Ένα λίτρο μαγειρικού λαδιού εάν πέσει σε φυσικό αποδέκτη μολύνει σχεδόν
1.000.000 λίτρα νερού! Εάν πέσει στην αποχέτευση, συχνά (ειδικά το χειμώνα)
παγώνει και βουλώνει τους αγωγούς. Εάν οδηγηθεί στους ΧΥΤΑ κάνει τα σκουπίδια
εύφλεκτα και μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα. Εάν ανακατευτεί μαζί με τις
ζωοτροφές τελικά θα καταλήξει στο πιάτο μας. Εάν χρησιμοποιηθεί για την
παραγωγή
σαπουνιού θα καταλήξει στο δέρμα μας. ΤΙ μπορούμε να το κάνουμε λοιπόν; Η σωστή χρήση του είναι να το ανακυκλώσουμε και να το κάνουμε βιοντίζελ!
Τότε αναμιγνύεται με το ντίζελ σε αναλογία που προβλέπεται και χρησιμοποιείται
κανονικά σαν ντίζελ.
Γιατί έτσι αποφεύγονται όλα τα παραπάνω
Γιατί είναι εύκολο και ενισχύουμε περιβαλλοντικά προγράμματα
Γιατί έτσι χρησιμοποιούμε λιγότερο πετρέλαιο
Γιατί πιστεύουμε στην ανακύκλωση και μας αρέσει!
O Δήμος Φιλίππων πρόσφατα ξεκίνησε ένα φιλόδοξο πιλοτικό πρόγραμμα
συλλογής
και ανακύκλωσης των μαγειρικών ελαίων από τις οικίες και τα καταστήματα
που το
χρησιμοποιούν, εστιατόρια, ταχυφαγεία κ.τ.λ. με:
1) τοποθέτηση τριών δεξαμενών συλλογής ανακυκλώσιμων μαγειρικών
ελαίων
στον Αμυγδαλεώνα (στην αλάνα), στο Ζυγό - Κρυονέρι (στη γέφυρα) και στις
Κρηνίδες (στην αποθήκη), και παράδοση του λαδιού σε εταιρία συλλογής
2) αποστολή επιστολής προς όλα τα εστιατόρια, ταχυφαγεία κ.τ.λ. που
δραστηριοποιούνται στο Δήμο Φιλίππων και προτροπή τους να συλλέγουν τα
μαγειρικά έλαια και να τα δίνουν στις εταιρίες που ασχολούνται με τη
συλλογή τους
3) ενημέρωση των δημοτών για τη σχετική δράση
Τι πετυχαίνουμε με την ανακύκλωση των βρώσιμων ελαίων;
Τα χρησιμοποιημένα μαγειρικά λάδια αποβάλλονται οριστικά από τη διατροφική αλυσίδα, δηλαδή αποφεύγεται η επαναχρησιμοποίησή τους μετά από παράνομη επεξεργασία ως βρώσιμα (κάτι που ρητά απαγορεύεται από τη νομοθεσία) αλλά και η έμμεση εισαγωγή τους στη διατροφική αλυσίδα μέσω ζωοτροφών (που επίσης απαγορεύεται)
• Επιλύονται τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργούν όταν καταλήγουν
στο
αποχετευτικό δίκτυο και στη συνέχεια στη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων
• Τα βιοκαύσιμα που παράγονται από πρώτη ύλη ανταγωνιστική με τις
πρώτες
ύλες παραγωγής τροφίμων, όπως είναι τα βρώσιμα λάδια για την παραγωγή του
βιοντίζελ, έχουν κατά καιρούς προβληματίσει την διεθνή κοινότητα και έχουν
κατηγορηθεί ότι ανεβάζουν τις τιμές των τροφίμων. Πολλοί πιστεύουν ότι η
χρήση
καλλιεργειών όπως το σιτάρι και το καλαμπόκι για την παραγωγή βιοκαυσίμων
θέτει
σε κίνδυνο την επάρκεια σε τρόφιμα, και κατ' επέκταση συντελεί στην άνοδο
των
τιμών. Τα χρησιμοποιημένα βρώσιμα λάδια (τηγανέλαια) είναι μια εναλλακτική
πρώτη
ύλη για την παραγωγή βιοντίζελ που,όχι μόνο δεν επηρεάζει ούτε «ανταγωνίζεται»
την τιμή των βρώσιμων λαδιών, αλλά η συλλογή τους λύνει πολλά περιβαλλοντικά
προβλήματα
• Το βιοντίζελ έχει παραπλήσιες φυσικές ιδιότητες με το ντίζελ οπότε
μπορεί
να χρησιμοποιηθεί αυτούσιο ως υποκατάστατο του, ή σε διάφορες αναλογίες με
αυτό
• Τα πλεονεκτήματα του βιοντίζελ είναι ότι βιοαποικοδομείται, δεν είναι
τοξικό,
έχει σχεδόν μηδενική περιεκτικότητα σε θείο, αυξημένη λιπαντικότητα, πετυχαίνει
μείωση της εκπεμπόμενης αιθάλης, μείωση του διοξειδίου του άνθρακα (λόγω του
ανανεώσιμου χαρακτήρα του) με συνέπεια την άμβλυνση του φαινομένου του
θερμοκηπίου
• Οι εκπομπές ρύπων του βιοντίζελ είναι 40-50% χαμηλότερες από ντίζελ με
εξαίρεση τις εκπομπές οξειδίων του αζώτου. Επίσης δε ρυπαίνουμε τον υδροφόρο
ορίζοντα
• Μειώνουμε τον όγκο των απορριμμάτων που καταλήγουν στους Χ.Υ.Τ.Α
• Ανακυκλώνουμε, χρησιμοποιώντας μάλιστα την καταλληλότερη μέθοδο
που
είναι η διαλογή στην πηγή και εξοικονομούμε φυσικούς πόρους συμβάλλοντας
στην
πράσινη ανάπτυξη δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και συμμετέχοντας ενεργά
στην παγκόσμια προσπάθεια που γίνεται για την αντιστροφή των κλιματικών
αλλαγών
.