54ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΙΠΠΩΝ-ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ

Home » 54ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΙΠΠΩΝ-ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ
food banner 2011

Αφιερωμένο στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη το 54ο Φεστιβάλ Φιλίππων

Στη ζωή και το πολυσήμαντο έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη είναι αφιερωμένο το 54ο Φεστιβάλ Φιλίππων – Καβάλας, που μετά από δέκα και πλέον χρόνια μετονομάζεται και πάλι σε Φεστιβάλ Φιλίππων – Καβάλας – Θάσου, αφού και ο Δήμος Θάσου συμμετέχει ενεργά σε αυτό το σημαντικό πολιτιστικό γεγονός της βόρειας Ελλάδας.
Μετά από πενήντα τέσσερα χρόνια, κατά τα οποία από το κοίλο του αρχαίου θεάτρου των Φιλίππων πέρασαν μεγάλα ονόματα της τέχνης και του πολιτισμού από την Ελλάδα και το εξωτερικό το Φεστιβάλ συνεχίζει να εξελίσσεται και να ανανεώνεται. Το Φεστιβάλ τα τελευταία τέσσερα χρόνια βγήκε έξω από τα στενά όρια του αρχαίου Θεάτρου, απλώθηκε σε όλη την πόλη της Καβάλας και των Κρηνίδων φιλοξενώντας παραστάσεις σε μοναδικής ομορφιάς και τέχνης υπαίθρους χώρους και νεοκλασικά μνημεία και κτίρια.
Ειδικά φέτος πολλές από τις παραγωγές του Φεστιβάλ που είναι αφιερωμένες στον μεγάλο Έλληνα συγγραφέα θα φιλοξενηθούν σε χώρους από την καθημερινή ζωή όπως ναοί, ταβέρνες, καΐκι, σε χώρους δηλαδή για τους οποίους, όπως πολύ χαρακτηριστικά είπε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, σκηνοθέτης Θοδωρής Γκόνης, «άγιασε ο Παππαδιαμάντης».

Ο δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον δήμαρχο Θάσου, Κώστα Χατζηεμμανουήλ, για την επίσημη παρουσίαση του προγράμματος του Φεστιβάλ Φιλίππων – Καβάλας – Θάσου, τόνισε ότι παρά τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες ο πολιτισμός θα συνεχίσει να προσφέρει στους ανθρώπους.

Τόνισε πως η διοίκηση του Δήμου Καβάλας κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες ώστε να παρουσιάσει και φέτος παρά τις δυσχέρειες που υπάρχουν ένα φεστιβάλ αξιώσεων και συμπλήρωσε πως δε θα μπορούσε να διανοηθεί ένα καλοκαίρι χωρίς το κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός για τη βόρεια Ελλάδα όπως είναι το Φεστιβάλ Φιλίππων.

Ο κ. Σιμιτσής σημείωσε πως το συνολικό κόστος του φετινού φεστιβάλ ανήλθε στο ποσό των 120.000 €.

Ο δήμαρχος Θάσου, Κώστας Χατζηεμμανουήλ σημείωσε τη σημασία που έχει το Φεστιβάλ για την προβολή και ανάπτυξη του νησιού και αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται για τη συντήρηση του αρχαίου θεάτρου του νησιού αλλά και την ανάδειξη σημαντικών μνημειακών χώρων σε ολόκληρη τη Θάσο.

Ο σκηνοθέτης Θοδωρής Γκόνης υπογράμμισε ότι φέτος «τα επτά σημεία, οι επτά τόποι του Φεστιβάλ θα υποδεχτούν, συνθέτες, μουσικούς, τραγουδιστές, τραγουδοποιούς, ηθοποιούς. Όλοι θα κρατούν στην αγκαλιά τους ένα μπουκέτο, ένα κείμενο από τον κήπο του Παπαδιαμάντη. Κάθε δημιουργός, μαζί με το προσωπικό του έργο, θα φέρει, θα παρουσιάσει στη γιορτή και το δώρο του. Με τον τρόπο που αγαπά. Θα το ξεδιπλώσει, θα το απλώσει, θα μας το δώσει. Θα γιορτάσουμε, μαζί με την υπόλοιπη Ελλάδα, τα 100 χρόνια από το θάνατο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη».

Η έναρξη του Φεστιβάλ θα γίνει στις 2 Ιουλίου, στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων με συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου. Ο συνθέτης θα μελοποιήσει και θα παρουσιάσει, επίσης, ένα κείμενο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, αποκλειστικά για το Φεστιβάλ.

Στο Αρχαίο θέατρο Φιλίππων θα φιλοξενηθούν τρεις παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου:

– «Σκηνοβάτες» (29 & 30 Ιουλίου), σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή.

– «Ηρακλής Μαινόμενος» του Ευριπίδη (12 & 13 Αυγούστου) σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού.

– «Παραμύθι χωρίς όνομα» της Πηνελόπης Δέλτα (22 Αυγούστου), από την Παιδική Σκηνή, σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά .

Το Κ.Θ.Β.Ε. με τη θερινή του παραγωγή – αφιέρωμα στα πενήντα χρόνια της ιστορίας του, μιας ιστορίας η οποία σχετίζεται άμεσα με την ιστορία του Φεστιβάλ Φιλίππων, θα παρουσιάσει τα «Μικρά Διονύσια» σε σύνθεση κειμένων Κώστα Γεωργουσόπουλου και σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα & Γρηγόρη Καραντινάκη (21, 22 Ιουλίου).

Επίσης, στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων θα ανέβουν οι παραστάσεις:

– «Υπηρέτης δύο Αφεντάδων» του Κάρλο Γκολντόνι (16 & 17 Ιουλίου), με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα από το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης.

– «Οθέλλος» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ (24 & 25 Ιουλίου) με τον Γιώργο Κιμούλη και τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη.

– «Ειρήνη» του Αριστοφάνη (5 & 6 Αυγούστου) με τον Πέτρο Φιλιππίδη από τη «Θεατρική Διαδρομή».

– «Άμλετ» του Σαίξπηρ (9 Ιουλίου) με τον Αιμίλιο Χειλάκη σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη από την «5η εποχή».

Η αυλαία του Φεστιβάλ θα πέσει στις 20 Αυγούστου με συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη και του Αλκίνοου Ιωαννίδη. Αποκλειστικά για την συγκεκριμένη παράσταση ο Αλκίνοος Ιωαννίδης θα μελοποιήσει από το ΙΖ κεφάλαιο έως το φινάλε, τη «Φόνισσα», που θα αποδώσει η Μαρία Φαραντούρη.
Πηγη http://www.newpost.gr/post/43709/%CE%91%CF%86%CE%B9%CE%B5%CF%81%CF%89%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%91%CE%BB%CE%AD%CE%BE%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%BF-%CE%A0%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%BC%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B7-%CF%84%CE%BF-54%CE%BF-%CE%A6%CE%B5%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%B2%CE%AC%CE%BB-%CE%A6%CE%B9%CE%BB%CE%AF%CF%80%CF%80%CF%89%CE%BD/

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κύλιση στην κορυφή