ΕΝΑΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΘΥΜΑΤΑΙ ΤΟ ΖΥΓΟ ΚΑΒΑΛΑΣ

Home » ΕΝΑΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΘΥΜΑΤΑΙ ΤΟ ΖΥΓΟ ΚΑΒΑΛΑΣ
zygos Fotografos 430x286

Γιάννης Δημόπουλος λέγεται ο άνθρωπος για τον οποίο θα μιλήσουμε σήμερα.Δεν γεννήθηκε στο Ζυγός αλλά το αγάπησε  πάρα πολύ,και το χωριό μας,και τους κατοίκους του.
Ο λαός μας λέει ότι στα δύσκολα φαίνεται ο πραγματικός φίλος και είναι αλήθεια.Αυτή την αλληλεγγύη,αυτή την ανθρωπιά ,θα την δούμε σήμερα σε όλο της το μεγαλείο.
Γεννήθηκε στο Δύσβατο το 1928 Νέστου Καβάλας σήμερα είναι 85 χρονών αλλά θυμάται τα χρόνια που πέρασε στο χωριό μας σαν να ήταν χθες.
Μετά τα δύσκολα χρόνια της κατοχής και συγκεκριμένα το 1948 αφού μείνανε 2-3 μέρες στο Μακριχώρι ένα φορτηγό μετέφερε την οικογένεια του στο Ζυγός.
Πατέρας του ήταν ο Χρυσόστομος Δημόπουλος,και μητέρα του η Όλγα.Στο χωριό μας έμενε ακόμα και η αδελφή του Δέσποινα,που αργότερα παντρεύτηκε στο Ζυγός και ζει μέχρι και σήμερα.
Ο πατέρας του η μητέρα του και η αδελφή του είχαν βολευτεί σε ένα μικρό δωματιάκι στο σπίτι του συγχωριανού μας Θόδωρου Μαδεμτζίδη,αλλά ήταν τόσο μικρό που ο ίδιος δεν χωρούσε.
Έτσι τον φιλοξενούσε όπως μας λέει συγκινημένος ο Τσολάκ Κωνσταντής (Καραγεωργίου Κώστας) σε ενα χώρο στο μπαλκόνι του,για να βρίσκετε κοντά και στην οικογένεια του.
Η πρώτες μέρες πάρα πολύ δύσκολες, ο μικρός Γιάννης είδε ότι ο μόνος τρόπος να βγάλει μεροκάματο γρήγορα ήταν να γίνει φωτογράφος γιατί ήθελε λίγα χρήματα να πάρει μια φωτογραφική μηχανή.
Όμως υπήρχε ένα μεγάλο εμπόδιο στο Ζυγός υπήρχαν ήδη τέσσερις φωτογράφοι (Ερασιτεχνικά γιατί η κύρια ασχολία ήταν τα χωράφια) οι οποίοι βλέποντας τον Γιάννη να κάνει το ίδιο επάγγελμα συνεννοήθηκαν μεταξύ τους και σταμάτησαν να βγάζουν φωτογραφίες για να είναι ο μόνος φωτογράφος στο χωριό  έτσι ώστε να μπορέσει να πάρει μια οικονομική ανάσα.
Μας παρακαλεί να γράψουμε τα ονόματα των ανθρώπων αυτών που δεν ήταν άλλοι από τους Μοσχόπουλο Θεμιστοκλή τον Κυριάκο  Αχιρίδη τον Σίμο Κοσμιδη και τον Σάββα Τσολακίδη.Ο λόγος για τον οποίο βοήθησαν τον Γιάννη είναι γιατί οι οικογένεια Δημόπουλου δεν είχε κλήρο, χωράφια δηλαδή έτσι ώστε να καλλιεργήσουν κάτι για να ζήσουν.
Χωρίς ανταγωνισμό πλέον ο Γιάννης και βγάζοντας φωτογραφίες σε όλη την γύρο περιοχή με σλόγκαν ’’ φωτογραφίες η προκαταβολή ‘’μισή δραχμή τα έξοδα μισή δραχμή το κέρδος μας λέει γέμισε η τσεπούλα μου χρήματα.
Την δουλειά αυτή την έκανε στο Ζυγός από το 1948 μέχρι το 1951 που πήγε στρατιώτης.Μετά την θητεία του έμεινε στην Θεσσαλονίκη παντρεύτηκε και εκεί ζει  μέχρι σήμερα.
Τελειώνοντας συγκινημένος μας είπε να σας μεταφέρουμε το εξής : Ευχαριστώ όλους τους Ζυγοσιανούς  από την μια άκρη του χωριού μέχρι την άλλη δεν θα τους ξεχάσω ποτέ.
Αν και δούλευε στα λεωφορεία  οδηγός την φωτογραφική μηχανή δεν την άφησε ποτέ……

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top