55ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΙΠΠΩΝ-ΘΑΣΟΥ

Home » 55ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΙΠΠΩΝ-ΘΑΣΟΥ
food banner 2011


55ο Φεστιβάλ Φιλίππων – Θάσου

Το φετινό 55ο Φεστιβάλ Φιλίππων – Θάσου είναι πράγματι ένα ξεχωριστό φεστιβάλ. Η οικονομική κρίση δε θα μπορούσε ν’ αφήσει ανεπηρέαστο το θεσμό, ούτε αδιάφορους τους διοργανωτές και τους υπεύθυνούς του. Έτσι, μπήκε ένα μεγάλο στοίχημα: Η επιτυχία μιας διοργάνωσης υψηλής καλλιτεχνικής αξίας, πλούσιας σε προτάσεις, με σημαντική παραγωγή πολιτισμού όπως συνέβαινε τα τελευταία χρόνια, κρατώντας όμως την επένδυση από την μεριά του Δήμου σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Η υψηλή ποιότητα δεν είναι πάντα άρρηκτα δεμένη με ένα αντίστοιχα υψηλό κόστος. Το φετινό πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός του, το αποδεικνύουν. Μ’ αυτόν τον τρόπο το Φεστιβάλ γίνεται πράξη αντίστασης και πρόταση δημιουργίας. Ο πολιτισμός αψηφά την κρίση, προχωρά, δημιουργεί πρότυπα

Η κεντρική αφίσα

Το εικαστικό της κεντρικής αφίσας του 55ου Φεστιβάλ Φιλίππων – Θάσου οπτικοποιεί αυτήν ακριβώς τη στάση του θεσμού, του πολιτισμού και της πόλης απέναντι στη σημερινή συγκυρία. Με καθαρά, «απόλυτα» χρώματα, με έντονες χρωματικές αντιθέσεις και δυναμική σχεδιαστική γραφή, αμφισβητεί την οικονομική κρίση και δηλώνει με σαφήνεια ότι το Φεστιβάλ προχωρεί με δυνατά, σταθερά βήματα μπροστά. Πιστό στην πορεία που έχει χαράξει, χωρίς να επιβραδύνει, χωρίς να μικρύνει τη δρασκελιά του. Απαντάει με θάρρος (ακόμη και με θράσος κάποιες φορές) στη μεγάλη πρόκληση, με αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στις προτάσεις του.

Οι θεματικές αφίσες

Ο φετινός θεματικός άξονας του Φεστιβάλ αποτίει φόρο τιμής στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, με αφορμή τα 100 χρόνια από το θάνατό του. Δε θα μπορούσε να επιλεγεί καλύτερη συγκυρία: το έργο αλλά κυρίως ο τρόπος ζωής του μεγάλου αυτού Έλληνα δίνουν πολλές απαντήσεις στα σύγχρονα ερωτήματα που γεννά η ταραγμένη περίοδος που ζούμε.
Οι τρεις θεματικές αφίσες, έχουν ως θέμα την ήρεμη εικόνα του Παπαδιαμάντη και θυμίζουν στον θεατή την αξία του και το παράδειγμά του, προτείνοντας ένα υγιές πρότυπο, επίκαιρο και ισχυρό όσο ποτέ.
Οι τρεις διαφορετικές εικαστικές αποδόσεις υπογραμμίζουν το πολυεπίπεδο του έργου και της προσωπικότητας του Παπαδιαμάντη. Και καλούν στην αναζήτηση όλων των πιθανών αναγνώσεων που μπορούν να έχουν οι ιστορικές συγκυρίες.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top