ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ-ΦΙΛΙΠΠΩΝ

Home » ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ-ΦΙΛΙΠΠΩΝ

Καλλικρατικές προετοιμασίες
Για τη συνένωση των δήμων Καβάλας – Φιλίππων

Ένα ομολογουμένως δύσκολο διάστημα θα διανύσουν οι δήμοι Καβάλας και Φιλίππων μέχρι να επιτύχουν τη συνένωσή τους, αλλά και μέχρι να απορροφήσουν τις νέες αρμοδιότητες που θα έρθουν ως «προίκα» από την κατάργηση της νομαρχίας. Πληροφορίες για τις διαδικασίες συνένωσης μας έδωσε ο γενικός διευθυντής του δήμου Αντώνης Χατζηραφαηλίδης, αποσαφηνίζοντας ότι η Διεύθυνση Πολεοδομίας και η Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας θα μεταφερθούν αυτούσιες στην αρμοδιότητα του καλλικρατικού δήμου Καβάλας. Κάποιες άλλες αρμοδιότητες, διάσπαρτες σε διάφορες διευθύνσεις της σημερινής νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, θα ενσωματωθούν και θα ομογενοποιηθούν με τις υπηρεσιακές μονάδες του δήμου.
Ενδεχομένως να δημιουργηθεί κάποια νέα διεύθυνση, ως αποτέλεσμα της συγχωνεύσεως μεταξύ των δήμων Καβάλας και Φιλίππων. Για παράδειγμα, μια Διεύθυνση Πρωτογενούς Παραγωγής θα είχε ενδιαφέρον για το δήμο Φιλίππων, που είναι αγροτικός – κτηνοτροφικός – ορεινός. Σύμφωνα με τον Αντώνη Χατζηραφαηλίδη, το ζητούμενο είναι από την 1/1/2011 να λειτουργούν αποδοτικά οι υπηρεσίες και να μπορούν οι πολίτες να εξυπηρετούνται απρόσκοπτα. Στις αρχές του Δεκέμβρη θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη ένα σεμινάριο, στη διάρκεια του οποίου αναμένεται να δοθούν λεπτομερείς οδηγίες για την εφαρμογή του Καλλικράτη.
Ένα πρώτο βήμα έγινε ήδη με τη σύσκεψη των διευθυντών του δήμου οι οποίοι καλύπτουν τους τομείς της τεχνικής υπηρεσίας, των διοικητικών υπηρεσιών, των οικονομικών υπηρεσιών, της ψηφιακής υπηρεσίας που θα διαδραματίσει σημαντικότατο ρόλο στην εφαρμογή του νέου διοικητικού μοντέλου. Βάσει των στοιχείων που θα συγκεντρωθούν, θα προκύψουν και οι ανάλογες προτάσεις προς την περιφέρεια, ώστε να παραχωρηθεί στο δήμο Καβάλας επαρκής χώρος στο κτίριο της νομαρχίας. Είναι γνωστό πως οι σημερινοί χώροι του δημαρχείου δεν επαρκούν για τη διάταξη όλων των υπηρεσιακών μονάδων. Κάποιος αιρετός ενδέχεται να μετακινηθεί στο κτίριο της νομαρχίας προκειμένου να επιβλέπει τη λειτουργία των υπηρεσιών που θα ενταχθούν οργανικά στο δήμο Καβάλας. Πολύ πιθανόν δηλαδή κάποιος αντιδήμαρχος να στεγάζεται στο κτίριο της νομαρχίας.
Το μοντέλο του Καλλικράτη προβλέπει ότι για την πρώτη διετία όλες οι υπηρεσίες θα μεταφερθούν στο δήμο της πρωτεύουσας του νομού. Έπειτα κι εφόσον υπάρχουν οι απαιτούμενες υποδομές στους περιφερειακούς δήμους, οι αρμοδιότητες θα διανεμηθούν. Διανύοντας επί του παρόντος τη φάση της προετοιμασίας, η διευθύντρια τεχνικών υπηρεσιών του δήμου έλαβε εντολή να έρθει σε επαφή με το διευθυντή της πολεοδομίας. Μπορεί η αρχή της νέας χρονιάς να μη βρει απολύτως έτοιμες στο σύνολό τους τις υπηρεσίες, ωστόσο οι πολίτες δε θα πρέπει να ανησυχούν για την εξυπηρέτησή τους. Οι δε υπάλληλοι της νομαρχίας θα γίνουν δημοτικοί υπάλληλοι αν και θα συνεχίσουν να παραμένουν ασφαλισμένοι στα δικά τους ταμεία. Επί του πρακτέου πάντως φαίνεται πως θα ομαλοποιηθούν οι συνθήκες οργάνωσης και λειτουργίας του νέου καλλικρατικού δήμου Καβάλας. Πηγη www.www.proininews.gr

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top