ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΙΙ (ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ)ΣΤΟ Ν.ΚΑΒΑΛΑΣ

Home » ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΙΙ (ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ)ΣΤΟ Ν.ΚΑΒΑΛΑΣ
4dimoi

Σαρωτικές αλλαγές αναμένονται στον πρώτο (άλλα και στον δεύτερο βαθμό) Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την εφαρμογή της Διοικητικής Μεταρρύθμισης που βγάζει από το συρτάρι η κυβέρνηση. Ιδιαίτερη βαρύτητα φαίνεται να δίδεται στις συνενώσεις Δήμων και όχι όπως είχε ξεκινήσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατία με τις συνενώσεις ακόμη και Νομών. Σύμφωνα με τη μελέτη του Ινστιτούτου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης την οποία έχει υιοθετήσει και η ΚΕΔΚΕ, από τον «Καποδίστρια 2» θα προκύψουν 350- 380 δήμοι σε ολόκληρη τη χώρα.
Ο «Καποδίστριας 2» δεν θα περιοριστεί μόνο στην επαρχία, αλλά θα επεκταθεί και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, ανεξάρτητα από τις μητροπολιτικές λειτουργίες.
Οι νέοι δήμοι που θα προκύψουν θα ταυτίζονται σε ορισμένες περιπτώσεις με τις υφιστάμενες επαρχίες.
Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ
Δήμος 1: Κεραμωτής, Ορεινού και Χρυσούπολης
Δήμος 2: Θάσου
Δήμος 3: Καβάλας και Φιλίππων
Δήμος 4: Ελευθερούπολης, Ελευθερών, Ορφανού, Παγγαίου και Πιερέων
Η ΚΕΔΚΕ αποφάσισε ότι θα συμμετέχει στο διάλογο που έχει ήδη δρομολογήσει το υπουργείο Εσωτερικών με εκπροσώπους της στις αντίστοιχες Επιτροπές, ενώ αναμένει από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος του έτους – σύμφωνα και με προφορική διαβεβαίωση του υπουργού Γ. Ραγκούση – την τελική πρότασή της για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση, επί της οποίας θα τοποθετηθεί στο τακτικό συνέδριό της, που θα πραγματοποιηθεί 18 – 20 Ιανουαρίου 2010 στην Αθήνα.
Σε επίπεδο τώρα περιφερειών ή νομών δεν φαίνεται να έχουν γίνει κάποιες ιδιαίτερες αλλαγές καθώς επανέρχονται στο φως τα σενάρια που θέλουν τη χώρα να αποτελείται από 16 διοικητικές μονάδες. Μέσα σε αυτό το σχέδιο που είχε προωθηθεί και παλαιότερα υπήρξαν αντιδράσεις από την πλευρά του Νομού Σερρών καθώς ο σχεδιασμός τον ενέτασσε στην ίδια διοικητική οντότητα με τους Νομούς Ξάνθης Καβάλας Δράμας, ενώ οι παράγοντες των Σερρών ζητούσαν επιτακτικά να υπάρχει ένωση με το Νομό Θεσσαλονίκης.
Το κόστος τώρα της μεταρρύθμισης αγγίζει τα 5 δισ. ευρώ η κοστολόγηση του εγχειρήματος «συνοδεύει» τη σχετική μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος (ΚΕΔΚΕ) και η οποία, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, θα αποτελέσει τη βάση του σχεδιασμού. Επιστημονικοί συνεργάτες του ΙΤΑ συγκροτούν εξάλλου και την επιστημονική επιτροπή που συστάθηκε στο υπουργείο.
Οι μελετητές προτείνουν στην ουσία ένα ειδικό, οικονομικό πρόγραμμα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που θα προετοιμάσει τους δήμους να εισέλθουν σε νέο καθεστώς λειτουργίας ως μεγαλύτερες, ισχυρότερες και οικονομικά βιώσιμες διοικητικές μονάδες αλλά και για τη φάση της υλοποίησης των αλλαγών. Το συνολικό κόστος εκτιμήθηκε σε 4,8 δισ. ευρώ.
Ως πηγή χρηματοδότησης προτείνονται τόσο Κοινοτικοί όσο και εθνικοί πόροι, ενώ ο νέος χάρτης των δήμων συνοδεύεται επιπλέον με φορολογική αποκέντρωση, που αποτελεί πάγιο αίτημα των αιρετών προς την κεντρική εξουσία προκειμένου να προσεγγίσουν τα ευρωπαϊκά δεδομένα της οικονομικής αυτοτέλειας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ). Σύμφωνα με τη μελέτη, οι νέοι ΟΤΑ, διαθέτοντας τους κατάλληλους υποστηρικτικούς μηχανισμούς, θα είναι σε θέση να αξιοποιούν τα οφέλη από τη φορολογική αποκέντρωση. Σε πρώτο επίπεδο με τις οργανωμένες υπηρεσίες ο νέος ΟΤΑ θα μπορεί να ελέγχει αποτελεσματικότερα τη διαδικασία βεβαίωσης και είσπραξης των τοπικών φορολογικών του εσόδων. Η βεβαίωση των τοπικών φορολογικών εσόδων μπορεί να γίνεται με τη χρησιμοποίηση του κεντρικού μηχανισμού, η είσπραξη με τη χρήση του τραπεζικού συστήματος, ενώ ο έλεγχος θα επιτυγχάνεται με τη δημιουργία διαδημοτικών δομών που θα στελεχωθούν από ήδη υπηρετούντες στις ταμειακές υπηρεσίες των ΟΤΑ. Σε μέσο-μακροπρόθεσμο επίπεδο, οι νέοι ισχυροί ΟΤΑ θα μπορέσουν να δημιουργήσουν δικούς τους εισπρακτικούς μηχανισμούς.

Παράλληλα με απόφαση του αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούση ξεκινά και η συγκρότηση και της Επιστημονικής Επιτροπής η οποία θα παρακολουθεί την εξέλιξή της, έτσι ώστε οι δημοτικές εκλογές του 2010 να διενεργηθούν με βάση τον νέο αυτοδιοικητικό χάρτη. Ως βάση συζήτησης για τους νέους δήμους που θα προκύψουν από τον «Καποδίστρια 2», για τις μητροπολιτικές λειτουργίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη καθώς και για τις νέες περιφέρειες, όπως έγινε γνωστό μετά τη συνάντηση του κ. Ραγκούση με τον συνταγματολόγο κ. Δ. Τσάτσο, θα είναι η μελέτη που έχει εκπονήσει το Ινστιτούτο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η μεταρρύθμιση μάλιστα αναμένεται να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς ώστε να έχει ολοκληρωθεί ως τον Οκτώβριο του 2010, γεγονός που οδήγησε τον υπουργό Εσωτερικών να διαψεύσει και τα σενάρια που ήθελαν παράταση της θητείας των δημάρχων προκειμένου να ολοκληρωθεί ο «Καποδίστριας 2. ΠΗΓΗ www.kavalanet.gr

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top