ΙΡΛΑΝΔΙΚΟ ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ

Home » ΙΡΛΑΝΔΙΚΟ ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ

Ιρλανδικό Ειδικό Δικαστήριο για την χρεοκοπία

Ο τέως πρωθυπουργός της Ισλανδίας Γκέιρ Χαάρντε κατέθεσε σήμερα απολογούμενος στο ιρλανδικό Ειδικό Δικαστήριο ότι “δεν είναι ένοχος” ούτε ενεπλάκη προσωπικά στην διάλυση του τραπεζικού τομέα στη χώρα του πριν από μία τριετία.

Πέρυσι τον Σεπτέμβριο, το ισλανδικό κοινοβούλιο ψήφισε ο Χαάρντε να παραπεμφθεί σε δίκη για “παράβαση καθήκοντος” επειδή δεν απέτρεψε την κατάρρευση του τραπεζικού τομέα, μια κατηγορία, για την οποία εάν καταδικαστεί, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης δύο ετών.

Συγχρόνως, τρεις τέως υπουργοί δεν παραπέμφθηκαν από τους βουλευτές να δικαστούν για τον ίδιο λόγο.

“Το διάστημα που παρέμεινα στην κυβέρνηση της Ισλανδίας, προσπάθησα για το καλύτερο, όταν αποφάσιζα είχα στην καρδιά μου το βέλτιστο εθνικό συμφέρον”, τόνισε ο Χαάρντε στη δικαστική κατάθεσή του, ενώ πρόσθεσε ότι, όλη αυτή η ιστορία είναι, για μένα, πολύ δύσκολη”.

Η εξέταση του Χαάρντε, 60 ετών, στο Ειδικό δικαστήριο, που όρισε το κοινοβούλιο, δεν έχει προηγούμενό στη χώρα.

Ο πρώην πρωθυπουργός απορρίπτει το κατηγορητήριο. Αποδίδει την δίωξή του “σε πολιτικά κίνητρα”. Σήμερα, χαρακτήρισε επιπρόσθετα τη δίωξη “ανόητη”. Παραιτήθηκε, ύστερα από λαϊκές κινητοποιήσεις στη διάρκεια του Ιανουαρίου 2009.

Το Ειδικό δικαστήριο θα συνεχίσει το φθινόπωρο την εξέταση του πρωθυπουργού. Θα κληθούν συνολικά 40 μάρτυρες, ανάμεσά τους διευθυντές τραπεζών που χρεοκόπησαν, διοικητές της Κεντρικής Τράπεζας κ.ά.

Πηγη http://kostasxan.blogspot.com/2011/06/blog-post_9936.html

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top