Ο ΛΑΖΑΡΟΣ ΤΣΑΤΑΛΜΠΑΣΙΔΗΣ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ

Home » Ο ΛΑΖΑΡΟΣ ΤΣΑΤΑΛΜΠΑΣΙΔΗΣ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ
ΣΑΝ ΕΤΟΙΜΟΣ ΑΠΟ ΚΑΙΡΟ Ο ΛΑΖΑΡΟΣ ΤΣΑΤΑΛΜΠΑΣΙΔΗΣ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ
«Βούλησή μου είναι να συμμετέχω στις δημοτικές εκλογές»
Του Νίκου Χαζαρίδη
Ο δήμαρχος Φιλίππων, Λάζαρος Τσαταλμπασίδης, κρατούσε όλο το προηγούμενο διάστημα αποστάσεις ασφαλείας από κάθε συζήτηση που άρχιζε, κατέληγε ή κινδύνευε να καταλήξει στο θέμα που μονοπωλούσε το ενδιαφέρον των περισσότερων συναδέλφων του, αυτό των διοικητικών ορίων των δήμων. Δεν ήταν λίγες οι φορές που πιέστηκε από τους δημοσιογράφους να απαντήσει στο ερώτημα για το δικό του πολιτικό μέλλον και ρόλο μέσα στο σύγχρονο αυτοδιοικητικό γίγνεσθαι. Απαντούσε παραπέμποντας όλους στο εγγύς μέλλον και στον κατάλληλο χρόνο. Ο κατάλληλος χρόνος για δημόσιες δηλώσεις είναι ο σημερινός για το Λάζαρο Τσαταλμπασίδη. Στη συνέντευξη που παραχωρεί στη «Ν.Ε.» δηλώνει ότι θα είναι υποψήφιος δήμαρχος για το δήμο Καβάλας. Ο «αυριανός δημότης» όπως τον χαρακτήρισε προχθές το βράδυ, ο δήμαρχος Καβάλας, Κωστής Σιμιτσής, καλωσορίζοντάς τον στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου, στοχεύει να γίνει ο αυριανός δήμαρχος του δήμου. Στην προεκλογική του εκστρατεία σε περίοπτη θέση θα είναι το αίτημα να φέρει ο δήμος το όνομα των Φιλίππων. Θα πρέπει όμως να οργώσει τις γειτονιές της Καβάλας, της Ν. Καρβάλης και του Χαλκερού για να πείσει τους δημότες ότι το αίτημα αυτό εάν ικανοποιηθεί θα είναι επ΄ ωφελεία του δήμου Καβάλας. Η επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του μέσα από τη συνέντευξη στη «Ν.Ε.» ενδεχομένως θα σταματήσει την φλυαρία κάποιων ή και να αναστείλει το ενδιαφέρον κάποιων άλλων…

Κύριε δήμαρχε, εκτιμάτε ότι η συνένωση του δήμου σας με το δήμο Καβάλας είναι προς το συμφέρον των δημοτών σας;
Θεωρώ ότι με το δήμο Καβάλας μπορούμε να αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο το κομμάτι του τουρισμού έτσι ώστε να αξιοποιήσουμε όλα αυτά τα οποία μπορούν να αναπτύξουν περισσότερο την περιοχή μας. Ο τουρισμός που μπορεί να αναπτύξει η πόλη σε συνδυασμό με τον Πολιτισμό του δήμου Φιλίππων, μπορούν να γίνουν οι βασικοί πυλώνες αυτής της ανάπτυξης.

Τί έχετε να πείτε σήμερα σε όλους εκείνους που επιμένουν ακόμη και σήμερα ότι έπρεπε να μείνει μόνος του ο δήμος Φιλίππων, με το επιχείρημα ότι είχε βάλει περισσότερο από άλλους δήμους τη βάση της ανάπτυξης, καθώς λειτουργούσε πολύ καλά μετά τα πρώτα χρόνια του «Καποδίστρια»;
Λογικό είναι μετά από 12 χρόνια να αρχίσει να αποδίδει και ο «Καποδίστριας». Έγιναν βήματα και μετά τις δύο πρώτες τετραετίες η λειτουργία των δήμων βελτιώθηκε. Δε θα ήθελα όμως να αναφερθώ στο θέμα αν θα έπρεπε ο δήμος Φιλίππων να είναι μόνος του. Άλλωστε, τί αξία έχουν οι συζητήσεις του παρελθόντος; Σήμερα δεν έχει καμία σημασία. Είναι απόψεις που έχουν διατυπωθεί, που είναι σεβαστές, είτε αυτές που ήθελαν την αυτονόμηση του δήμου, είτε αυτές που ήθελαν τη συνένωση με το δήμο Παγγαίου, είτε και αυτές που ήθελαν τη συνένωση με το δήμο Καβάλας.

Υπήρχε και η άποψη για συνένωση με το δήμο Ορεινού.
Το σενάριο αυτό ήταν σκοπιμότητα για να μπορέσουμε να μείνουμε μόνοι μας. Ουσιαστικά, αν συζητήσουμε γι’ αυτό το σενάριο δεν έχει να προσφέρει τίποτα παραπάνω από το να συζητήσουμε για να μείνει ο δήμος μόνος του. Η δυναμική του δήμου Φιλίππων δεν είναι στον ορεινό όγκο. Πραγματικά, αν εξετάσουμε τα στατιστικά στοιχεία, ένα μεγάλο κομμάτι του δήμου είναι ορεινό. Ωστόσο, όλοι διαπιστώνουμε ότι το δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας βρίσκεται στην πεδινή περιοχή. Το 80% του πληθυσμού ζει στο πεδινό κομμάτι. Αυτό είναι εθνικό στοιχείο. Εγώ πάντως δεν είμαι της λογικής ότι θα πρέπει να υπάρχει μόνο ένα στοιχείο, μόνο κάμπος ή μόνο βουνό. Το να μπορεί ένας δήμος να διαθέτει διαφορετικά στοιχεία, του δίνει μια άλλη δυνατότητα και προοπτική ανάπτυξης.

Τελικά, έχετε πάρει τις αποφάσεις σας; Θα διεκδικήσετε το δήμο Καβάλας, ως επικεφαλής ενός συνδυασμού με τη στήριξη της ΝΔ;
Θα σας το πω καθαρά. Η βούλησή μου είναι να συμμετέχω στις δημοτικές εκλογές και να συμμετέχω ως επικεφαλής δημοτικού συνδυασμού. Υπάρχει μια εμπειρία τεσσάρων ετών. Μπορούμε να βασιστούμε σε αυτήν την εμπειρία αλλά και στις σχέσεις μας με την Καβάλα ώστε να δημιουργήσουμε ένα έμψυχο υλικό ισχυρό και αξιόμαχο και να παρουσιάσουμε μια σοβαρή πολιτική πρόταση που να απαντά από τα καθημερινά μικρά προβλήματα που απασχολούν την περιοχή, έως θέματα που άπτονται κοινωνικής πολιτικής και βεβαίως θέματα που άπτονται γενικότερα της ανάπτυξης της περιοχής μας.

Λένε πολλοί και κυρίως οι πολιτικοί σας αντίπαλοι ότι είναι πολύ δύσκολο να αποσπάσετε την ψήφο των Καβαλιωτών, επειδή οι δημότες της Καβάλας δεν έχουν μορφώσει άποψη για σας.
Ούτε και το 2006 οι δημότες του δήμου Φιλίππων είχαν καθαρή εικόνα για το πρόσωπό μου. Θεωρώ ότι είναι καλύτερη εικόνα αυτή που υπάρχει σήμερα. Το 2006 δεν υπήρχε καμία εικόνα για μένα. Ναι, θα κληθούν να ψηφίσουν οι δημότες Καβάλας, αλλά δε θεωρώ ότι πρέπει να ανοίξει μια τέτοια συζήτηση. Αυτό που πρέπει να ενδιαφέρει όλους είναι να εκλεγεί μια διοίκηση που να μπορεί να επιφέρει καλύτερα αποτελέσματα.

Κάνατε το προηγούμενο διάστημα επαφές με τους εκπροσώπους της άλλης πλευράς και κυρίως με τα στελέχη της Ν.Δ., για να περάσετε αυτή την άποψη και να δοκιμαστεί σιγά-σιγά στην κοινωνία αυτής της πόλης;
Αυτή η επαφή γίνεται. Εγώ προσωπικά δεν έχω διαπιστώσει ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα λόγω της καταγωγής μου και πολλοί αντιλαμβάνονται ότι η καταγωγή δεν είναι το κριτήριο για την επιλογή του δημάρχου.
Είναι καλό να δούμε να σημεία των καιρών. Να δούμε τις τάσεις που επικρατούν. Οι επιλογές του κόσμου δε στηρίζονται σε ταμπού. Στηρίζονται καθαρά σε πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η ίδια η κοινωνία.

Πόσο φωτογραφική ήταν η δήλωση που έκανε χθες ο κ. Σαμαράς σε εκδήλωση στελεχών της Ν.Δ. ότι θα μπουν μπροστά νέοι άνθρωποι με νέες ιδέες για να αλλάξουν το κλίμα και τις ισορροπίες στον αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας;
Δε θα έλεγα ότι είχε εμένα στο μυαλό του ο κ. Σαμαράς, αλλά και μόνο που με ρωτάτε με τιμά γιατί εκτιμώ ότι είναι προϋποθέσεις που μπορώ να πω ότι και λόγω της ηλικίας μου και του μικρού σχετικά χρόνου που ασχολούμαι με τα κοινά, πληρώ.

Μέσα από ποια διαδικασία, κατά την εκτίμησή σας, πρέπει να αναδειχθεί ο υποψήφιος που θα εκπροσωπήσει το κόμμα σας στις επικείμενες εκλογές για το δήμο Καβάλας; Γιατί ενδεχομένως να μην επικρατήσει αυτή η λογική και η διαδικασία για τους μικρούς δήμους…
Η άποψή μου είναι ότι για τα πράγματα αποφασίζουν οι κοινωνίες. Στην κοινωνία των δύο δήμων γίνεται μια συζήτηση πολύ έντονη για το ποιες θα είναι οι υποψηφιότητες. Μέσα από αυτή τη ζύμωση θεωρώ ότι τελικά θα προκύψει ο υποψήφιος δήμαρχος. Θα πρέπει, λοιπόν, να συζητάμε από κοινού και μέσα από τις συμφωνίες και τις διαφωνίες να προκύπτει μια πολιτική πρόταση που θα έχει κάτι να πει.

Δηλαδή θα πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία που επέλεξε το κόμμα σας για την ανάδειξη του αρχηγού;
Όχι, η εκλογή από τη βάση αναφέρεται μονάχα σε ένα συγκεκριμένο σώμα δημοτών. Τον δήμαρχο τον εκλέγει η κοινωνία όλη και όχι ένα μόνον κομμάτι της.

Δηλαδή ποια θα πρέπει να είναι η διαδικασία;
Η κλασσική που ακολουθείται πάντα. Η δυναμική που αποκτά ο καθένας αποτελεί το απαραίτητο προβάδισμα που πρέπει να διαθέτει ένας υποψήφιος.

Θα συμφωνούσατε να δοκιμαστούν όλες οι αιτήσεις, όλες οι υποψηφιότητες κυρίως από τη βάση του κόμματος για να βγει ένα οριστικό συμπέρασμα;
Ο επίσημος τρόπος δεν είναι η ψηφοφορία. Αυτό τέθηκε κάποια στιγμή και δε θεωρώ ότι το κόμμα της Ν.Δ. θα οδηγηθεί σε αυτή τη λύση. Εγώ θεωρώ ότι όταν γίνεται διάλογος για την τοπική αυτοδιοίκηση σαφώς και θα πρέπει να συζητούν και τα πολιτικά κόμματα, τα οποία είναι φορείς που έχουν προτάσεις.

Ποια είναι η σχέση σας με τους υπόλοιπους διεκδικητές του χρίσματος για το δήμο Καβάλας; Είχατε επαφές με ορισμένους από αυτούς το προηγούμενο διάστημα; Ενδεχομένως κάποιοι από αυτούς να είναι μαζί με εκείνον που θα επιλέξει το κόμμα να είναι υποψήφιος δήμαρχος.
Προς το παρόν δεν έχουν εκφραστεί ανοικτά τουλάχιστον κάποιες επιθυμίες, πέρα από αυτήν του κ. Εριφυλίδη. Εγώ θα σας πω ότι με όλους τους ανθρώπους οι οποίοι ασχολούνται με την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και την κεντρική πολιτική σκηνή, ανεξάρτητα με το χώρο στον οποίο ανήκουν διατηρώ καλές σχέσεις. Συζητώ με όλους όσους ακούστηκαν ότι μπορεί να είναι υποψήφιοι και αυτό εντάσσεται στη λογική που σας έλεγα προηγουμένως. Θα πρέπει να συζητήσουμε και μεταξύ μας και με τη κοινωνία για να καταλήξουμε.

Συναντηθήκατε σχεδόν με όλους τους ενδιαφερόμενους και με τον κ. Καραμπουρνιώτη ή και με το νομάρχη Καβάλας;
Με το νομάρχη μιλάμε πολύ συχνά. Κάπου εκεί μεταξύ των θεμάτων για τα θέματα του δήμου και της νομαρχίας προφανώς γίνονται πολλές συζητήσεις.

Μπορεί μια υποψηφιότητα με τα δικά σας χαρακτηριστικά να ενώσει όλα τα αντίπαλα στρατόπεδα της Νέας Δημοκρατίας, για να σταματήσουμε αυτό που βλέπουμε σχεδόν καθημερινά στα Μέσα Ενημέρωσης;
Μπορεί αυτό να είναι φιλοδοξία δική μου, αλλά αυτό θα το κρίνει ο καιρός και οι επόμενες κινήσεις που θα γίνουν. Είμαι από τη φύση μου αισιόδοξος. Αλλά ξαναλέω, αυτό που πρέπει να γίνει είναι να πείσουμε την κοινωνία.

Μπορείτε με απόλυτο τρόπο να πείτε ότι η εκδήλωση ενδιαφέροντος από την πλευρά σας για τη διεκδίκηση του δήμου Καβάλας, εκφράζει την πλειοψηφία των συντηρητικών ψηφοφόρων της περιοχής;
Δε πιστεύω ότι οι δημότες Φιλίππων με αντιλαμβάνονται παραταξιακά. Σαφώς και η υποψηφιότητά μου δημιουργεί τάσεις ομαδοποίησης και συνεύρεσης συγκεκριμένων ψηφοφόρων.

Το λέω αυτό γιατί στο πρόσφατο παρελθόν υπήρχαν πολλά νέα στελέχη που δοκιμάστηκαν στην τοπική αυτοδιοίκηση και σήμερα την υπηρετούν. Αυτά τα στελέχη έχουν την πρόθεση να στηρίξουν την υποψηφιότητά σας;
Δεν μπορώ να απαντήσω εγώ για λογαριασμό άλλων. Είναι καλό να ρωτήσετε αυτούς στους οποίους αναφέρεστε. Ανοικτός διάλογος υπάρχει, συζητήσεις γίνονται και θεωρώ ότι αυτό είναι καλό και μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε και ένα βήμα παραπέρα.

Τι κάνετε για να προσεγγίσετε ψηφοφόρους από τους άλλους κομματικούς χώρους;
Πιστεύω ότι η πρόταση που παρουσιάζει κάποιος υποψήφιος είναι αυτή που μπορεί να προσεγγίσει ανθρώπους από άλλους χώρους. Η Τοπική αυτοδιοίκηση έχει διαφορετικό προορισμό και άλλο στόχο σε σχέση με την κεντρική διοίκηση. Είμαστε εδώ μεταξύ μας, γνωρίζουμε τα προβλήματα και τις αδυναμίες μας. Το να μπορείς να συνδιαλέγεσαι με τους άλλους χώρους είναι θετικό, γιατί αυτό δείχνει ότι υπάρχει και η τάση από τους άλλους χώρους να στηρίξουν την υποψηφιότητα. Υπάρχει αυτή η δυνατότητα από την πλευρά μου. Με ενδιαφέρει ένας ψηφοφόρος να με ψηφίσει γιατί πιστεύει στην πρόταση που του καταθέτω.

Σε περίπτωση που κερδίσετε εσείς τη στήριξη της Ν.Δ., είστε έτοιμος να παρουσιάσετε ένα μέρος του συνδυασμού σας;
Σας έχω πει ότι γίνεται δουλειά και στο κομμάτι των συνεργασιών με ανθρώπους που θέλουν να συμμετάσχουν στο συνδυασμό, αλλά γίνεται και δουλειά που έχει να κάνει με αυτές τις ίδιες τις ανάγκες της κοινωνίας.

Έχετε σκεφτεί τι θα κάνετε αν δε λάβετε εσείς τη στήριξη της ΝΔ.;
Δε θεωρώ ότι θα ναυαγήσει αυτός ο σχεδιασμός.

Έχετε, λοιπόν, τη βεβαιότητα ότι εσείς θα είστε ο εκλεκτός του κόμματος σας.
Θα το ξαναπώ. Πρέπει να δούμε τα σημεία των καιρών. Έχουμε αλλάξει σελίδα, έχουμε περάσει στην εποχή μετά την μεταπολίτευση.

Με ποια επιχειρήματα στηρίζετε την άποψή σας ότι ο νέος δήμος πρέπει να ονομαστεί δήμος Φιλίππων;
Ευχαριστώ για το ερώτημα, γιατί δημιουργήθηκε μια παρεξήγηση στα ΜΜΕ. Ότι η πρόταση η δική μου ήταν το όνομα να είναι Φίλιπποι και η έδρα να είναι οι Κρηνίδες. Δεν έχω κάνει ποτέ τέτοια πρόταση. Η πρότασή μου είναι ξεκάθαρη. Τα επιχειρήματα δε χρειάζεται να τα πω εγώ. Τα λέει η περιοχή, τα λέει η ίδια η ιστορία. Αν θέλουμε να έχουμε ένα brand name, ένα όνομα που μπορεί να δώσει μια άλλη αίγλη και μια άλλη προοπτική και εικόνα προς τα έξω, αυτό είναι το όνομα Φίλιπποι. Θα είναι καλό να ξεφύγουμε από μικροψηφοθηρικά μηνύματα και να εξετάσουμε με σοβαρότητα το θέμα. Δεν υπάρχει περίπτωση να χάσει η Καβάλα την κυριαρχία της.

Γιατί βάζετε το θέμα στο παρά πέντε του «Καλλικράτη»; Ίσως να υπήρχε ο χρόνος για διαβούλευση αν το θέτατε νωρίτερα.
Είναι μια πρόταση η οποία δημοσιεύτηκε τελευταία, πριν από δύο εβδομάδες. Είναι κατά συνέπεια θέμα των τελευταίων ημερών. Από την άλλη καταλαβαίνετε ότι ο δήμος Φιλίππων είχε λάβει αρχικά μια απόφαση να μείνει μόνος του. Από τη στιγμή όμως που το υπουργείο ξεκαθάρισε τις προθέσεις του, κρίναμε σκόπιμο με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να θέσουμε το θέμα. Η απόφαση ήταν ομόφωνη, με 21 «ναι». Θεωρώ ότι με πολύ σεβασμό το δημοτικό συμβούλιο Φιλίππων πλησίασε το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας, του έθεσε τον προβληματισμό του και πιστεύω ότι θα υπάρξει ανταπόκριση από το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας, γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις είναι καλό οι μεγάλες κοινωνίες να μην περιχαρακώνονται και οι ταγοί αυτών των κοινωνιών να κοιτάνε μπροστά.

Θεωρείτε ότι είναι εύκολο να πείσετε τους Καβαλιώτες;
Εγώ αντιλαμβάνομαι την αξία του ονόματος και ως δήμαρχος Φιλίππων οφείλω να προσπαθήσω. Δεν είναι οι Φίλιπποι το κέντρο του κόσμου σαφώς, αλλά δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε. Θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός στην αντίθετη άποψη. Καταλαβαίνετε ότι εγώ αυτή τη στιγμή, ως δήμαρχος Φιλίππων, δεν μπορώ να πράξω διαφορετικά, αλλά μόνο να συζητήσω κατ’ αρχήν με την κοινωνία της Καβάλας το θέμα του ονόματος.
Πηγη www.neaegnatia.gr

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top