ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΝΙΚΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟ

Home » ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΝΙΚΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟ
fruit   1 1 1

Προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Σχετικά με τις ανεξόφλητες οφειλές του Υπουργείου σας προς τους ωρομίσθιους εκπαιδευτές των Δημοσίων ΙΕΚ

Οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτές των δημοσίων ΙΕΚ παραμένουν, ως γνωστόν, απλήρωτοι εδώ και τρία έτη κατάρτισης ( 2008-2009, 2009-2010 και 2010-2011). Το πρόβλημα ξεκίνησε με την έλλειψη χρηματοδότησης του ΟΕΕΚ από το Υπουργείο Παιδείας και έκτοτε επιδεινώνεται με τη συσσώρευση των ανεξόφλητων αμοιβών . Η κατάργηση του ΟΕΕΚ από 21/12/2010 και η ανάληψη ευθύνης για τις πληρωμές από το Υπουργείο Παιδείας δημιούργησε επιπλέον γραφειοκρατικές εμπλοκές και καθυστερήσεις.
Πιο συγκεκριμένα, με βάση τον νόμο ν. 3879/2010 που προώθησε η σημερινή ηγεσία του Υπ. Παιδείας καταργήθηκε στις 21/12/2010 ο ‘‘Οργανισμός Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης’’ (Ο.Ε.Ε.Κ.) που είχε την εποπτεία των ΙΕΚ, αφήνοντας μετέωρο το τεράστιο χρέος του οργανισμού, που μόνο προς τους απλήρωτους εκπαιδευτικούς, ξεπερνά τα 40 εκατ. ευρώ. Μπροστά στο ενδεχόμενο παραγραφής του χρέους, και κατόπιν πιέσεων των μελών του Σωματείου Ελαστικά Απασχολούμενων Εκπαιδευτικών (ΣΕΑΕ) το γραφείο τύπου της Αναπλ. Υπουργού Παιδείας Φ. Γεννηματά εξέδωσε ανακοίνωση ότι το Υπ. Παιδείας αναλαμβάνει το χρέος του ΟΕΕΚ το οποίο και μεταβιβάζει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Ακολούθησαν τρεις παραστάσεις διαμαρτυρίας του Σωματείου στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ώστε τελικά στις 11/03, να εγκριθεί η μεταφορά πίστωσης για την πληρωμή εκπαιδευτικών, σε Κωδικό Αριθμό Εξόδων του προϋπολογισμού. Τέσσερις μέρες αργότερα στις 15/3 το Υπ. Παιδείας εκδίδει νέο δελτίο τύπου με τίτλο «Καταβολή δεδουλευμένων στους ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς των Δημοσίων ΙΕΚ» στο οποίο αναφέρει ότι «θα αρχίσει η καταβολή των δεδουλευμένων στα τέλη Μάρτη και θα ολοκληρωθεί εντός τετραμήνου». Κατόπιν αυτού, αντιπροσωπεία του Σωματείου επισκέφτηκε το Υπ. Παιδείας στις 29/3 και ζήτησε το ακριβές χρονοδιάγραμμα των πληρωμών. Στη συνάντηση αυτή κοινοποιήθηκε στους εν λόγω εργαζομένους ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ασφαλούς πρόβλεψης της ημερομηνίας πληρωμών.
Δεδομένου ότι ο αριθμός των απλήρωτων ωρομισθίων εκπαιδευτών των Δημοσίων ΙΕΚ ανέρχεται στους 10.000 περίπου και 80 (ανά έτος) στον Νομό Καβάλας η αποπληρωμή αμοιβών τριετίας σε εργαζόμενους Δημοσίων ΙΕΚ αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση του κράτους η πρωτοφανής σε χρονική διάρκεια καθυστέρηση ( τρία έτη) πληρωμής για εκπαιδευτικές υπηρεσίες που έχουν ήδη ολοκληρωθεί έχει οδηγήσει σε απόγνωση τους απλήρωτους εκπαιδευτές , πόσω μάλλον σε περίοδο βαθιάς ύφεσης και ανερχόμενης ανεργίας οι οποίες έχουν οξύνει τα προβλήματα επιβίωσης όλων των ελλήνων πολιτών

Ερωτάταιη αρμόδια Υπουργός

Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των δεδουλευμένων στους εν λόγω εκπαιδευτές;

Ο ερωτών βουλευτής

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top