53ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΙΠΠΩΝ

Home » 53ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΙΠΠΩΝ

53ο φεστιβάλ Φιλίππων.Ακριβό μεν, πλούσιο δε.

Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Από τον Παύλο Λεμοντζή

Απασχόλησε ήδη αθηναϊκό και τοπικό τύπο. Πολύ έντονα και με διαφορικές προσεγγίσεις.
Κατ’ αρχάς, έγκαιρα. Κατά δεύτερον, συμπυκνωμένο. Τρίτο και φαρμακερό, ακριβό.
Άμα ενστερνιστούμε τη ρήση «ο πολιτισμός κοστίζει», σε νορμάλ επίπεδα θα το βρούμε. Αν υπολογίσουμε ότι «ποντικός στην τρύπα του δε χωράει κουβαλάει και κολοκύθια» ή «όλα τάχει η Μαριωρή ο φερετζές της λείπει», θα πλαντάξουμε στην γκρίνια.
Εάν καθίσουμε κάπου ανάμεσα, θα βρούμε τη σωστή θέση. Την ισορροπία. Τετρακόσια χιλιάρικα ευρώ ο προϋπολογισμός. Και τον ψήφισα. Να σας πω το γιατί, ίσως συμφωνήσετε μαζί μου και σταματήσει η παραφιλολογία.
Από τη στιγμή, αγαπητοί συμπολίτες ,που έχουμε έναν θεσμό, οφείλουμε να τον στηρίζουμε κάθε χρόνο, να τον γιγαντώνουμε, να τον κάνουμε πιο ελκυστικό στους φιλότεχνους, να τον εμπλουτίσουμε με διαφορετικές μορφές τέχνης, να τον απεγκλωβίσουμε από τις χειροπέδες του αρχαίου και καλά δράματος, να τον εξαπλώσουμε και σε άλλους χώρους πλην του αρχαίου θεάτρου.
Εφόσον ο Δήμαρχος αποφάσισε, παρά τις όποιες αντιδράσεις, να έχει δυο καλλιτεχνικούς διευθυντές κάτω από την ομπρέλα του, είναι ανέντιμο να αρνούμαστε τη συνέχιση το φεστιβάλ. Ο ίδιος θα κριθεί από τους συμπολίτες μας για όλες του τις πράξεις. Για το πού θα βρει τα χρήματα να καλύψει όλο το πλούσιο πράγματι πρόσραμμα, είναι δικό του πρώτα και ύστερα δικό μας θέμα. Αν βουλιάξει ο Δήμος, θα το πληρώσει και το ξέρει καλά ο κ. Σιμιτσής.
Σαν πολίτης που αγαπά τις τέχνες, σα θεατής που αγαπά το θέατρο, σα μέλος του ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ, σαφώς και θέλω ένα πρόγραμμα υψηλού επιπέδου, άξιο να σταθεί πλάι σε φεστιβάλ Αθηνών, άξιο να σχολιαστεί θετικά από πανελλήνιας κυκλοφορίας έντυπα, άξιο να αποτελέσει αφορμή επίσκεψης στην πόλη μας φιλότεχνων από όλη την Ελλάδα.
Νομίζω ότι ο προγραμματισμός είναι από τους καλύτερους των τελευταίων χρόνων. Ιδίως στις παράλληλες εκδηλώσεις, τις παραγωγές του ιδίου του φεστιβάλ Φιλίππων. Θα μπορούσαν να απουσιάζουν για να γλυτώσουμε τα χρήματα. Σύνολο 107000 ευρώ μαζί με το ΦΠΑ.. Τότε, θα μπορούσε να απουσιάσει και το φεστιβάλ των Φιλίππων. Σύνολο 202.000 ευρώ. . Του χρόνου να πάμε σε ένα 54ο κολοβό, με μια παύλα στο καλοκαίρι του 2010. Σε ποιόν θα άρεζε αυτό; Δεν θα είχε ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών; Το cosmopolis που κόπηκε ήδη έχει στενοχωρήσει πολίτες και δημοσιογράφους. Πόσο μάλλον θα πονούσε η απώλεια ενός θεσμού σαν το φεστιβάλ Φιλίππων.
Και για να τελειώνω με τις γκρίνιες, θα πω, πως κι εγώ δεν συμφωνώ με την έκτακτη αμοιβή του καλλιτεχνικού διευθυντή πέραν της κανονικής του συμβολαίου του, αλλά δεν ήταν δυνατόν να πω στη συνεδρίαση «αυτήν την παράγραφο δεν την ψηφίζω, στα υπόλοιπα λέω ναι». Η μπακαλική δεν ταιριάζει σε ζητήματα τέτοιου επιπέδου.
Το πρόγραμμα ξεκινά στη μια Ιουλίου και ολοκληρώνεται στις 27 Αυγούστου, εξ αιτίας του Μουντιάλ που φέτος θα το έχουμε στα σπίτια μας από τις 28 Αυγούστου.
Ένα μεγάλο πάρτι στο σπίτι του Μεχμέτ Αλί στην Παναγία, θα είναι η έναρξη της φετινής γιορτής. Το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας συμμετέχει με μια παραγωγή που έχει τίτλο «Βορράς» και περιλαμβάνει τις εξής παραστάσεις:
«Πέστροφα Δουνάβεως» του Μ. Φάις και «Μικρό Λεξικό Ανωμάλων» των Αντ.-Κ. Κούφαλη με την Ανέζα Παπαδοπούλου σε σκηνοθεσία Κοσμά Φουντούκη, στις 12,13,14,15,16 Ιουλίου στο απεντομωτήριο.
«Τι λες κι εσύ Μπάμπη» του Σ. Σερέφα και «Βλαβερές αναγνώσεις» του Θ. Γρηγοριάδη στις 19,20,21,22,23 Ιουλίου, στον ίδιο χώρο. Σύνολο κόστους παραστάσεων 116.000 ευρώ με το ΦΠΑ.
Οι παραγωγές του Φεστιβάλ Φιλίππων που είναι αφιερωμένες στον Γ.Χειμωνά, είναι οι ακόλουθες.
«Άμλετ» του Γ. Χειμωνά σε σκηνοθεσία Θ.Γκόνη με τη Λυδία Φωτοπούλου. Στις 26 μέχρι 30 Ιουλίου στο Φρούριο.
«Διήμερο σύγχρονου χορού» στο απεντομωτήριο, στις 24 και 25 Αυγούστου.
«Γιώργος ως Άμλετ» της Λούλας Αναγνωστάκη με τη Ρένη Πιττακή ,στο Ιμαρέτ, στις 2 Αυγούστου.
«Θεατρικό αναλόγιο» με κείμενα των Καβαλιωτών Αξιώτη-Χαρμπαντίδη, τιμή στον Χειμωνά, στις 11 Αυγούστου, στην «παλιά μουσική».
«Ο Θάλαμος» .Αναλόγιο των Εύης Στεφανή και Ευριπίδη Γαραντούδη στις 9 Αυγούστου στο απεντομωτήριο.
«Συγκοπή Πλάτανου» του Παπαδημητρακόπουλου με τον Στέλιο Μάϊνα στις 4 Αυγούστου, στην «παλιά μουσική».
Συνολικό κόστος παραστάσεων με ΦΠΑ 106.500 ευρώ.
Στο Αρχαίο Θέατρο, θα έρθουν οι παρακάτω παραστάσεις:
«Τρωάδες» του Ευριπίδη από το «Θέατρο του Νέου Κόσμου» σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου με τη Λυδία Κονιόρδου, στις 2 Ιουλίου.
«Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή από το «Αμφιθέατρο» του Σπ. Ευαγγελάτου ,με τον Κ.Μαρκουλάκη στις 16 και 17 Ιουλίου.
«Συναυλία» του Θάνου Μικρούτσικου, με τον Χ. Θηβαίο, στις 5 Ιουλίου.
«Συναυλία» του Γ. Νταλάρα στις 27 Αυγούστου.
«Αχαρνής» του Αριστοφάνη στις 9 και 10 Ιουλίου, από το ΚΘΒΕ, το οποίο και κάνει πρεμιέρα στους Φιλίππους.
«Ορέστεια» του Αισχύλου από το ΔΗΕΠΘΕ Πάτρας, με τον Γ. Βόγλη ,στις 31 Ιουλίου.
«Πλούτος-Πενίας Θρίαμβος» του Αριστοφάνη από το «Θέατρο Τέχνης», στις 24 Ιουλίου.
«Ιππείς» του Αριστοφάνη από τη «θεατρική διαδρομή», με τους Χαϊκάλη και Αρμένη, στις 14 Αυγούστου.
«Ορέστης» του Ευριπίδη από το Εθνικό Θέατρο στις 20 Αυγούστου.
«Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη από το Εθνικό Θέατρο, στις 7 Αυγούστου και τέλος
«Ομήρου Οδύσσεια» από την παιδική σκηνή της Κάρμεν Ρουγγέρη ,στις 23 Αυγούστου.
Πέραν αυτών των παραστάσεων, ο Δήμος Φιλίππων διοργανώνει τρεις εκδηλώσεις που εντάσσονται στο φετινό φεστιβάλ σε χώρους όπως λασπόλουτρα, αεροδρόμιο και αρχαίο θέατρο.
Πρόκειται για λοιπόν για ένα πολύ πλούσιο πρόγραμμα που ο Δήμος ευελπιστεί να φέρει πολύ κόσμο, να βγάλει τα έξοδά του και να αποτελέσει αντικείμενο θετικής συζήτησης στους θεατρόφιλους κύκλους της χώρας και όχι μόνο. Ιδιαίτερο στοιχείο, η συμμετοχή πολλών Καβαλιωτών, είτε είναι μόνιμοι κάτοικοι της πόλης είτε όχι.
Στο θέμα της μακέτας του φεστιβάλ, θα γίνει συζήτηση και θα παρθεί απόφαση αν και φέτος θα πάει με ανάθεση στον γνωστό Αθηναίο-Καβαλιώτη ή θα την αναλάβει ντόπιος γραφίστας.
Προς το παρόν αυτά με το 53ο φεστιβάλ. Και φυσικά θα επανέλθουμε. Και μάλιστα πολλές φορές.
πηγη www.kavala.net

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top