ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΡΟΣΕΡΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΝΕΡΟΜΥΛΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΑΛΙΑΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

Home » ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΡΟΣΕΡΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΝΕΡΟΜΥΛΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΑΛΙΑΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

Από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παλιάς Καβάλας – Κυριακάτικη δροσερή εκδήλωση στο νερόμυλο

ΓΙΟΡΤΗ ΝΕΡΟΜΥΛΟΥ,ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΙΟΥΛΙΟΥ 12:30,ΣΤΟ ΝΕΡΟΜΥΛΟ ΠΑΛΑΙΑΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ,ΜΕ ΜΕΛΩΔΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΚΟΜΠΑΝΙΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΛΙΟΥΜΠΑ ΚΑΙ ΓΕΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΠΙΚΑ ΕΔΕΣΜΑΤΑ.

Εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στο νερόμυλο της Παλιάς Καβάλας από τον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο. Στο μέσο του μονοπατιού και από τη διασταύρωση Ζυγού – Κρυονερίου προς το χωριό αν και ο νερόμυλος είναι ελαφρώς ψηλότερα, σε απόσταση περίπου δέκα λεπτών πριν το χωριό της Παλιάς Καβάλας. Εξάλλου υπάρχει επί της ασφάλτου και διευκρινιστική πινακίδα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν ν’ αφήσουν εκεί τα οχήματά τους και στη συνέχεια να ακολουθήσουν το χωματόδρομο ώστε εντός τριών λεπτών να βρεθούν στο μονοπάτι και στη σημείο όπου βρίσκεται ο νερόμυλος.

Εκεί το μεσημέρι της Κυριακής θα πραγματοποιηθεί μια γιορτή με φιλοξενούμενη τη ρεμπέτικη κομπανία του Κώστα Λιούμπα, με άφθονο ντόπιο κρασί και νόστιμα εδέσματα, πάνω απ’ όλα όμως πολύ κέφι και πολύ δροσιά. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παλιάς Καβάλας απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση προκειμένου οι επισκέπτες να προτιμήσουν την περιοχή

Προσφάτως το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αδειοδότησε το δήμο Καβάλας ώστε να προχωρήσει στην εκ νέου δημιουργία του «Δρόμου του Νερού», που σίγουρα αφορά και στη δημοτική ενότητα της Παλιάς Καβάλας. Αυτή είναι μια υπέροχη διαδρομή που συνδέει την Καβάλα με την Παλιά Καβάλα και ουσιαστικότερα τις πηγές από όπου ανάβλυζε το νερό προκειμένου να φτάσει στην πόλη και στην περιοχή Τρία Καραγάτσια. Η διαδρομή κοσμείται από περίτεχνα αυλάκια και γεφύρια αλλά και αρχαίες στοές. Σύμφωνα με την πληροφόρηση ο «Δρόμος του Νερού» εντάχθηκε στο πρόγραμμα INTERREG έτσι σύντομα ο χώρος θα αναπλαστεί και επιπλέον θα συνδεθεί με το περιβαλλοντικό μονοπάτι της Παλιάς Καβάλας.

Η διαδρομή μέχρι το μονοπάτι είναι περίπου δέκα χιλιόμετρα κι άλλα τρία χιλιόμετρα είναι το μονοπάτι της Παλιάς Καβάλας. Οι πεζοπόροι έχουν τη δυνατότητα να εντοπίσουν κι άλλες διαδρομές στοχεύοντας να φτάσουν στο μονοπάτι. Αν και μεγαλύτερη βαρύτητα αναμένεται να δοθεί στο κομμάτι από την Καβάλα έως τα Τρία Καραγάτσια. Πέρα από το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος που κρύβει η διαδρομή, παράλληλα αναδεικνύει και την ιστορία της περιοχής, άρα οι περιπατητές θα έχουν ταυτόχρονα τη δυνατότητα να ενημερώνονται και για τα ιστορικά στοιχεία.

Ο ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ

Στο ρέμα της Παλαιάς Καβάλας λειτουργούσαν κατά το παρελθόν 13 υδρόμυλοι, και τρείς νεροτριβές. Σήμερα δυστυχώς σώζονται ελάχιστοι από αυτούς, οι περισσότεροι είναι ερειπωμένοι, καταστραμμένοι και καλυμμένοι με πυκνή βλάστηση. Ο τελευταίος μύλος του χωριού λειτούργησε έως τις αρχές της δεκαετίας του ‘70.

Η ύπαρξη αυτών των νερόμυλων αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι του τρόπου ζωής των κατοίκων του χωριού κατά το πρόσφατο παρελθόν και μέρος της οικονομικής τους δραστηριότητος. Μέσα από τα ερείπια αυτών, αναδεικνύονται σημαντικά στοιχεία της παράδοσης αλλά και της ιστορίας της Παλιάς Καβάλας. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτοί οι νερόμυλοι τροφοδοτούσαν με αλεύρι την ευρύτερη περιοχή της Καβάλας ακόμη και την περίοδο της Βουλγαρικής κατοχής, όταν οι ντόπιοι μυλωνάδες, με κίνδυνο της ζωής τους εργαζόταν κρυφά τις νύχτες για να παράγουν λίγο αλεύρι.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παλιάς Καβάλας δεν θα μπορούσε να μείνει απαθής στην εγκατάλειψη και στην παραμέληση αυτών των νερόμυλων. Με πρωτοβουλία των μελών του, ξεκίνησε το 2008 η αναπαλαίωση και συντήρηση ενός εξ αυτών. Διασώθηκε και συντηρήθηκε μέρος του παλιού εξοπλισμού, καθώς επίσης τοποθετήθηκε καινούργιος όπου χρειάστηκε, όπως μυλόπετρες, βαράρι και άλλα εξαρτήματα.

Σήμερα ο νερόμυλος της Παλιάς Καβάλας είναι σε θέση να λειτουργήσει πάλι και είναι επισκέψιμος για το κοινό. Ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει από κοντά τα μέρη και τον όλο εξοπλισμό του νερόμυλου, να δει τον τρόπο λειτουργίας του και να αλέσει μόνος του με τον παραδοσιακό τρόπο.

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παλιάς Καβάλας ιδρύθηκε το Μάρτιο του 2001 και στεγάζεται στο πρώην σχολικό κτίριο του χωριού. Η ιδέα ξεκίνησε από μια παρέα νέων ανθρώπων και πολύ γρήγορα έγινε αποδεκτή από τους υπόλοιπους κατοίκους του χωριού, που έσπευσαν να γίνουν μέλη του. Σκοπός του Συλλόγου είναι η μελέτη, η μετάδοση και η προαγωγή του πολιτισμού καθώς και η ανύψωση του πολιτιστικού και μορφωτικού επιπέδου των κατοίκων της περιοχής και των καταγόμενων από την Παλιά Καβάλα. Η αναβίωση ηθών και εθίμων, η διατήρηση και παρουσίαση των στην ευρύτερη περιοχή, καθώς επίσης η ανάδειξη της ιστορίας και της παράδοσης του τόπου. Σκοπός του Συλλόγου είναι ακόμη ο εξωραϊσμός του χωριού, ώστε να διατηρηθεί και να βελτιωθεί η εικόνα του ορεινού παραδοσιακού οικισμού.

Έχοντας λοιπόν ως γνώμονα τα παραπάνω και με μοναδικό κίνητρο την αγάπη τους για το χωριό, τα μέλη του Συλλόγου έχουν να επιδείξουν μια σειρά από αξιόλογες δράσεις και εκδηλώσεις. Πρωταρχικό τους μέλημα ήταν η αναβίωση της πανήγυρης του Δεκαπενταύγουστου, ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια της περιοχής που έχει τις ρίζες του στον Γάνο της Ανατολικής Θράκης. Το έθιμο αυτό είχε εκλείψει τα τελευταία χρόνια και χάρις τις προσπάθειες του Συλλόγου, αναβίωσε και διοργανώνεται πλέον κάθε χρόνο με ιδιαίτερη επιτυχία, προσελκύοντας πολλούς επισκέπτες από την ευρύτερη περιοχή.

Στη προσπάθεια των μελλών για την ανάδειξη και προβολή της ιστορίας του χωριού, εκδόθηκε από το Σύλλογο ένα βιβλίο με την ιστορία της Παλιάς Καβάλας. Πρόκειται για μια καταγραφή ιστορικών στοιχείων που προέκυψαν από αναφορές γερόντων του χωριού, αλλά κυρίως από προσεκτική μελέτη ιστορικών βιβλίων.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η προσπάθεια του Συλλόγου για την ίδρυση Λαογραφικού μουσείου. Ήδη έχουν συγκεντρωθεί αρκετά αντικείμενα που εκθέτονται στο πρώην Δημοτικό σχολείο. Ανάλογη είναι και η προσπάθεια του Πολιτιστικού Συλλόγου για την αναπαλαίωση και επαναλειτουργία ενός εκ των 14 νερόμυλων που υπήρχαν στο ρέμα της Παλαιάς Καβάλας. Οι οικοδομικές εργασίες αναστήλωσης του κτίσματος ξεκίνησαν το 2007 και ολοκληρώθηκαν μέσα στο 2008. Παράλληλα έγινε προμήθεια και εγκατάσταση του λοιπού εξοπλισμού (φτερωτή, μυλόπετρες, βαράρι κλπ) και συντήρση του παλιού. Διανοίχτηκε επίσης ένας χωματόδρομος ώστε να υπάρχει άμεση πρόσβαση στο Νερόμυλο και να είναι επισκέψιμος για το κοινό. Σήμερα πλέον, ένας μεγάλος αριθμός επισκεπτών από την ευρύτερη περιοχή επισκέπτονται το μύλο της Παλαιάς Καβάλας και ξεναγούνται από τα μέλη του Συλλόγου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δείχνουν Σχολεία, Σύλλογοι και Πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Όσον αφορά τον εξωραϊσμό του χωριού, έγιναν από το Σύλλογο αρκετές παρεμβάσεις, όπως η κατασκευή του παρεκκλησίου του Πρ. Ηλία στο βράχο που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού, η δημιουργία ενός μικρού πάρκου αναψυχής στο ίδιο χώρο, ο καλλωπισμός και η κατασκευή του παρτεριού στον αιωνόβιο πλάτανο του χωριού, καθώς και άλλες εργασίες όπως διάνοιξη μονοπατιών, ανάδειξη σπηλαίων, καθαρισμός του χωριού, φωταγώγηση της πλατείας και άλλων σημείων.

Τέλος δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην ψυχαγωγία των παιδιών του χωριού και στη πολιτιστική τους παιδεία. Λειτουργεί τμήμα εκμάθησης παραδοσιακών χορών (τους θερινούς μήνες), οργανώνονται θεατρικές παραστάσεις, μαθήματα εικαστικών τεχνών, Χριστουγεννιάτικες και άλλες γιορτές. Παρόμοιες εκδηλώσεις διοργανώνει ο Σύλλογος και για τους υπόλοιπους κατοίκους, όπως η γιορτή του μύλου όπου γίνεται ένα αντάμωμα Παλαιοκαβαλιωτών, το διήμερο φεστιβάλ Wood-Water-Wild που συνδιοργανώνεται με τον Δήμο στο μονοπάτι της Παλιάς Καβάλας, η ετήσια αποκριάτικη εορτή, εκδρομές, επιμορφωτικά σεμινάρια και πλήθος άλλων εκδηλώσεων.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παλαιάς Καβάλας απαριθμεί σήμερα 120 μέλη, ένας αριθμός ικανοποιητικός σε σχέση με τους λίγους κατοίκους που έχει πλέον η Παλαιά Καβάλα. Αυτό άλλωστε είναι και το στοιχείο που δίνει ιδιαίτερη δυναμική στο Σύλλογο, καθώς ένα τόσο μικρό χωριό καταφέρνει να έχει ένα Πολιτιστικό Σύλλογο με φιλότιμη παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου Καβάλας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.
Πηγη http://www.proininews.gr/?cat=4

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top