Σοκ και δέος στην Ευρώπη
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η Ευρώπη όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα. Τα ευρωπαϊκά και διεθνή μέσα ενημέρωσης σε συνεχείς αναμεταδόσεις και με ζωντανές εικόνες από την Αθήνα στις διαδικτυακές τους εκδόσεις, μετέφεραν και συνεχίζουν να μεταφέρουν από χθες μια εικόνα ζόφου και αδιεξόδου.
Τα μέσα ενημέρωσης δίνουν επίσης έμφαση, τόσο στα ρεπορτάζ όσο και στις αναλύσεις τους, στην ανταρσία, όπως την αναφέρουν, που ο πρωθυπουργός της Ελλάδας αντιμετωπίζει στο εσωτερικό του κόμματός του, με αποτέλεσμα να τίθεται υπό αμφισβήτηση η εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.
Τα γεγονότα στην Ελλάδα, μια χώρα που ανήκει στην ευρωζώνη, προκαλούν σοκ και δέος στις Βρυξέλλες, καθώς τα μηνύματα από τη χώρα μας κάθε άλλο παρά δημιουργούν βεβαιότητα ότι θα υπάρξει ομαλή εξέλιξη στην πολιτική ζωή της χώρας.
Την ανησυχία του για την κοινωνική έκρηξη στην Ελλάδα εκφράζει και ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Ρεν, που, αν και επιμένει στο θέμα της συναίνεσης σε επίπεδο κορυφής, διαπιστώνει τώρα ότι λειτουργούσε σε κενό σκέψης, αφού δεν έχει δοθεί η συναίνεση της κοινωνίας.
Ιδιαίτερα ανήσυχος εμφανίζεται ο γαλλικός Τύπος, μετά την προειδοποίηση από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Moody’s σύμφωνα με την οποία ενδέχεται να προχωρήσει σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των τριών μεγαλυτέρων γαλλικών τραπεζών (BNP Paribas, Credit Agricole, Societe Generale), λόγω της έκθεσής τους στα ελληνικά ομόλογα και στην ελληνική κρίση χρέους.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του οίκου «οι σημερινές δράσεις αντανακλούν τις ανησυχίες του Moody’s σχετικά με τις εκθέσεις αυτών των τραπεζών στην ελληνική οικονομία, είτε με την κατοχή κρατικών ομολόγων είτε με την χορήγηση πιστώσεων στον ιδιωτικό τομέα, απευθείας ή μέσω των θυγατρικών τους στην Ελλάδα, ένας παράγοντας – κλειδί για την Credit Agricole και τη Societe Generale που έχουν τοπικά τραπεζικά δίκτυα».
Παράλληλα, υπήρξε προειδοποίηση και για υποβαθμίσεις άλλων ξένων τραπεζών που έχουν εκτεθεί στην Ελλάδα, αν θεωρηθεί ότι «οι αξιολογήσεις τους μπορεί να μην είναι συμβατές με τις δυνητικές συνέπειες μία χρεοκοπίας ή αναδιάρθρωσης της Ελλάδας».
Η ανακοίνωση προκάλεσε την πτώση των τιμών των μετοχών των γαλλικών τραπεζών, ενώ ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Λοράν Βοκιέ ζήτησε να υπάρξει ψυχραιμία.
«Οι γαλλικές τράπεζες είναι εκτεθειμένες στην Ελλάδα… (αλλά) λιγότερο από τις γερμανικές τράπεζες», δήλωσε ο κ. Βοκιέ σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό, προσθέτοντας ότι «πρέπει να μείνουμε ψύχραιμοι για όλα αυτά τα ζητήματα».
Οι γαλλικές τράπεζες, σύμφωνα με το Ρόιτερς, έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους ελληνικά κρατικά ομόλογα ύψους 9 δισ. ευρώ.
Πηγη http://www.elzoni.gr/html/ent/488/ent.10488.asp