ΓΚΑΦΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ-ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ

Home » ΓΚΑΦΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ-ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ

Γκάφα με τις αποδείξεις – Μεγάλες επιστροφές από την εφορία

Εντατικούς ελέγχους σε όσους δικαιούνται επιστροφή φόρου άνω των 1.000 ευρώ…
πρόκειται να πραγματοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών, καθώς το μέτρο των αποδείξεων εξελίσσεται σε «γκάφα».

Από την εκκαθάριση των δηλώσεων προκύπτει ότι 8 στους 10 φορολογούμενους θα πάρουν επιστροφή φόρου ή θα πληρώσουν λιγότερο, καθώς έχουν περισσότερες αποδείξεις από όσες απαιτούνται για την κατοχύρωση του αφορολόγητου των 12.000 ευρώ.

Η «γκάφα» του υπουργείου είναι ότι δεν προσδιόρισε το τι θα ισχύσει σε σχέση με το φόρο μπόνους, για εισοδήματα που χρειάζεται να προσκομίσουν αποδείξεις αξίας χαμηλότερης των 12.000 ευρώ για να κερδίσουν όλο το αφορολόγητο.

Πολλοί φορολογούμενοι ακόμη και με χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα δηλώνουν αποδείξεις δαπανών πολύ υψηλότερες από αυτές που απαιτείται να υποβάλουν για να κερδίσουν το αφορολόγητο ποσό των 12.000 ευρώ προκειμένου να καρπωθούν το έξτρα αφορολόγητο που προβλέπει ο νόμος για όσους δηλώσουν επιπλέον αποδείξεις έως και 15.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το νόμο το 10% της διαφοράς ανάμεσα στο ποσό αποδείξεων που πρέπει να δηλωθεί – ανάλογα με το εισόδημα – για να εξασφαλισθεί το αφορολόγητο και του ανώτατου ποσού αποδείξεων που υπάρχει η δυνατότητα να υποβληθεί ( 15.000 ευρώ) ισοδυναμεί με έξτρα επιστροφή φόρου για τους φορολογούμενους. Έτσι πολλοί φορολογούμενοι εμφανίζονται να έχουν εισόδημα 15.000 ή και 25.000 ευρώ και να δηλώσουν αποδείξεις 15.000 ευρώ προσδοκώντας επιστροφή φόρου που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.

Κατά τις δύο πρώτες αποστολές εκκαθαριστικών σημειωμάτων προς τους φορολογούμενους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, το 39,85% των σημειωμάτων αυτών είναι πιστωτικά. Το 41,38% είναι μηδενικά σημειώματα και το υπόλοιπο 18,77% είναι χρεωστικά.
Με την έναρξη δηλαδή του προγράμματος εκκαθάρισης, το υπουργείο πρέπει να επιστρέψει 311,65 εκατ. ευρώ, όταν ο πρόσθετος φόρος που θα εισπράξει ανέρχεται σε 396,6 εκατ. ευρώ.

Οι φορολογούμενοι λοιπόν που δικαιούνται επιστροφή φόρου αναμένεται να περάσουν από… κόσκινο, καθώς από τη μέχρι τώρα εκκαθάριση των δηλώσεων εισοδήματος, τα καθαρά έσοδα του Δημοσίου είναι μόλις 85,02 εκατ. ευρώ.

Πηγη newsbomb.gr

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top