Στήριξη με ένα στόμα, μια φωνή για το γυαλί από τους φορείς της Καβάλας!
Στη συγκρότηση ενός ενιαίου μετώπου δράσης για να μπορέσει να υλοποιηθεί τελικά η πολυπόθητη και πολυταλαιπωρημένη όμως επένδυση του γυαλιού στην Καβάλα, προχωρούν οι παράγοντες του Νομού. Αυτό προέκυψε μετά από τη σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία του Δημάρχου Καβάλας Κωστή Σιμιτσή το μεσημέρι της Πέμπτης. Επίσης από τη σύσκεψη προέκυψε και ένα ψήφισμα το οποίο θα αποσταλεί αρμοδίως…
Ο Δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής μεταξύ άλλων υπογράμμισε πως θα πρέπει να υπάρχει ένα κοινό μέτωπο το οποίο θα ασκεί πίεση προς την Κυβέρνηση με στόχο να προχωρήσει ουσιαστικά η επένδυση αυτή που χαρακτηρίζεται στρατηγικής, αναπτυξιακής και εθνικής σημασίας και που θα προσφέρει πλειάδα θέσεων εργασίας και οικονομική ανάταση όχι μόνο σε τοπικό αλλά ακόμη και σε πανελλαδικό επίπεδο.
Από την πλευρά της η κα Γαρυφάλου, που είναι και η επενδυτής αφού έκανε μία ιστορική αναδρομή στο θέμα τόνισε πως το μοναδικό πρόβλημα είναι η άρνηση του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης να δώσει το ποσοστό επιχορήγησης που ορίζεται από το νόμο. Συγκεκριμένα η κα. Λένα Γαρυφάλλου υπογράμμισε «Δικαιούμαστε 49,4% επιχορήγηση από το Κράτος, σύμφωνα με το νόμο. Ο υπουργός, όμως, έχει δικαίωμα υπέρβασης και μετά από μελέτη, αποφάσισε ότι η επιχείρηση θα είναι βιώσιμη και με 30% επιχορήγηση, άσχετα με το τι ορίζει ο νόμος. Με 30%, η επένδυση δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Διεκδικούμε ότι ορίζει ο νόμος, δηλαδή, το 49,4%. Πρόκειται για μία επένδυση ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ, που θα δώσει συνολικά πάνω από 400 θέσεις εργασίας ενώ στην περίοδο κατασκευής του εργοστασίου θα εργαστούν πάνω από 1000 άτομα. Πρέπει όλοι μαζί, με την βοήθεια των βουλευτών να πιέσουμε το Κράτος.
Αυτή η υπόθεση πάει τέσσερα χρόνια τώρα ενώ έπρεπε σε δυο μήνες να τελειώσει και θα χάσουμε την ευκαιρία».
Κοινό σημείο αναφοράς των υπολοίπων μετεχόντων στη σύσκεψη ήταν πως θα συμπορευθούν όλοι μαζί έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της επένδυσης του γυαλιού.
Στη σύσκεψη μετείχαν εκπόσωποι του Οικονομικού Επιμελητηρίου, του Τεχνικού Επιμελητηρίου, του Εμπορικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, του Συνδέσμου Βιομηχάνων βορείου Ελλάδος, ο δήμαρχος Πιερέων Βασίλης Ξουλόγης, ο δήμαρχος Χρυσούπολης Σάββας Μιχαηλίδης ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Αρχέλαος Γρανάς και οι νεοεκλεγέντες περιφερειακοί σύμβουλοι Κώστας Παπακοσμάς, Γιώργος Γερομάρκος και Μάκης Παπαδόπουλος.
Το ΨΗΦΙΣΜΑ.
Των αρχών και των φορέων που συναντήθηκαν στο Δημαρχείο Καβάλας στις 9/12/2010 και συγκεκριμένα των:
1) Βουλευτών Νομού Καβάλας κ.κ.
α) Μιχάλη Τιμοσίδη, Υφυπουργού Υγείας
β) Σάββα Εμινίδη
γ) Δημήτρη Παπουτσή
δ) Νίκου Παναγιωτόπουλου
2) Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας κ. Αρχέλαου Γρανά
3) Δημάρχου Καβάλας κ. Κωνσταντίνου Σιμιτσή
4) Δημάρχου Νέστου κ. Σάββα Μιχαηλίδη
5) Δημάρχου Παγγαίου κ. Βασίλη Ξουλόγη
6) Προέδρου Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Άγγελου Τσατσούλη
7) Προέδρου Τεχνικού Επιμελητηρίου Καβάλας(Τμήμα Ανατ.Μακεδονίας) κ. Λάζαρου Βασιλειάδη
8) Προέδρου Οικονομικού Επιμελητηρίου (Περιφ.Τμήμα Ανατ.Μακεδονίας) κ. Κωνσταντίνου Κλειτσιώτη
9) Προέδρου Συνδέσμου Βιομηχάνων ΑΜΘ κ. Λευτέρη Καλταπανίδη
10) Προέδρου του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Νομού Καβάλας
κ. Παναγιώτη Τιάκα
11) Εκπροσώπου του επενδυτικού σχήματος κ. Λένας Γαρυφάλλου
ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΓΥΑΛΙΟΥ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΚΑΒΑΛΑΣ
Την ώρα που ο τόπος μας βιώνει την σφοδρότερη οικονομική κρίση μεταπολεμικά.
Την ώρα που, τόσο η Ελλάδα όσο και η περιοχή μας, αποβιομηχανίζονται με ταχύτατους ρυθμούς.
Την ώρα που πολιτικοί, κόμματα, τεχνοκράτες Έλληνες και ξένοι αναλυτές δηλώνουν σε όλους τους τόνους ότι η μόνη λύση για την έξοδο από την κρίση είναι η ανάπτυξη, η διεύρυνση της παραγωγικής μας βάσης, οι εξαγωγές και η μείωση των εισαγωγών.
Την ώρα που η βουλή των Ελλήνων ψηφίζει ειδικό νόμο για «την επιτάχυνση και τη διαφάνεια υλοποίησης Στρατηγικών Επενδύσεων» (fast track).
Υπάρχει μία εγκεκριμένη επενδυτική πρόταση που καθυστερεί αδικαιολόγητα να περάσει στην φάση υλοποίησης.
Πρόκειται για επένδυση ύψους €120 – €130 εκ Ευρώ της υπό σύσταση εταιρείας «KAVALA FLOAT GLASS S.A.» για την παραγωγή υαλοπινάκων στη ΒΙ.ΠΕ. Καβάλας που έχει υποβληθεί στο αρμόδιο υπουργείο τον Οκτώβριο του 2006.
Δεδομένου ότι πρόκειται για μια επένδυση που:
1. Θα παράγει ένα προϊόν που δεν παράγεται στην Ελλάδα, επομένως πρόκειται για σοβαρότατη καινοτομία.
2. Η παραγωγή θα καλύπτει σε μεγάλο μέρος την εγχώρια ζήτηση (που μέχρι τώρα καλύπτεται αποκλειστικά από εισαγωγές) και συγχρόνως θα έχει εξαγωγικό χαρακτήρα (30% Εγχώρια αγορά – 70% εξαγωγές), δηλαδή θα συνεισφέρει θετικά στο ισοζύγιο και στη μείωση του ελλείμματος.
3. Η παραγωγική διαδικασία και το παραγόμενο προϊόν είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Η παραγωγή δεν δημιουργεί υγρά και στέρεα απόβλητα και μπορεί να ανακυκλώνει έως 15% υαλόθραυσμα. Το προϊόν παίζει σημαντικότατο ρόλο στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων. Επομένως συνάδουν με την Κυβερνητική πολιτική της Πράσινης Αειφόρου Ανάπτυξης
4. Δημιουργούνται άμεσα 350 νέες θέσεις εργασίας από αυτή καθ’ εαυτή την επένδυση, άρα θα συνεισφέρει άμεσα στη μείωση της ανεργίας.
5. Οι Υαλοπίνακες αποτελούν Βιομηχανική Πρώτη Ύλη και αποδεδειγμένα η παραγωγή Πρώτης Ύλης σε έναν τόπο δημιουργεί πολύ μεγάλη δορυφορική ανάπτυξη με τον δυνητικό αριθμό των απασχολούμενων από παράπλευρη μεταποιητική δραστηριότητα να εκτιμάται σε 1350 άτομα στα επόμενα 5 χρόνια. Επομένως η επένδυση δημιουργεί θετικές προϋποθέσεις περαιτέρω ανάπτυξης.
6. Θα υπάρχει σημαντική εισαγωγή κεφαλαίων από το εξωτερικό .
7. Για την επένδυση αυτή έχουν υποβληθεί όλα τα απαιτούμενα στοιχεία και έχουν υλοποιηθεί οι σχετικές διαδικασίες, είναι δηλαδή ώριμη πρόταση.
8. Τόσο η ίδια η επένδυση όσο και οι επενδυτές (Χ.ΓΑΡΥΦΑΛΛΟΥ Α.Ε.Β.Ε. συμμετοχή στην επένδυση κατά 40%), που είναι Καβαλιώτες, τυγχάνουν ευρύτατης αποδοχής από τους θεσμικούς παράγοντες, από τους φορείς και από την τοπική κοινωνία, διότι η επένδυση συγκεντρώνει όλα τα παραπάνω σοβαρότατα πλεονεκτήματα και οι επενδυτές είναι επιχειρηματίες με μακρά παράδοση, με ήθος και με συμμετοχή στα κοινά.
9. οι επενδυτές επικαιροποιούν το ενδιαφέρον τους να προχωρήσουν στην υλοποίησή της άμεσα.
10. η επένδυση έχει τις προϋποθέσεις για υπαγωγή στις διατάξεις του FAST TRACK.
Το μόνο που αναμένεται εδώ και πολλούς μήνες είναι η επικύρωσή της από την Βουλή.
Η δεδηλωμένη πρόθέση του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης είναι να ψαλιδίσει το ποσοστό της δημόσιας επιχορήγησης στο 30% από 49,4% που δικαιούται η επένδυση με βάση την απόφαση της Κεντρικής Γνωμοδοτικής Επιτροπής υπ αριθ. 443 της 18/06/2008.
Οι επενδυτές δηλώνουν ότι αν συμβεί αυτό, είναι βέβαιο ότι θα χαθεί η επένδυση αυτή από την Καβάλα και από την Ελλάδα.
Στο παρελθόν 1998-2001 παρόμοιο επενδυτικό σχέδιο άλλου φορέα (της πολυεθνικής εταιρείας GLAVERBEL S.A.) είχε υπαχθεί στις διατάξεις του Ν.2601/98 (ΦΕΚ 45/09.03.2001) με όρους έγκρισης: Δημόσια Επιχορήγηση 45% και επιδότηση τόκων Δανείου 45% για 10 χρόνια το οποίο τελικώς δεν υλοποιήθηκε (!!!).
Ζητούμε την έμπρακτη υποστήριξη της κυβέρνησης για :
(α) την επίσπευση της εγκριτικής διαδικασίας και
(β) την διασφάλιση του μεγίστου δυνατού ποσοστού Δημόσιας Επιχορήγησης με ελάχιστο όριο ύψους 49,5%, όπως προβλέπει ο Νόμος. Πηγη www.kavalanet.gr