση του Γιατήκτας ,έφερε από τα κόκαλα το πόσιμο νερό τα έργα αυτά για εκείνη την εποχή ήταν τεράστια.
Όλα αυτά έφεραν και οικονομική ανάπτυξη αφού στα έργα αυτά δούλευαν χωριανοί μας με 24 δραχμές μεροκάματο.
Ήρθε λοιπόν ο πρόεδρος σε συνεννόηση με την κοινότητα της παλαιάς Καβάλας και συμφώνησαν μέσω του τσιμεντάυλακα να έρχεται νερό στο Ζυγός και να ποτίζει τα φυτώρια που βρίσκονται στο νότιο τμήμα του χωριού μας.
Επίσημα η παραπάνω συμφωνία αναφέρεται με την αποδοχή της συμφωνίας από την νομαρχία του εν λόγο έργου με την 37 / 1967 για την εκμετάλλευση των υδάτων που προέρχονται από πηγές της όμορης κοινότητας.
Αν δεν κάνω λάθος μέχρι και τις αρχές του 2000 ο τσιμεντάυλακας λειτουργούσε κανονικά αλλά αφού μπήκαν ρολόγια της ΔΕΥΑΦ στα φυτώρια με φτηνό νερό οι χωριανοί μας έπαψαν να τον χρησιμοποιούν με αποτέλεσμα σιγά σιγά να χαλά αφού δεν υπήρχε η απαραίτητη συντήρηση (σήμερα το 90% του έργου είναι λειτουργήσιμο).
Φτάσαμε στο 2015 με όλα αυτά που έχουν συμβεί στην χώρα μας το νερό πλέον είναι ακριβό και επιβάλλεται η επαναλειτουργία του.
Μην ξεχνάμε ότι το χωριό μας έχει τις υποχρεώσεις που έχουν οι παραδοσιακοί οικισμοί αλλά καμία απολαβή αφού ούτε ξύλα κόβουμε,ούτε νερό φτηνό για τους μπαξέδες μας έχουμε,ούτε έναν πεζόδρομο έχουμε,ούτε μια κολώνα της ΔΕΗ η του ΟΤΕ έχουμε που να είναι υπόγεια όπως προβλέπετε για τους παραδοσιακούς οικισμούς και χιλιάδες αλλά πράγματα που πρέπει σιγά σιγά να τα δούμε και αυτά.
Η κοινότητα μας βλέποντας ότι το έργο αυτό σήμερα είναι απαραίτητο ζήτησε χρηματοδότηση από την περιφέρεια της Καβάλας και από ότι μαθαίνουμε είναι σε καλό δρόμο.
Aν γίνει το έργο όμως δεν θέλει προχειρότητα πιστεύω ότι πρέπει να συνδυαστεί με δεξαμενές όπου θα αποθηκεύετε το νερό για να μπορούμε να το χρησιμοποιούμε και τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά και να μπορούμε να κάνουμε μια αντιπυρική ζώνη από αυτήν την πλευρά του δάσους που είναι εντελώς απροστάτευτη.
Μένη να δούμε έργα και όχι λόγια…….
Οι φωτογραφίες ειναι απο το αρχειο της Γωγώς Τσούλφα.