ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ-«ΚΑΤΑΡΑ» ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ «ΕΥΛΟΓΙΑ»

Home » ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ-«ΚΑΤΑΡΑ» ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ «ΕΥΛΟΓΙΑ»
food co 539 3165

Στις 13-11-1978 εκδόθηκε το ΦΕΚ των παραδοσιακών οικισμών στο νομό Καβάλας. Μια μέρα που από τότε μόνο υποχρεώσεις μας έχει δημιουργήσει και μηδέν προτερήματα η τουλάχιστον δεν γνωρίζουμε κάποιο, γιατί πολύ απλά κανένας δεν μας έχει ενημερώσει για αυτά.. Όταν έγινε ο νόμος περί παραδοσιακών οικισμών, δεν υπήρχε η τεχνογνωσία και η ποιότητα υλικών που υπάρχει σήμερα…

Ο νόμος πρέπει κατά κάποιο τρόπο να εξελιχτεί, π.χ.: τα ξύλινα κουφώματα που μας υποχρεώνουν να έχουμε στα σπίτια (δεν έχουνε καλή θερμομόνωση) πρέπει να μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε με αλουμίνια ή πλαστικά κουφώματα σε χρώμα ξύλου έτσι ώστε να μην χρειάζονται τόσο πολύ συντήρηση και να εξοικονομούμε χρήμα και ενέργεια.
Άλλο ένα μεγάλο αγκάθι στην τσέπη του κάτοικου ενός παραδοσιακού οικισμού είναι η επιβάρυνση του 80% της αποχέτευσης. Το κάθε σπίτι στο χωριό έχει τον κήπο του (μπαξέ). Η τιμή του κυβικού, ναι μεν να είναι καλή, αλλά όχι με την επιβάρυνση του 80% της αποχέτευσης να εκτινάσσει το συνολικό κόστος στα ύψη και να γίνεται εντελώς δυσβάσταχτη. Πρόταση μας είναι στο λογαριασμό αναλόγως τα μέλη της οικογένειας να χρεώνονται κάποια κυβικά με την επιβάρυνση του 80% της αποχέτευσης (στατιστικά μια τετραμελής οικογένεια καταναλώνει 0,5 κυβικά κάθε μέρα) και στα υπόλοιπα κυβικά να μην υπάρχει η επιβάρυνση του 80% γιατί πολύ απλά το νερό δεν καταλήγει στην αποχέτευση αλλά στον κήπο (μπαξέ).


Ή ακόμα καλύτερα να βάλουμε δεξαμενές τις οποίες θα μας προμηθεύσει ο δήμος (βάζοντας σε κάποιο πρόγραμμα ΕΣΠΑ την αγορά των δεξαμενών) να εκμεταλλευτούμε ακόμα και τα νερά της βροχής. Λύση πάρα πολύ καλή που χρησιμοποιείται σε μέρη άνυδρα και καλύπτει τις ανάγκες του νοικοκυριού όλο το χρόνο με 0 κόστος. Καιρός είναι επιτέλους να αρχίσουμε να βλέπουμε και κάποια καλά στοιχεία του να είμαστε παραδοσιακός οικισμός και όχι μόνο υποχρεώσεις με κόστος στις τσέπες μας στις δύσκολες εποχές που περνάμε (συντήρηση ξύλου, κόστος καυσίμων κλπ.). Επιτέλους να μας ενημερώσει κάποιος για τα προτερήματα αυτού, γιατί καλός πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης.

 

1 σκέψη για το “ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ-«ΚΑΤΑΡΑ» ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ «ΕΥΛΟΓΙΑ»”

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top