ΕΚΤΟΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΦΙΛΙΠΠΩΝ

Home » ΕΚΤΟΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΦΙΛΙΠΠΩΝ
philippoi

Εκτός χρηματοδότησης το αρχαίο θέατρο Φιλίππων

Όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα, μέσα στο 2010 θα πραγματοποιηθούν εργασίες σε 25 αρχαία θέατρα σε όλη την Ελλάδα, ύψους άνω των 31.300.000 ευρώ. Μεταξύ των 25 θεάτρων είναι το αρχαίο θέατρο της Θάσου. Όχι, όμως, το αρχαίο θέατρο Φιλίππων, που φιλοξενεί, κάθε καλοκαίρι, το μεγαλύτερο φεστιβάλ στη Βόρεια Ελλάδα.

Μπορεί να υπερηφανευόμαστε ότι το φεστιβάλ Φιλίππων, είναι η μεγαλύτερη πολιτιστική διοργάνωση στη Βόρεια Ελλάδα και ότι το αρχαίο θέατρο των Φιλίππων είναι η «Επίδαυρος» της Μακεδονίας και της Θράκης, ωστόσο αυτό το θέατρο, που φιλοξενεί κάθε καλοκαίρι χιλιάδες θεατές, δεν συμπεριλήφθηκε στον προγραμματισμό των εργασιών που θα γίνουν, μέσα στο 2010, σε 25 αρχαία θέατρα σε όλη την Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια και περισσότερο μετά τη λειτουργία της παρακαμπτήριας οδού των Κρηνίδων, ο προϊστάμενος της ΙΗ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, με έδρα την Καβάλα, Ζήσης Μπόνιας, απαντά στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τα έργα της ενοποίησης του αρχαιολογικού χώρου και της ολοκλήρωσης της αναστήλωσης του αρχαίου θεάτρου, ότι πρόκειται για έργα με υψηλό κόστος.

Στόχος ήταν, έλεγε, να ενταχθούν τα έργα αυτά στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (Ε.Σ.Π.Α.) και να πραγματοποιηθούν με συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ελληνικού κράτους. Το αρχαίο θέατρο των Φιλίππων, όμως, δεν συγκαταλέγεται στα εννέα αρχαία θέατρα, στα οποία θα γίνουν διάφορες εργασίες (γεωφυσικές έρευνες, ανασκαφές, αναθέσεις μελετών, αναστηλώσεις), μέσα από τα περιφερειακά προγράμματα του Ε.Σ.Π.Α. Αντίθετα, για δύο άλλα αρχαία θέατρα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, το αρχαίο θέατρο Μαρώνειας στο Νομό Ροδόπης και το αρχαίο θέατρο Αβδήρων στο Νομό Ξάνθης, θα δαπανηθούν για εργασίες πάνω από 130.000 ευρώ. Οι προγραμματικές συμβάσεις, μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, για τις εργασίες αυτές έχουν υπογραφεί και αφορούν: Στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου στο αρχαίο θέατρο Μαρώνειας, κόστους 100.000 ευρώ, στην πραγματοποίηση τοπογραφικών αποτυπώσεων (κόστος 5.000 ευρώ) και ανασκαφικών εργασιών (κόστος 30.000 ευρώ) στο αρχαίο θέατρο Αβδήρων.

Να σημειωθεί, ακόμα, ότι η γεωφυσική έρευνα για το αρχαίο θέατρο Αβδήρων, θα είναι χορηγία από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης! Οι Καβαλιώτες, οι δημότες Φιλίππων και οι εκατοντάδες ξένοι επισκέπτες, που συρρέουν κάθε καλοκαίρι στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων, θα συνεχίσουν να κάθονται πάνω στα φθαρμένα τσιμέντα και να «σκαρφαλώνουν» για να βρούνε κάποια θέση στο κοίλο του θεάτρου. Και το μεγαλύτερο, μετά από εκείνο της Επιδαύρου, φεστιβάλ αρχαίου δράματος στην Ελλάδα, θα διεξάγεται σε ένα θέατρο που χρειάζεται μία γενναία αναστήλωση.

1,8 εκατομμύρια ευρώ για αναστήλωση του θεάτρου της Θάσου

Μας παρηγορεί, τουλάχιστον, το γεγονός ότι το αρχαίο θέατρο της Θάσου συμπεριλήφθηκε στα θέατρα που θα γίνουν παρεμβάσεις μέσω των περιφερειακών προγραμμάτων του Ε.Σ.Π.Α. Για την αναστήλωσή του έχει προβλεφθεί να δοθούν 1 εκατομμύριο 800 χιλιάδες ευρώ. Στις αρχές του Ιουλίου, επίσης, θα πραγματοποιηθούν και τα εγκαίνια του αρχαιολογικού μουσείου στην πρωτεύουσα του νησιού, που μέσα στα επόμενα χρόνια θα διαθέτει ένα αναστηλωμένο αρχαίο θέατρο και ένα σύγχρονο αρχαιολογικό μουσείο.
Πηγη www.k-typos.gr

Κωνσταντίνος Κοϊβέρογλου

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top