EINAI AYTO TO ΓΗΡΑΙΟΤΕΡΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΦΙΛΙΠΠΩΝ;

Home » EINAI AYTO TO ΓΗΡΑΙΟΤΕΡΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΦΙΛΙΠΠΩΝ;
zygoskavalas PLATANI KRIONERAKI

Χαμηλά, στο δάσος του Ζυγού και στη θέση  <<Κρυονεράκι>> υπάρχει ένα πλατάνι που εντυπωσιάζει με το μέγεθος του, αλλά και με την ακόμα πιο εντυπωσιακή κουφάλα του η οποία φτάνει σε εσωτερική διάμετρο τα 2,5 μέτρα. Για να δώσουμε ένα παράδειγμα, άνετα μπορούν να σταθούν σε όρθια θέση, στο εσωτερικό της κουφάλας,  10 ενήλικες! Όπως είναι φυσικό ένα τόσο μεγάλο πλατάνι ερεθίζει την περιέργεια του καθενός μας σχετικά με την ηλικία του. Είναι δύσκολο γενικά να καθορίσεις την ηλικία ενός τόσο γηραιού πλατανιού. Στο συγκεκριμένο πλατάνι του
Ζυγού τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα διότι έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που δυσχεραίνουν τον προσδιορισμό της ηλικίας του. Το πλατάνι, σε κάποια φάση της ζωής του κάηκε ( αυτό έγινε τουλάχιστον μία φορά ), ενώ και η παρουσία του νερού είναι αμφίβολη καθ΄ όλη τη διάρκεια της ζωής του, τόσο σε παρουσία αυτή καθ΄ αυτή,  όσο και σε ποσότητα. Επιπλέων, η κουφάλα σε κάθε δέντρο, είναι παράγοντας που κάνει το λάθος προσδιορισμού της ηλικίας του ακόμα πιο εύκολο.
Τα δενδρομετρικά του χαρακτηριστικά ωστόσο μπορούν να μας που αρκετά πράγματα για την ηλικία του. Έτσι λοιπόν την ηλικία του δένδρου μπορώ να την προσδιορίσω σε κάποιο εύρος. Η νεαρότερη ηλικία που μπορούμε να δώσουμε είναι αυτή των 500 ετών, ενώ πιο πιθανή θεωρώ αυτή των 750 ετών περίπου! Το σενάριο να είναι μεγαλύτερο σε ηλικία τι θεωρώ απομακρυσμένο.
Εγώ, βέβαια, σπούδασα γεωπονία και δασική οικολογία, αλλά το διδακτορικό μου είναι στην εντομολογία και όχι στη δενδρομετρία. Ως εντομολόγος ( ως μη ειδικός όσον αφορά τις μεταπτυχιακές μου σπουδές δηλαδή )και όχι ως δενδρομέτρης, είναι φυσικό να διατηρώ πολλές επιφυλάξεις για την ηλικία που δίνω. Είναι πιστεύω επιβεβλημένο να απευθυνθούν οι τοπικοί άρχοντες στο Τ.Ε.Ι  Δασοπονίας στη Δράμα, όπου υπάρχουν καθηγητές ειδικοί στη δενδρομετρία. Ένα τέτοιο μνημείο της φύσης, αξίζει να το προσέξεις.
Για να αντιληφθούμε καλύτερα την ηλικία του πλάτανου θα πρέπει να το συνδυάσουμε με κάποια ιστορικά γεγονότα. Ας πάρουμε ως δεδομένο πως το πλατάνι είναι όντως 750 ετών. Την εποχή που είχε φυτρώσει το πλατάνι στον Ζυγό, οι Βυζαντινοί έπαιρναν πίσω την Κωνσταντινούπολη από τους δυτικούς. Την ίδια εποχή ο Τούρκος περιηγητής Ιντρισί, περνούσε από τους Φιλίππους. Όταν το πλατάνι ήταν 80 ετών, ο Ιωάννης Καντακουζηνός μαζί με τον Στέφανο Δουσάν πολιορκούσαν τους Φιλίππους και 2 χρόνια αργότερα τους κατέλαβαν. Την ίδια εποχή ο μεγάλος ιστορικός της εποχής Νικηφόρος Γρηγοράς περιγράφει τους Φιλίππους ως μια μεγάλη πόλη. Στην ηλικία των 110 ετών ( του πλατάνου ), οι Οθωμανοί καταλαμβάνουν για πρώτη φορά τους Φιλίππους, ενώ στην ηλικία των 150 οι Οθωμανοί καταλαμβάνουν οριστικά την πόλη. Όταν το πλατάνι του Ζυγού ήταν 190 ετών οι Οθωμανοί άλωναν την Κωνσταντινούπολη, ενώ όταν ήταν 200 έπεφτε και α Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας! Στην ηλικία των 230 ετών ο Χριστόφορος Κολόμβος ανακάλυπτε την Αμερική, ενώ 35 χρόνια αργότερα ο Belon περνούσε από τους Φιλίππους. Όταν το πλατάνι του Ζυγού ήταν 520 ετών έγινε η γαλλική επανάσταση, ενώ ήταν περίπου 550 όταν ξέσπασε η ελληνική επανάσταση. Στην απελευθέρωση της Μακεδονίας ήταν 640 ετών, λίγα χρόνια μετά έγινε η Οκτωβριανή επανάσταση ενώ όταν οι πρόσφυγες παππούδες μας το είδαν για πρώτη φορά ήταν 650!

Δρ. Σαββίδης Τάσος
Κρηνίδες Φιλίππων, 29/09/2016.

Πηγη:http://protovouliafilippon.blogspot.gr/2016/09/einai-ayto-to.html#more

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κύλιση στην κορυφή