ΠΕΡΙ ΝΙΤΡΙΚΩΝ Ο ΛΟΓΟΣ – ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΖΑΪΜΙΔΗ

Home » ΠΕΡΙ ΝΙΤΡΙΚΩΝ Ο ΛΟΓΟΣ – ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΖΑΪΜΙΔΗ
potiri nero

Θα καταθέσω την προσωπική μου άποψη ως προς το πρόβλημα που παρουσιάστηκε τα τελευταία χρόνια σχετικά με την αύξηση των νιτρικών στο πόσιμο νερό της Δημοτικής Κοινότητας Ζυγού.

Τα νιτρικά άλατα βρίσκονται στις περισσότερες πηγές του νερού στην πατρίδα μας και κυρίως παρουσιάζεται πιο έντονα στις πεδινές και ημιορεινές περιοχές της χώρας, χωρίς να εξαιρούνται και οι πηγές σε μεγάλο υψόμετρο. Σημαντικότερες αιτίες είναι η εκτεταμένη χρήση λιπασμάτων (αζωτούχα λιπάσματα) και φυτοφαρμάκων, αλλά και τα αστικά, βιομηχανικά ή κτηνοτροφικά απόβλητα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θεσπίσει ως ανώτατη επιτρεπόμενη τιμή συγκέντρωσης των νιτρικών στο πόσιμο νερό τα 50mg/lt, το όριο αυτό έχει και η χώρα μας, σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην παρούσα φάση μπορεί να μην προκύπτει απαγόρευση του πόσιμου νερού, βάση των μετρήσεων της Δ/νσης Υγείας της ΠΕ Καβάλας αλλά βάση των μετρήσεων που υπάρχουν εδώ και δυο χρόνια το καμπανάκι έχει χτυπήσει αρκετές φορές μιας και ορισμένες περιόδους παρουσιάζεται το φαινόμενο των αυξημένων μετρήσεων σε νιτρικά και ο δείκτης είναι κοντά στο κόκκινο. Μπορεί το φαινόμενο να είναι παροδικό αλλά από τις μετρήσεις που υπάρχουν είναι εμφανές ότι υπάρχει τάση αύξησης των νιτρικών για τα επόμενα χρόνια και η κατάσταση επιβαρύνεται όλο και περισσότερο. Αν είχαμε όλες τις μηνιαίες μετρήσεις των προηγουμένων ετών θα μπορούσαμε να κάνουμε και μια σχετική εκτίμηση.

Ως Ενεργοί Πολίτες έχουμε ηθική υποχρέωση ως προς, τα παιδιά μας, το σύνολο της κοινωνίας και τους εαυτούς μας τα διάφορα προβλήματα που παρουσιάζονται να τα αναδεικνύουμε και να αναζητούμε και να προτείνουμε λύσεις. Η τελική λύση επί των Προβλημάτων θα πρέπει να προκύπτει από την συνεργασία των εμπλεκομένων Υπηρεσιών.

Οι σύλλογοι του χωριού μας ο Φυσιολατρικός Πολιτιστικός, Ποντιακός Υψηλάντης, Γονέων και Κηδεμόνων και Αθλητικός Μορφωτικός Άρης πράττουν από την πλευρά τους το αυτονόητο και προσπαθούν να δημοσιοποιήσουνε το πρόβλημα και ταυτόχρονα να μεταφέρουν στην Διοίκηση του Δήμου το παρακάτω μήνυμα ΟΧΙ ΣΕ ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ,ΝΑΙ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΩMΑ ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΟ ΝΕΡΟ.
Στην προσπάθεια μας αυτή συμπαραστάτες είχαμε τους συλλόγους Σταυρού Αμυγδαλεώνα, Αμυγδαλεώνα, Πολύστυλου, Δάτου, Παλιάς Καβάλας, Φιλίππων, το 5ο Σύστημα Αεροπροσκόπων, τον σύλλογο γονέων και Κηδεμόνων Αμυγδαλεώνα την Πολιτιστική Στέγη Κρηνίδων τον Ποντιακό σύλλογο Κρηνίδων Βυζάντιο και τον Ποδηλατικό σύλλογο Καβάλας Κυκλοτρον.

Η δε Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει την υποχρέωση να αφουγκράζεται την κοινωνία και να μην παραχώνει τα προβλήματα και να επιχειρεί να τα αντιμετωπίσει στο αρχικό του στάδιο. Να αναζητά Προγράμματα στα οποία να μπορεί να εντάξει τις σχετικές λύσεις που προτείνει προκειμένου να έχουν την μικρότερη επιβάρυνση προς τους Δημότες.

Σε πρώτη φάση και μετά το σχετικό Δελτίο που έχει εκδώσει η ΔΕΥΑΚ φαίνεται να έχουν κατανοήσει το πρόβλημα και υπάρχει η διάθεση να προλάβουνε τα απροσδόκητα γεγονότα.

Οι λύσεις που προτάθηκαν από την ΔΕΥΑΚ είναι οι παρακάτω:
1. Αναζητούμε άμεσα λύση με την χρήση νέων τεχνολογιών για την μείωση της περιεκτικότητας νιτρικών, με μεθόδους αντίστροφης όσμωσης ή ρητίνες.
2. Ερευνούμε τη βελτίωση από κατασκευαστική άποψη της υφιστάμενης γεώτρησης. Αναζητούμε νέες γεωτρήσεις που θα μπορούσαν να έχουν καλύτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Σχεδιάζουμε τη μεταφορά νερού από άλλη όμορη πηγή.
3. Εξετάζουμε μελετητικά το γεγονός της μεταφοράς νερού από το Κεφαλάρι Δράμας για την κάλυψη αναγκών συνολικά των δημοτικών διαμερισμάτων του πρώην δήμου Φιλίππων.
Σχετικά με την 3 λύση καλά θα ήταν να δοθεί προτεραιότητα στις Δημοτικές-Τοπικές Κοινότητες που το πρόβλημα ύδρευσης είναι ποιο σοβαρό.

Ιδανικά αναμένουμε οι πρώτες άμεσες παρεμβάσεις από πλευράς ΔΕΥΑΚ να συμβάλλουν στην μείωση των νιτρικών του πόσιμου νερού και ταυτόχρονα να συνταχθούν οι σχετικές μελέτες και να υλοποιηθεί το έργο.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top