Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΓΓΑΙΟ,ΕΚΛΟΓΟΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΟΡΟΊ΄ΔΙΑ ΑΝΤΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΠΟΡΩΝ,ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ

Home » Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΓΓΑΙΟ,ΕΚΛΟΓΟΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΟΡΟΊ΄ΔΙΑ ΑΝΤΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΠΟΡΩΝ,ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ

Πώς να πιστέψεις ότι ο Καλλικράτης γίνεται για οικονομία στις δημόσιες δαπάνες, όταν η διάθεση για πολιτική κερδοσκοπία -και κατά συνέπεια οι άχρηστες δημόσιες σπατάλες- είναι πλέον απροκάλυπτη, στο παράδειγμα της διοικητικής διαίρεσης του νομού Καβάλας. Το Υπουργείο Εσωτερικών, ως άλλος Πόντιος Πιλάτος, δεν κατέληξε σε απόφαση για το αν η παλιά επαρχία Παγγαίου θα αποτελέσει έναν ενιαίο Δήμο ή δύο Δήμους, παραπέμποντας το θέμα στη γνωστή «διαβούλευση».
Υπάρχει μια ολόκληρη σειρά στοιχείων, που δεν αμφισβητούνται από καμία πλευρά και τα οποία αποδεικνύουν ότι το πιθανό «σπάσιμο» του Παγγαίου σε δύο δήμους, όχι απλά κοστίζει τεράστια ποσά στο Δημόσιο αλλά δεν εξυπηρετεί σε καμία περίπτωση την καθημερινότητα των κατοίκων. Ας δούμε μερικά αριθμητικά στοιχεία, που μιλούν από μόνα τους.

Η ιστορική έδρα του Παγγαίου γίνεται…
ο μικρότερος Δήμος του νομού Καβάλας
Με την πρόταση για δύο Δήμους στο Παγγαίο, συμβαίνει το εξής παράδοξο: ο Δήμος Ελευθερούπολης, που μαζί με το Δήμο Καβάλας αποτελεί τους δύο παλιότερους ΟΤΑ του νομού, από 11.500 κατοίκους με το σχέδιο «Καποδίστριας», θα μετατραπεί σε έναν Δήμο με 16.000 κατοίκους. Ουσιαστικά, ο «Καλλικράτης» της εξοικονόμησης χρημάτων και του εκσυγχρονισμού των ΟΤΑ σε… ευρωπαϊκά δεδομένα, προσθέτει στο σημερινό Δήμο Ελευθερούπολης τα… τρεισήμισι χωριά του σημερινού Δήμου Παγγαίου και τίποτα πέραν αυτού. Έτσι, η Ελευθερούπολη, που αποτελεί και την ιστορική πρωτεύουσα της επαρχίας Παγγαίου συρρικνώνεται σε έναν Δήμο με καποδιστριακό μέγεθος, ο οποίος με τα δεδομένα του Καλλικράτη, θα είναι ο μικρότερος σε έκταση και σε πληθυσμό Δήμος στο νομό Καβάλας, αφού οι άλλοι 4 μεγάλοι Δήμοι που δημιουργούνται θα έχουν πολύ περισσότερο πληθυσμό, έκταση και κυρίως έσοδα!

Ποιος επωφελείται από το πιο κερδοφόρο
παραλιακό «φιλέτο» του νομού Καβάλας;
Εδώ κρύβεται ίσως και η μεγαλύτερη «βρωμιά» του σχεδίου, όπως αυτό φαίνεται στην εναλλακτική πρόταση που εισηγείται το Υπουργείο Εσωτερικών. Η διαίρεση σε 4 Δήμους (όπως οι παλιές επαρχίες) εξασφαλίζει ότι κάθε ένας Δήμος θα έχει ορεινή έκταση, πεδινή έκταση και παραλίες. Η διαίρεση σε πέντε Δήμους απομονώνει έναν πολύ μικρό, άρα και αδύναμο οικονομικά Δήμο, σε ορεινή μειονεκτική έκταση, χωρίς θάλασσα, χωρίς έσοδα από χρήσεις της παραλιακής ζώνης και ουσιαστικά χωρίς δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης. Όλα αυτά, ο Καλλικράτης δείχνει να τα αγνοεί και να προτιμά μια ανάπτυξη όχι ισόρροπη, αλλά το κατά πως βολεύει πέντε-έξι ανθρώπους. Θα προτιμηθεί δηλαδή να υπάρξουν παραπάνω έξοδα (με 5 αντί για 4 Δήμους) και μάλιστα ο πέμπτος Δήμος που δημιουργείται να κάνει «κατάληψη» στο πιο προσοδοφόρο παραλιακό «φιλέτο» του νομού Καβάλας.

Αντί να ενισχύεται, καταργείται ένα
ήδη υφιστάμενο διοικητικό κέντρο

Υπάρχουν πολύ περισσότερα στοιχεία που δείχνουν ότι ο περιορισμός της Ελευθερούπολης σε ένα τόσο μικρό Δήμο, μόνο ψηφοθηρικός μπορεί να είναι και κάθε άλλο παρά εξυπηρετεί τους πολίτες. Είναι γνωστό σε όσους κατοικούν σε έναν από τους σημερινούς πέντε Δήμους της περιοχής (Ελευθερούπολης, Ελευθερών, Παγγαίου, Πιερέων, Ορφανού) ότι για όλες τις συναλλαγές με δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς, ακόμη και για αγορές, υπάρχει καθημερινή ανάγκη μετάβασης στην Ελευθερούπολη. Όλες οι διοικητικές υπηρεσίες είναι εκεί. Εφορία, Υποθηκοφυλακείο, Κέντρο Υγείας, αγροτικό Κτηνιατρείο, Ειρηνοδικείο, Διεύθυνση Εκπαίδευσης, τράπεζες, συμβολαιογράφοι. Είναι όλα εκεί. Το ίδιο και το αστυνομικό τμήμα και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ελευθερούπολης. Εκεί έχει σχεδιαστεί να λειτουργήσει ο σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ) που θα εξυπηρετήσει όλη την ευρύτερη περιοχή. Οι κάτοικοι της Νέας Περάμου ή του Οφρυνίου, δεν θα εξυπηρετούνται στην έδρα του νέου Δήμου Ορφανού, τη Νέα Πέραμο, αλλά θα πρέπει να συνεχίσουν να πηγαίνουν στην Ελευθερούπολη. Άλλωστε εδώ, συμβαίνει και κάτι επιπλέον που «βγάζει μάτι»: με την πρόταση προκύπτουν δύο πρωτεύουσες Δήμων με μεταξύ τους απόσταση 10-12 χιλιομέτρων. Με την ίδια λογική, δεν υπάρχει λόγος για να γίνουν συνενώσεις. Τα νέα δεδομένα δεν θα διαφέρουν σε τίποτα με τα σημερινά του νομού Καβάλας των 11 Δήμων.

Ψηφοθηρική κερδοσκοπία με δύο έδρες Δήμων
με μεταξύ τους απόσταση μόλις 10 χιλιομέτρων
Ας μη ξεχνάμε και τις υπόλοιπες στρεβλότητες της «εναλλακτικής» αλλά προσχηματικής πρότασης για πέντε Δήμους στο νομό Καβάλας. Οι κάτοικοι χωριών όπως Αυλή, Μέλισσα-Μεσσιά, Σιδηροχώρι, Καραβαγγέλη, Μελισσοκομείο, Δωμάτια, Μουσθένη, Μεσορόπη, θα αναγκάζονται για ένα πιστοποιητικό ή για μια απλή συναλλαγή με το Δήμο, να μη κατεβαίνουν στην Ελευθερούπολη, όπως κάνουν καθημερινά μέσα σε 5 λεπτά, αλλά να πηγαίνουν μέχρι τη Νέα Πέραμο. Είναι η ίδια η γεωγραφία που προδίδει τις προθέσεις όσων εισηγήθηκαν πέντε Δήμους στο νομό Καβάλας. Είναι η ίδια η καθημερινότητα ανθρώπων της υπαίθρου που μπαίνει στο στόχαστρο των πολιτικών κερδοσκόπων. Οι εισηγητές του Υπουργείου Εσωτερικών, αντί να ρωτήσουν τους κατοίκους της περιοχής για το τι είναι αυτό που εξυπηρετεί καλύτερα την καθημερινότητά τους, προτιμούν να εμπιστευτούν όσους έχουν ιδία πολιτικά οφέλη από μια γεωγραφική και καθαρά ψηφοθηρική διαίρεση.

Πετιούνται ήδη ξοδεμένα χρήματα στα σκουπίδια
δαπανώνται ιλιγγιώδη ποσά για έναν επιπλέον δήμο

Θα πει κανείς ότι με τον Καλλικράτη όλα μπορεί να αλλάξουν και να δημιουργηθούν νέες δομές. Μα πως; Ο Καλλικράτης μεταφέρει ένα σωρό αρμοδιότητες των νομαρχιών στους Δήμους, όπως πολεοδομία, παιδεία, υγεία, πρόνοια, εμπόριο, συγκοινωνίες. Για να δημιουργηθούν τέτοιες υπηρεσίες σε Δήμους, απαιτείται ένας μίνιμουμ αριθμός υπαλλήλων. Δε μπορείς να κάνεις τέτοιες υπηρεσίες με 2 και τρία άτομα. Όσα κονδύλια χρειάζονται για μεταφορά αρμοδιοτήτων που θα εξυπηρετήσει 30.000 κατοίκους, τα ίδια χρειάζονται και για 15.000 κατοίκους. Συνεπώς, τι θα συμβεί; Θα ξοδευτούν αμέτρητα κονδύλια για να δημιουργηθούν τέτοιες υπηρεσίες στη Νέα Πέραμο, μόλις 10 χιλιόμετρα από την Ελευθερούπολη, τη στιγμή μάλιστα που εκεί τέτοιες υποδομές υπάρχουν ήδη; Αυτές οι υπηρεσίες που βρίσκονται ήδη στην Ελευθερούπολη και εξυπηρετούν την ευρύτερη περιοχή, στο εξής θα εξυπηρετούν μόνο τους κατοίκους του μικρότερου πληθυσμιακά και σε έκταση Δήμου του νομού Καβάλας; Προς τι τόσο αλόγιστο ξόδεμα; Ποιος αλήθεια εξυπηρετείται τόσο πολύ από μια τέτοια διοικητική διαίρεση που να αναγκάζει το κράτος να ξοδέψει χρήματα και να πετάξει ήδη ξοδεμένα χρήματα στα σκουπίδια;
ΠΗΓΗ www.kavalanet.gr

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top