Τσανακτσής Φίλιππος του Χαράλαμπου
- Γεννήθηκε το 1951 στο Ζυγό Καβάλας
- Είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών
- Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως εργολάβος οικοδομών
- Διετέλεσε Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Φιλίππων καθώς και Αντιπρόεδρος στην Δημοτική Επιχείρηση Αθλητισμού και Πολιτισμού του Δήμου Φιλίππων
- Μετείχε σε αποστολές του εξωτερικού και διαδικασίες αδελφοποιήσεων εκπροσωπώντας το Δήμο Φιλίππων
- Έχει έντονη κοινωνική, πολιτική και αθλητική δραστηριότητα. Είναι μέλος Πολιτιστικών, Αθλητικών, Φιλανθρωπικών Συλλόγων και μη κερδοσκοπικών οργανώσεων
- Υπήρξε επί σειρά ετών Πρόεδρος του Αθλητικού Μορφωτικού Συλλόγου «Άρης Ζυγού»
- Στη διάρκεια της μέχρι τώρα θητείας του στα κοινά μετέφερε προς επίλυση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Φιλίππων πληθώρα θεμάτων που απασχολούσαν του δημότες, έχοντας συνεχή και συνεπή παρουσία στα δημοτικά συμβούλια, με απόρροια την απόκτηση μιας τεράστιας εμπειρίας στη διαχείριση και στην επίλυση καθημερινών αναγκών και προβλημάτων των δημοτών
1. Ζείτε στον τόπο σας από επιλογή ή από άλλους προσωπικούς λόγους;
Γεννήθηκα και ζω στον τόπο μου, στο Ζυγός, από επιλογή και έχω αγαπήσει κάθε γωνιά του.
2. Γιατί υποψήφιος;
Η πολύχρονη ενασχόληση μου με την αυτοδιοίκηση, αλλά και οι επίμονες παροτρύνσεις πολλών και σημαντικών φίλων και συνδημοτών, με οδήγησαν σε αυτή την απόφαση. Εξάλλου η εμπειρία που είχα την ευκαιρία να αποκτήσω στη θητεία μου ως Αντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Φιλίππων καθώς και Αντιπρόεδρου στην Δημοτική Επιχείρηση Αθλητισμού και Πολιτισμού του συγκεκριμένου δήμου με έκαναν κοινωνό των προβλημάτων της υποβαθμισμένης περιοχής. Είχα λοιπόν μια έντονη επιθυμία να συμβάλλω με όλες τις δυνάμεις μου στην ανάπτυξη και την πρόοδο της περιοχής, για την οποία αγωνίστηκα και έζησα τα καλύτερα χρόνια της ζωής μου.
3. Γιατί τώρα;
Γιατί όχι μόνο έχω τα ψυχικά αποθέματα αλλά είναι και χρέος μου απέναντι στους συμπολίτες μου να δώσω το παρών για τη διεκδίκηση όσων μας αξίζουν στο νέο Δήμο. Την μπαγκέτα της ορχήστρας πρέπει να την κρατούν έμπειρα χέρια, σε αυτή την πρώτη πρόβα για τον «Καλλικράτη», για να αποφευχθούν οι όποιες παραφωνίες. Εξάλλου, έχω μάθει στα δύσκολα. Είμαι έτοιμος και έχω την εμπειρία και την όρεξη να παλέψω και να προσφέρω για τα συμφέροντα όλων ανεξαιρέτου των δημοτών με σεβασμό στη διαφορετικότητα και τις ανάγκες κάθε περιοχής.
4. Γιατί με τον Θόδωρο Καλλιοντζή;
Γιατί όλοι οι Καβαλιώτες γνωρίζουν την προσφορά του. Ξέρουν το Θόδωρο, την οικογένειά του και τη μεγάλη του αγάπη για το νομό, από άκρη σε άκρη. Προσωπικά συμφέροντα δεν έχει. Μόνο το συμφέρον του τόπου του τον ενδιαφέρει και θα παλέψει γιαυτό. Όπως τόσα χρόνια τώρα! Ακούραστα και δυναμικά.
Γιατί λοιπόν πρέπει να τον επιλέξουν; Μα για να συνεχίσει μαζί με τους συνεργάτες του, να αγωνίζεται με ήθος, ειλικρίνεια, εντιμότητα και αισιοδοξία, για να γίνει η καθημερινότητα μας καλύτερη και η ζωή μας ευκολότερη.5. Πώς κρίνεται το έργο της διοίκησης του δήμου Καβάλας τα τελευταία τέσσερα χρόνια;
Δεν θα αναφερθώ στην τετραετία αλλά στην προηγούμενη οκταετία που ήταν μια χαμένη οκταετία για την περιοχή. Κανείς δεν νιώθει ευτυχισμένος για την τελευταία οκταετία, κανείς δεν μιλά για ένα έργο που άφησαν πίσω τους οι δύο τελευταίοι δήμαρχοι. Το ερώτημα που πλανάται σε όλους μας είναι γιατί θέλουν να ξαναέρθουν στο Δήμο Καβάλας, και τι τους εμπόδιζε οκτώ χρόνια ως Δημάρχους να υλοποιήσουν το έργο τους. Πρέπει να σας πω ότι στη σημερινή εποχή μας ο πήχης της κάθαρσης και της ηθικής είναι πολύ ψηλά από την κοινωνία, οι πολίτες αναζητούν εντιμότητα και δεν εξαγοράζονται.
6. Ποιο, κατά τη γνώμη σας, είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του δήμου Καβάλας;
Ζούμε σε μια από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια υποβαθμίζεται συνεχώς. Προβλήματα όπως το κυκλοφοριακό χάος που επικρατεί, η έλλειψη χώρων στάθμευσης και υποδομών, η αδυναμία διοργάνωσης σοβαρών αθλητικών και πολιτιστικών γεγονότων δεν καθιστούν την πόλη μας φιλική και ελκυστική για τους κατοίκους της, αλλά και για τους τουρίστες που θέλουν να περάσουν λίγες ή περισσότερες ημέρες σε αυτήν.
7. Σε ποιόν τομέα πιστεύετε ότι θα μπορούσατε να προσφέρετε περισσότερο και γιατί;
Στο καινούργιο ταξίδι θέλω να προσφέρω από την εμπειρία που έχω στα πολιτιστικά και στα αθλητικά, να βάλω κι εγώ ένα λιθαράκι στον τόπο που γεννήθηκα. Θέλω να είναι μια γιορτή ο αθλητισμός και ο πολιτισμός και να έρθουν οι επιχειρηματίες να επενδύσουν. Είναι μεγάλη επιθυμία μου και υποχρέωση μου να δώσω τον καλύτερο μου εαυτό. Θέλω μία πόλη με νέα πνοή. Θέλω να προσφέρω έργο στην περιοχή μου και στους συνδημότες μου, όπως αυτό τους ταιριάζει στην αξιοπρέπειά τους, στην ντομπροσύνη τους, στη «μαγκιά» και το φιλότιμο τους, στην ιστορία τους, στις προοπτικές τους.
8. Ποιο θεωρείτε ως το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της συνένωσης των δήμων Καβάλας και Φιλίππων;
Ο νέος διευρυμένος Δήμος μας είναι πλέον ένας μεγάλος Δήμος εδαφικά και πληθυσμιακά. Είναι μία πρόκληση, αλλά και ευκαιρία με τη θεσμοθέτηση νέων αρμοδιοτήτων και πόρων να ξεφύγουμε από τα μέχρι σήμερα δεδομένα. Πρέπει όλοι μας, από αυτούς που θα διοικήσουν το Δήμο έως και τον Δημότη του πιο απομακρυσμένου οικισμού, να συνειδητοποιήσουμε κατ’ αρχάς, πως από τη 1-1-2011, θα είμαστε μια ενιαία κοινωνία. Πρέπει να απαγκιστρωθούμε από τις στενές τοπικιστικές αντιλήψεις, διαισθανόμενοι πως η πορεία προς την ανάπτυξη της υποβαθμισμένης και αδικημένης μέχρι τώρα περιοχής μας είναι πλέον κοινή προσπάθεια στην οποία πρέπει να συμμετέχουμε όλοι.
Πιστεύω πως η κεντρική διοίκηση του Δήμου πρέπει να είναι παρούσα και αρωγός κάθε στιγμή και παντού. Να ακούει, να αφουγκράζεται, να νιώθει, να αισθάνεται την αγωνία των τοπικών κοινωνικών ομάδων σε ότι άμεσα τους αφορά. Να δίνει με κάθε τρόπο τη δυνατότητα, παρέχοντας κυρίως τα υλικά μέσα στους τοπικούς Συμβούλους, των οποίων ο ρόλος σωστά αναβαθμίζεται, να υλοποιούν αυτά που σχεδιάστηκαν και αυτά που προκύπτουν στη πορεία.
9. Αν είχατε μια υπεύθυνη θέση στη διοίκηση του δήμου, ποια θα ήταν η πρώτη σας προτεραιότητα;
Η πραγματική και ουσιαστική αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της περιοχής του Δήμου Φιλίππων. Ενδεικτικά αναφέρω τον αρχαιολογικό χώρο, τα λασπόλουτρα, το βαπτιστήριο, τα ορεινά χωριά. Για περίπου 20 χρόνια τα μνημονεύουμε κάθε φορά στις εκλογές και τείνουν να πάρουν ένα χαρακτήρα γραφικό. Πρέπει επιτέλους να πάρει κάποιος πρωτοβουλίες και να βάλει προτεραιότητες για να μπορέσει η περιοχή μας ως ένας παραγωγικός χώρος να αναπτυχθεί όπως της αξίζει, και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας – πλούτου καταρχήν στην περιοχή αλλά και ευρύτερα. Είναι μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους η οποία προσφέρεται για επενδύσεις αγροτουριστικής μορφής και για αξιοποίηση του ορεινού της όγκου, για παραθεριστική κατοικία, για δεύτερη κατοικία. Είναι μια περιοχή με συγκριτικά πλεονεκτήματα που επειδή για πολλά χρόνια έμειναν απλώς συγκριτικά πλεονεκτήματα, δεν αναδείχτηκαν και δεν προωθήθηκαν συγκεκριμένες πολιτικές που θα άλλαζαν πράγματι το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων. Αυτό είναι το μέλημα μου, αυτό θεωρώ ως πρόκληση γι’ αυτό αποδέχτηκα το κάλεσμα του Θόδωρου Καλλιοντζή.
10. Γιατί θα λέγατε σε κάποιον να σας ψηφίσει;
Γιατί έχω αποδείξει πως είμαι πάντα κοντά σε όλους όσους έχουν ζητήσει τη βοήθεια μου ακόμη και μετά τις εκλογές. Τους συνδημότες μου δεν μπορείς να τους πείσεις να πιστέψουν σε κάτι που δεν μπορείς να τους προσφέρεις. Είμαι σίγουρος πως είναι ώριμοι πολιτικά ώστε να μη παρασύρονται πλέον από εντυπωσιακές εμφανίσεις «περισπούδαστες» ομιλίες, πολύχρωμες φιέστες ή άλλα επικοινωνιακά τεχνάσματα που απλά αμπαλάρουν την ανυπαρξία. Γνωρίζουν πως η τοπική αυτοδιοίκηση χρειάζεται ανθρώπους με άποψη και προτάσεις. Ανθρώπους έντιμους, με θάρρος, ικανούς να διεκδικήσουν. Ανθρώπους που αποδεικνύουν κάθε μέρα πως βρίσκονται εκεί όταν τους χρειάζονται και πως θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται εκεί και μετά τις εκλογές, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα. Πιστεύω λοιπόν στη σχέση που κτίζει κανείς με τους πολίτες, στην επαφή μαζί τους και τη δημιουργία αίσθησης της κοινής προσπάθειας για ένα καλύτερο αύριο. Ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο που θα αφήσουμε στα παιδιά μας.