ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΒΕΡΟΥΛΕΙΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΩΡΑ

Home » ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΒΕΡΟΥΛΕΙΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΩΡΑ
verouleio
ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

Ανακατασκευή του «Βερούλειου» γηπέδου και κατασκευή καινούργιου κλειστού γυμναστηρίου τώρα

Οι δύο προηγούμενες χρονιές ανέδειξαν το σοβαρό πρόβλημα της Καβάλας όσον αφορά στις αθλητικές εγκαταστάσεις της. Τόσο στο δημοτικό στάδιο «Ανθή Καραγιάννη», όσο και στο κλειστό γυμναστήριο του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου «Αλεξάνδρα Δήμογλου» στην Καλαμίτσα, έγιναν έκτακτες εργασίες, προκειμένου να εξασφαλίσουν την έγκριση της super league και του Ελληνικού Συνδέσμου Ανωνύμων Καλαθοσφαιρικών Εταιρειών (Ε.Σ.Α.Κ.Ε.), αντίστοιχα, για να χρησιμοποιηθούν ως έδρες των τοπικών ομάδων ποδοσφαίρου και καλαθοσφαίρισης.

«Διορθωτικές κινήσεις» οι εργασίες στο «Ανθή Καραγιάννη» και στην Καλαμίτσα

Οι εργασίες αυτές, δεν ήταν παρά «διορθωτικές κινήσεις» για να εξασφαλιστούν οι ελάχιστες προϋποθέσεις καταλληλότητας των αγωνιστικών χώρων και για να πάρουν η Π.Α.Ε. Α.Ο. «Καβάλα» και η Κ.Α.Ε. «Ένωση Καλαθοσφαίρισης Καβάλας» το «Ο.Κ.», για τη συμμετοχή τους στα πρωταθλήματα της super league και της Α1 εθνικής κατηγορίας. Το γεγονός ότι οι τοπικές ομάδες αγωνίζονται κανονικά στα πρωταθλήματα αυτά, δεν σημαίνει ότι τα γήπεδα που χρησιμοποιούν είναι κατάλληλα. Το στάδιο «Ανθή Καραγιάννη» συμπλήρωσε σαράντα χρόνια λειτουργίας και η πιο σοβαρή παρέμβαση που έγινε σ’ αυτό, ήταν πριν από έξι, περίπου, χρόνια, με αφορμή την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα. Το κλειστό γυμναστήριο στην Καλαμίτσα κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’80, πριν από τριάντα χρόνια δηλαδή και μετά την τοποθέτηση του ξύλινου δαπέδου, η κυριότερη παρέμβαση που έγινε σ’ αυτό, ήταν η ανακαίνιση των αποδυτηρίων, η ενίσχυση του φωτισμού και η προσθήκη καινούργιων κερκίδων, όταν η Ένωση Καλαθοσφαίρισης Καβάλας απέκτησε το δικαίωμα συμμετοχής στο πρωτάθλημα της Α1 εθνικής κατηγορίας.

Τα χρονικά περιθώρια στένεψαν

Την εποχή που κατασκευάστηκαν τα δύο αυτά γυμναστήρια, θεωρήθηκαν σύγχρονα και από τα καλύτερα σε επίπεδο Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Οι εποχές, όμως, έχουν αλλάξει και οι απαιτήσεις, για υψηλού επιπέδου παροχή υπηρεσιών στους θεατές των αθλητικών γεγονότων, είναι μεγάλες. Η τοποθέτηση πλαστικών καθισμάτων στις κερκίδες δεν αρκεί. Το στάδιο «Ανθή Καραγιάννη» διαθέτει ένα μικρό κυλικείο. Το ίδιο και το κλειστό γυμναστήριο της Καλαμίτσας. Ούτε εστιατόριο, ούτε καφετερία, ούτε επαρκείς χώρους στάθμευσης για τα οχήματα, που θεωρούνται απαραίτητοι χώροι σε ένα σύγχρονο γήπεδο. Για να μην αναφέρουμε τα καταστήματα πώλησης ειδών των ομάδων, άλλα καταστήματα, παιδότοπο, αίθουσα συνεδρίων κ.λπ. Δυστυχώς, οι προηγούμενες διοικήσεις, αλλά και η σημερινή, του Δήμου Καβάλας, δεν μπόρεσαν να προβλέψουν ότι η Καβάλα θα είχε δύο ομάδες στις υψηλότερες εθνικές κατηγορίες και άφησαν τα χρόνια να περάσουν ανεκμετάλλευτα. Τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει. Επιβάλλεται η Καβάλα να αποκτήσει σύγχρονα γήπεδα και γυμναστήρια, τα οποία θα συμβάλλουν στην καθιέρωση των τοπικών ομάδων στις κατηγορίες που αγωνίζονται.

Επιστροφή του Α.Ο.Κ. στο «Βερούλειο»

Επιβάλλεται, καταρχάς, να γίνει η ανακατασκευή του «Βερούλειου» δημοτικού γηπέδου. Δεν νοείται στη δεύτερη δεκαετία της δεύτερης χιλιετηρίδας, να υπάρχουν αθλητικές εγκαταστάσεις σαν το συγκεκριμένη. Το «Βερούλειο» δημοτικό γήπεδο, κατά τη γνώμη μας, θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα καθαρά ποδοσφαιρικό γήπεδο και σε «καυτή» έδρα για την ομάδα ποδοσφαίρου. Άλλωστε, στα πρώτα χρόνια, από την ίδρυσή της, η ομάδα της Καβάλας, που προήλθε από τη συνένωση τριών Σωματείων, αγωνιζόταν στο γήπεδο αυτό. Το στάδιο «Ανθή Καραγάννη» είναι πιο άνετο και μεγαλύτερο, αλλά δεν προσφέρει την ατμόσφαιρα ενός καθαρά ποδοσφαιρικού γηπέδου. Παράλληλα, ο Δήμος Καβάλας θα μπορούσε να αξιοποιήσει τον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου, τα οικόπεδα της Δ.Ε.Η. και του παλιού Παγοποιείου δηλαδή, δημιουργώντας έναν πνεύμονα αναψυχής και αθλητισμού μέσα στον πολεοδομικό ιστό της πόλης. Ένα ζωντανό παράδειγμα είναι το γήπεδο «Αλκαζάρ» της Λάρισας. Αρχικά, προτάθηκε να ανακατασκευαστεί, αλλά επιλέχθηκε η κατασκευή ενός καινούργιου γηπέδου, το οποίο πρόκειται να παραδοθεί έως τον ερχόμενο Νοέμβριο. Για το «Βερούλειο» δεν χρειάζεται να δαπανηθούν 40 εκατομμύρια ευρώ. Με τα μισά χρήματα, μπορεί να κατασκευαστεί ένα πολύ καλό ποδοσφαιρικό γήπεδο. Είναι, επίσης, επιτακτική ανάγκη να κατασκευαστεί ένα καινούργιο, μεγαλύτερο σε χωρητικότητα, κλειστό γυμναστήριο. Δεν είναι απαραίτητο να γίνει κι αυτό στο Περιγιάλι. Θα μπορούσε, κάλλιστα, να κατασκευαστεί δίπλα στο σημερινό κλειστό γυμναστήριο της Καλαμίτσας, στον περιβάλλοντα χώρο του Δ.Α.Κ., όπου υπάρχει αρκετός χώρος. Ιδέες και προτάσεις μπορούν να διατυπωθούν πολλές. Η αρχή για ένα σοβαρό σχεδιασμό, με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, πρέπει να γίνει από τη νέα δημοτική αρχή του «Καλλικρατικού» Δήμου Καβάλας-Φιλίππων. Τέτοιου είδους έργα είναι δαπανηρά και χρονοβόρα στην κατασκευή, έχουμε το παράδειγμα του κλειστού κολυμβητηρίου, αλλά θα δώσουν άλλη προοπτική στην πόλη και στον αθλητισμό της.

Κωνσταντίνος Κοϊβέρογλου

Πηγη www.k-typos.gr

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κύλιση στην κορυφή