ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ- ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ ΣΑΒΒΑΣ -ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΖΥΓΟΥ

Home » ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ- ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ ΣΑΒΒΑΣ -ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΖΥΓΟΥ
stefanidis

O Σάββας Στεφανίδης ήταν το τρίτο μέλος της οικογένειας της Καλλιόπης και του Σίμου Στεφανίδη(Παναγιώτης – Αλέξανδρος-Σάββας) γεννήθηκε στις 20-9-1929 στο Ζυγό Καβάλας.

Πρόσφυγες γονείς,με καταγωγή από την Γαράσαρη και συγκεκριμένα το χωριό Λάπα,περιοχή Νικόπολης του πόντου.

Μετά την αποφοίτηση του από το Γυμνάσιο αρρένων Καβάλας το 1950,υπηρέτησε στον Ελληνικό στρατό ως έφεδρος αξιωματικός από το 1951 μέχρι το 1953 που απολύθηκε με τον βαθμό του ανθυπολοχαγού.

Ασχολείται με αγροτικές εργασίες και στις 1-1-1955 ξεκινά να εργάζεται ως λογιστής στον τοπικό Αγροτικό πιστωτικό Συνεταιρισμό.

Το 1958 παντρεύεται την Κυριακή Τεκέογλου και αποκτούν δυο παιδιά την Καλλιόπη και τον Σίμο.

Στις Δημοτικές εκλογές του 1990 εκλέγετε πρόεδρος της κοινότητας Ζυγού με 774 ψήφους και ποσοστό 49,24 του εκλογικού σώματος (1-1-1991 μέχρι και τις 31-12-1994) όπου και τελειώνει η θητεία του αφού στις επόμενες εκλογές δεν έβαλε υποψηφιότητα.

Στην τετράχρονη θητεία του:

1-Λειτούργησε για πρώτη φορά το Κέντρο φιλοξενίας Παλλινοστούντων από χώρες της της πρώην ΕΣΣΡ,πολιτογραφήθηκαν στην κοινότητα μας,έτσι δημιουργήθηκε ο οικισμός των Ελληνοπόντιων με την ονομασία Νέο Ζυγός.

2-Πρώτο κατ’ επείγον πρόβλημα που αντιμετώπισε ήταν η άμεση αντικατάσταση του αντλητικού συγκροτήματος της γεώτρησης που υδροδοτούσε το χωριό με πόσιμο νερό,αφού είχε καταστραφεί.

3-Κατασκευή δίδυμου σωληνωτού αγωγού με οπλισμένους τσιμεντοσωλήνες Φ100 στο ρέμα μεταξύ της οικίας του Καραγιάννη Αθανάσιου και του Χωρινού Σταύρου.

Ο προϋπάρχουν αγωγός ήταν Φ60,θάφτηκε από τα πολλά φερτά υλικά λόγο της πυρκαγιάς που είχαμε στην περιοχή της Αγίας Ελένης.

4-Ασφαλτόστρωση του επάνω δρόμου γήπεδο μέχρι την επάνω είσοδο της εκκλησίας

5-Επέκταση του δικτύου ύδρευσης από τα σφαγεία μέχρι και την ποτίστρα στα λατομία και την υδροδότηση του.

6-Αγορά χωραφιού για την επέκταση των νεκροταφείων,περίφραξη και τσιμεντοστρώσεις διαδρόμων λύνοντας το πρόβλημα χώρου ταφής που είχε οι κοινότητα μας τα προηγούμενα χρόνια,και δίνοντας λύση για τα επόμενα που θα έρθουν.

7-Έργα που τα καρπώθηκε αργότερα η κοινότητα μας ήταν η μελέτη αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης του χωριού,κάτι που ήταν προϋπόθεση ώστε να δρομολογηθεί η χρηματοδότηση του έργου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

8-Ανόρυξη γεώτρησης για την ύδρευση του χωριού,είναι η γεώτρηση που έχουμε στην είσοδο του χωριού απέναντί από το σπίτι του Στράτου του Σγουρή,κατασκευή αντλιοστασίου και εγκατάσταση αντλητικού συγκροτήματος ώστε να τεθεί σε λειτουργεία.

9-Το 1993 ήταν η τελευταία φορά που επισκευάστηκε και συντηρήθηκε ο τσιμενταύλακας μεταφοράς νερού άρδευσης από το ρέμα της Παλαιάς Καβάλας στην περιοχή των φυτωρίων του χωριού,από την κοινότητα.

Μην ξεχνάμε ότι η κατασκευή αυτού του έργου,ήταν δημιούργημα των χωριανών μας με την λεγόμενη αγγαρεία τα δύσκολα χρόνια της δεκαετίας του 1950, έργο πνοής για όσους ασχολιόντουσαν με την γεωργία.

Ο τσιμενταύλακας εδώ και χρόνια δεν λειτουργεί,αποτέλεσμα της ανεπαρκούς συντήρησης.

Στην διάρκεια της τετραετίας έγιναν επίσης,τσιμεντοστρώσεις δρόμων,μικρές επεκτάσεις δικτύου ύδρευσης συν τα προβλήματα της καθημερινότητας των χωριανών μας.

Στον επόμενο πρόεδρο (Κώστα Ζαχόπουλο) παρέδωσε όλο αυτό το έργο που προαναφέραμε συν ένα πάρα πολύ θετικό ταμείο για τα δεδομένα της εποχής.

Το 1996 ύστερα από προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε,έκανε επέμβαση ανοιχτής καρδιάς,πέθανε 26 Αύγουστου το 2000.

Εν Ζυγό Δεκέμβρης 2020

Σίμος Σ. Στεφανίδης

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top