ΒΡΕΘΗΚΕ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΑΙΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΛΥΔΙΑ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

Home » ΒΡΕΘΗΚΕ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΑΙΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΛΥΔΙΑ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

Βρέθηκε τμήμα αρχαίου αγωγού στα βόρεια του χωριού Λυδία της Καβάλας.

Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Οι κάτοικοι της περιοχής της Καβάλας ξεδιψούν… διαχρονικά, από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα, από τις ίδιες πηγές. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τον εντοπισμό τμήματος αρχαίου αγωγού στα βόρεια του χωριού Λυδία της Καβάλας από την ΙΗ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Το εύρημα ήρθε στο φως τον περασμένο Μάιο, κατά τη διάρκεια εργασιών τοποθέτησης αγωγού αποχέτευσης. Το τμήμα του αρχαίου αγωγού έχει φορά από τα βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά.

Εξωτερικά, η οροφή του αγωγού είναι αψιδωτή και υπερυψωμένη κατά 40 εκατοστά από τα ανώτατα άκρα των πλευρικών τοιχωμάτων. Ο αγωγός, εξωτερικά, είναι κατασκευασμένος από μικρές ακανόνιστες πέτρες, που συνδέονται με χοντρό κονίαμα, σχηματίζοντας την αψιδωτή οροφή του. Η κατασκευή του αγωγού, εσωτερικά, είναι πολύ επιμελημένη. Τοποθετημένες πάνω σε ειδικό στρώμα υποθεμελίωσης εδράζονται πήλινες πλάκες, που καλύπτουν όλο τον πυθμένα. Τα πλευρικά τοιχώματα του αγωγού διαμορφώνονται από στρώση ασβεστολιθικού κονιάματος, στο οποίο επιστρώνεται λεπτότερο υδραυλικό επίχρισμα, που καθιστά ομοιόμορφη και στεγανοποιεί την εσωτερική δομή του αγωγού.

Στο εσωτερικό του δεν εντοπίστηκαν όστρακα ή άλλα κινητά ευρήματα. Ο αγωγός τοποθετείται χρονικά στην εποχή των Αντωνίνων (1ος-2ος αιώνα μ.Χ.), οι οποίοι ήταν γνωστοί για τα μεγαλειώδη έργα τους.

Το σωζόμενο τμήμα του αρχαίου αγωγού δεν είναι το πρώτο που έρχεται στο φως στην ευρύτερη περιοχή. Ανάλογα τμήματα είχαν αποκαλυφθεί το 1989, στο Κεφαλάρι, με την ίδια φορά, από τα βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά.

Πιθανολογείται ότι όλα τα παραπάνω σωζόμενα τμήματα σχετίζονται με τον μνημειώδη αγωγό που βρίσκεται στο λόφο των Φιλίππων. “Η συσχέτιση των μεμονωμένων αυτών τμημάτων οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για έναν κεντρικό αγωγό που ακολουθώντας τις φυσικές κλίσεις του εδάφους κατευθύνεται από τις πηγές του Κεφαλαρίου προς τους Φιλίππους. Ο αγωγός καταλήγει στη δεξαμενή και αποτελεί τον κεντρικό αγωγό του υδραγωγείου των Φιλίππων που τροφοδοτούσε την περιοχή”, εξηγεί στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η αρχαιολόγος της ΙΗ’ ΕΠΚΑ, Βασιλική Πουλιούδη.

Σημειώνεται ότι οι πηγές του Κεφαλαρίου, από τις οποίες ξεκινούσε ο αγωγός του υδραγωγείου, υδροδοτούν, μέχρι σήμερα, την περιοχή της Καβάλας.

Το περίφημο υδραγωγείο των Φιλίππων είναι ένα από τα σημαντικότερα δημόσια έργα, που έγιναν στην πόλη κατά το 2ο αιώνα π.Χ. την εποχή των Αντωνίνων και εξασφάλιζε την ύδρευση της πόλης. Πηγη www.kavalanet.gr

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κύλιση στην κορυφή