Η ΑΡΧΑΙΑ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΦΙΛΙΠΠΩΝ

Home » Η ΑΡΧΑΙΑ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΦΙΛΙΠΠΩΝ
Η αρχαία πόλη των Φιλίππων


Υπάρχουν τόποι προικισμένοι από την ιστορία και τη φύση. Τόποι όπου συναντώνται λαοί, πολιτισμοί και θρησκείες. Όπου η ανθρώπινη ύπαρξη δοκιμάστηκε από μεγάλες μάχες, τόποι που δέχθηκαν την επίσκεψη ανθρώπων που με το λόγο τους άλλαξαν τον κόσμο.

Τόποι που νιώθεις ότι το περιβάλλον υμνεί τη μεγαλοσύνη του δημιουργού και ο άνθρωπος ευλαβικά προσέρχεται, ώστε να νιώσει τη ζωογόνο δύναμη, όχι μόνο της ιστορίας αλλά και της ίδιας της φύσης με τα ιάματα που προσφέρει.

Ένας τέτοιος τόπος είναι και η φημισμένη αρχαία πόλη των Φιλίππων. Προκαλεί και προσκαλεί μέχρι τις μέρες μας τον ανήσυχο περιπατητή, τον προβληματισμένο ερευνητή, τον ακούραστο ταξιδιώτη να περιδιαβεί και να ανακαλύψει τους σημαντικότερους σταθμούς της ελληνικής ιστορίας, μέσα από εναπομείναντα λαμπρά οικοδομήματα και μνημεία.

Σ’ αυτόν τον τόπο ο χριστιανισμός συναντάει τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και το ανθρώπινο σώμα αναγεννιέται μέσα από ένα πανάρχαιο υλικό, τη λάσπη. Οι Φίλιπποι συγκεντρώνουν τη μοναδική ομορφιά της φύσης με τη ζωντανή ανάμνηση μεγάλων γεγονότων που σημάδεψαν την παγκόσμια ιστορία, όπως η μάχη των Φιλίππων το 42 π.Χ., που σηματοδότησε την κατάργηση του δημοκρατικού πολιτεύματος στη Ρώμη.

Σήμερα, η ευρύτερη περιοχή των Φιλίππων υπάγεται διοικητικά στο δήμο Καβάλας. Τόπος μικρός σε έκταση, σχεδόν «σφηνωμένος» ανάμεσα στους πρόποδες του «χρυσοφόρου» όρους Παγγαίου και στον εύφορο κάμπο. Μάλιστα, η συγκεκριμένη περιοχή προτάθηκε να συμπεριληφθεί στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Απέχει μόλις 30 χιλιόμετρα (δυτικά) από την Καβάλα και 35 χλμ (νότια) από τη Δράμα. Διαθέτει άρτιο οδικό δίκτυο και αποτελεί ιδανική πρόταση για απόδραση και διακοπές. Τα ορεινά δημοτικά διαμερίσματα και οι οικισμοί (Ζυγός, Κρυονέρι, Παλαιά Καβάλα, Λημνιά, Βουνοχώρι, Λυκόστομο, Κορυφές, Πολύνερο, Κρανοχώρι), διαθέτουν μοναδικές φυσικές ομορφιές.

Εξάλλου, η περιοχή είναι προσβάσιμη μ’ όλα τα μεταφορικά μέσα (αεροπλάνο, πλοίο, τρένο) και σε συνδυασμό με την πληθώρα των αρχαιολογικών και παλαιοχριστιανικών μνημείων αλλά και τη λειτουργία του ιαματικού πηλοθεραπευτηρίου, προσφέρουν στον επισκέπτη μια ιδιαίτερη πρόταση φιλοξενίας.

Πηγή:Ιστοσελίδα ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top