ΙΣΩΣ ΤΟ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ ΣΗΜΕΡΑ

Home » ΙΣΩΣ ΤΟ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ ΣΗΜΕΡΑ
P9091040

Τις απογευματινές ώρες στην αυλή του σπιτιού περνούσαμε το χρόνο μας, τη στιγμή που ο ήλιος άρχιζε και έπαιρνε τη δύση του. Ήταν τόσο δυνατός ο ήλιος και η αυλή προσανατολισμένη στη μεσημβρία που δεν καθόσουν απόγευμα καλοκαιριού. Όμως πάντα η αυλή ηλιοφώτιστη. Ο καφές είχε σερβιριστεί και ο παππούς με προσοχή ανέβαινε τα λιγοστά σκαλοπάτια που χώριζαν την αυλή με το κύριο σώμα του σπιτιού, να τον προσφέρει στη γυναίκα του. Η γιαγιά καθόταν δίπλα στο παράθυρο μέσα στο δωμάτιό της κι έτσι από κει μπορούσε να βλέπει όλη τη γειτονιά.
Αυτός ήταν ο κόσμος όλος της γιαγιάς, μικρή της γειτονιά το σπίτι όλος της ο κόσμος.
Έχουν περάσει 3 χρόνια από τη μέρα που είχα μια φωτογραφική μηχανή στα χέρια μου και για τελευταία φορά φωτογράφιζα τα ντουβάρια του παλιού πετρόχτιστου προσφυγικού σπιτιού. Τα σίδερα της οροφής είχαν αρχίσει να φαίνονται από καιρό, οι σοβάδες γέρικοι πια, ολοένα έπεφταν με θόρυβο στο πάτωμα, φεύγοντας έτσι από την αιώνια πλέξη τους με τις πέτρες που με αγάπη είχε ορίσει, πριν πολλά πολλά χρόνια ο πατέρας της οικογένειας  ο Ηλίας Τσολακιδης ο οποίος είχε 4 παιδιά έναν γιο και τρία κορίτσια και ήρθε από την πατρίδα μεγάλος γύρω στα 40 γκρέμισε το παλιό και στην θέση του έκτισε αυτό που μέρος του βλέπουμε μέχρι και σήμερα.
Παρακάτω άλλο σπιτάκι, και πιο κάτω άλλο ίδιο με το προηγούμενο, όλα σεμνά ενταγμένα στο περιβάλλον του χωριού  κι όλοι εκεί ευτυχισμένοι, με χαμόγελο, παρότι ο χώρος στενός, τόσο-όσο. Η μέρα τους ήταν άλλωστε στο μεγαλύτερό τους ποσοστό έξω, στο πεζοδρόμιο ή την αυλή. Οι μπουγάδες, που και σήμερα ακόμη όταν περνάς από κάποιο τέτοιο μικρό σπιτάκι, μοσχοβολούν τη γειτονιά και οι τοίχοι των σπιτιών πεντακάθαροι λες και μόλις χθες τελείωσε ο ασπριτζής. Καλές νοικοκυράδες, καθαρές, προσεχτικές, γλυκομίλητες, να σε ρωτήσουν αν χρειάζεσαι κάτι κι έχεις χαθεί στο δρόμο και ποιανού παιδί είσαι .
P9091041

Το παρουσιάζουμε γιατί ο χρόνος (80 χρόνια) δεν φέρθηκε καλά στο κτήριο και λόγο έλλειψης συντηρήσεως το πιο πιθανό είναι τους επόμενους μήνες να πέσει και να μην έχουμε την ευκαιρία να το δούμε άλλη φορά….

 

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top