ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ

Home » ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ

Σαββατοκύριακο αφιερωμένο στην ανακύκλωση στην Καβάλα!

Από τον Γιάννη Κομνηνό

Διήμερο ανακύκλωσης διοργανώνεται το Σάββατο 2 και την Κυριακή 3 Οκτωβρίου στην κεντρική πλατεία της Καβάλας. Η διοργάνωση πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά από τον Δήμο Καβάλας και την συμμετοχή του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού «ΣΚΑΪ», του ραδιοφώνου «ΑΛΦΑ», και την συμμετοχή με συσκευές προς ανακύκλωση από τους κατοίκους των Δήμων Φιλίππων και Χρυσούπολης . Ο Δήμος Καβάλας έχει συγκεντρώσει στις αποθήκες του όσες μεγάλες ηλεκτρικές συσκευές τις οποίες έχουν «πετάξει» οι δημότες και το Σαββατοκύριακο θα τοποθετηθούν στα κοντέινερς στην κεντρική πλατεία ώστε να ανακυκλωθούν.

Ας ξεκινήσουμε όμως από τα βασικά. Η φύση δεν παράγει απορρίμματα. Στα φυσικά οικοσυστήματα αυτό που θεωρείται απόβλητο από ένα οργανισμό, αποτελεί χρήσιμη πρώτη ύλη για κάποιον άλλο και έτσι, τίποτα δεν χάνεται και συνεχίζεται αρμονικά ο κύκλος της ζωής. Αν η φύση δεν έκανε ανακύκλωση και παρήγαγε σκουπίδια όπως παράγει ο άνθρωπος, δε θα υπήρχε σήμερα ζωή στον πλανήτη. Όλα ξεκινούν από το μυαλό µας. Εάν καταλάβουμε ότι τα σκουπίδια δεν είναι άχρηστα υλικά, αλλά χρήσιμες πρώτες ύλες για τις κατάλληλες βιομηχανίες, τότε θα συνειδητοποιήσουμε πόσο λάθος είναι η κατάληξη αυτών των υλικών στις χωματερές, µε τεράστιο περιβαλλοντικό αλλά και οικονομικό κόστος.

Έτσι το θέμα της ανακύκλωσης συζητήθηκε από τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας κ Τάσο Χατζηαναστασίου και τον υπεύθυνο της εταιρίας «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΑΕ» για την Βόρεια Ελλάδα, κ Καραγώγο. Σκοπός της εταιρίας είναι να λειτουργεί το συλλογικό σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού στην Ελλάδα. Το σύστημα αυτό συνεργάζεται κυρίως με Δήμους που είναι οι θεσμικοί συλλέκτες για τις ηλεκτρικές συσκευές και τους λαμπτήρες. Σύμφωνα με τον κ Καραγώγο, ο Δήμος Καβάλας δείχνει μεγάλη ευαισθησία στην ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών και λαμπτήρων. Πέρυσι ο Δήμος Καβάλας ήταν ο πρώτος Δήμος που διέθεσε δικό του όχημα για την περισυλλογή τους, κάτι που έσπευσαν αργότερα να μιμηθούν άλλες πόλεις. Το σημαντικό με τον Δήμο Καβάλας είναι πως αυτή η παροχή παραλαβής ηλεκτρικών συσκευών από τα σπίτια των δημοτών είναι συνεχής.

Με τη συνεργασία του Δήμου Καβάλας με την «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΑΕ» έχουν συλλεχθεί ήδη 35 τόνοι συσκευών. Το σημαντικό ωστόσο είναι η προσπάθεια που γίνεται για την ευαισθητοποίηση των παιδιών ώστε να μυήσουν στην προσπάθεια αυτή και τους μεγαλύτερους. Κανένας Δήμος δεν έχει ενεργοποιήσει ως τώρα τα παιδιά στην ιδέα της ανακύκλωσης, τη στιγμή που από πέρυσι ο Δήμος Καβάλας έχει τοποθετήσει στα Δημοτικά Σχολεία κάδους για ανακύκλωση μικρών ηλεκτρικών συσκευών. Μάλιστα το 2ο Δ.Σ. Περιγιαλίου είχε συγκεντρώσει τα περισσότερα κιλά και ως αντάλλαγμα ο Δήμος έκανε δώρο μια ημερήσια εκδρομή.
Τέλος, ο κ Χατζηαναστασίου κατάφερε να συμφωνήσει με αθηναϊκή εταιρία που συλλέγει τηγανέλαια. Ήδη το 80% των καταστημάτων της πόλης συλλέγει τα τηγανέλαια, ενώ τώρα γίνεται προσπάθεια να επεκταθεί αυτό και στα σπίτια. Για το σκοπό αυτό θα τοποθετηθούν περίπου 20 κάδοι στις γειτονιές της πόλης όπου θα τοποθετούνται τα τηγανέλαια, αφού πρώτα οι νοικοκυρές τα βάλουν σε ένα πλαστικό μπουκάλι. Πηγη www.kavalanet.gr

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top