ΓΙΑ ΤΗ Β.Φ.Λ. Η ΚΑΒΑΛΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΕΡΑΤΕΑ

Home » ΓΙΑ ΤΗ Β.Φ.Λ. Η ΚΑΒΑΛΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΕΡΑΤΕΑ
zygos V.F.L KAVALAS

Τις τελευταίες μέρες ζούμε την δίκαιη αγωνία των εκατοντάδων εργαζομένων της ΒΦΛ για το ενδεχόμενο κλείσιμο της μεγαλύτερης βιομηχανίας της περιοχής. Ταυτόχρονα όμως ζούμε και την προδιαγεγραμμένη κατάληξη μιας φθίνουσας πορείας που επιλέχθηκε για τη βιομηχανία, μέσα από τις κυβερνητικές παραγωγοκτόνες πολιτικές της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης των προηγούμενων χρόνων. Πολιτικές που κατέστρεψαν την εγχώρια αγροτική και βιομηχανική παραγωγή, προς χάριν της «ελεύθερης αγοράς» και της «ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας».
Ειδικότερα για τη ΒΦΛ, σημαντικός σταθμός στην φθίνουσα πορεία της τα τελευταία χρόνια, από την ιδιωτικοποίηση της, που έγινε σαν μέρος ενός γενικότερου σχεδίου ενίσχυσης της κρατικοδίαιτης ελληνικής επιχειρηματικότητας και την μετέπειτα σταδιακή απαξίωση που ακολούθησε, ήταν η «επιτυχία» (όπως ονομάστηκε τότε) της μεταπώλησης της στο golden boy και πρώην «ευυπόληπτο» επιχειρηματία Λαυρεντιάδη. Οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών δεν δίστασαν να ξεπουλήσουν το δημόσιο και εθνικό συμφέρον, όπως και τις δουλειές των εργαζομένων, για να ενισχύσουν, άλλοτε με όρους διαφθοράς και διαπλοκής και άλλοτε τελείως απροκάλυπτα, το ιδιωτικό συμφέρον  συγκεκριμένων επιχειρηματιών (που έχουν και το θράσος να τους ονομάζουν «στρατηγικούς επενδυτές»). Τελικό αποτέλεσμα; Χιλιάδες θέσεις να χαθούν και η βιομηχανία  να φτάσει σε αυτή τη κατάσταση.
Το ζήτημα ωστόσο παραμένει. Έστω μετά από απαράδεκτες καθυστερήσεις και «καθυστερήσεις», μπορεί να σωθεί το εργοστάσιο; Πιστεύουμε ότι οι εργαζόμενοι του εργοστασίου, οι οικογένειες τους, οι επαγγελματίες που σχετίζονται με αυτό αλλά και όσοι πολίτες αυτής της πόλης νοιάζονται για το μέλλον τους και το μέλλον των παιδιών τους , είναι η κατεύθυνση του ανυποχώρητου μαζικού αγώνα όλου του λαού της Καβάλας, στα πρότυπα της Κερατέας και της Χαλκιδικής.
Συγκεκριμένα προτείνουμε:
– μαζική συμμετοχή όλου του λαού στο συλλαλητήριο της Τρίτης, έστω και αν αυτό αποφασίστηκε στα πρόχειρα και χωρίς τη μέγιστη δυνατή ενεργοποίηση φορέων, συνδικάτων, κτλ.
– τα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σωματεία με έκτακτες γενικές συνελεύσεις να πάρουν αποφάσεις μαζικής συμμετοχής των μελών τους. Οι εργαζόμενοι να καλυφθούν με αποφάσεις 24ωρης απεργίας ή στάσης εργασίας από τα σωματεία τους, αφού το εξαφανισμένο αντ-Εργατικό Κέντρο Καβάλας δεν φρόντισε να οργανώσει. Όλη η πόλη στο πόδι! Η οικονομία της είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ομαλή λειτουργία του εργοστασίου.
– κλειστά όλα τα καταστήματα με απόφαση του Εμπορικού συλλόγου και προτροπή όλων των επαγγελματιών και εργαζομένων για συμμετοχή στο συλλαλητήριο. Η αγορά είναι η πρώτη που θα πληγεί από ενδεχόμενο κλείσιμο της ΒΦΛ.
– ανοιχτή συνέλευση αμέσως μετά το συλλαλητήριο, χωρίς τη συμμετοχή των υπευθύνων για το κατάντημα της βιομηχανίας πολιτικών προσώπων, προκειμένου να ανταλλαγούν ανοιχτά απόψεις και να προκύψει ανοιχτή επιτροπή αγώνα και να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις. Στόχος να είναι η ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας και όχι το ξαναμοίρασμα ίδιων υποσχέσεων. Το έργο το έχουμε ξαναδεί!

· Να μη κλείσει η ΒΦΛ!
· Να πληρώσει ο Λαυρεντιάδης για πρώτες ύλες και φυσικό αέριο στη βιομηχανία τώρα!
· Για μια βιομηχανία που να καλύπτει τις ανάγκες του λαού και όχι τα κέρδη των λαμογιών και των πολυεθνικών, μόνη λύση είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας στη λογική της αυτοδύναμης ανάπτυξης.

Σύλλογος Ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων Καβάλας

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top