ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΦΙΛΙΠΠΩΝ

Home » ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΦΙΛΙΠΠΩΝ
food dentists

Προληπτική οδοντιατρική στα δημοτικά σχολεία και στα νηπιαγωγεία της δημοτικής ενότητας Φιλίππων

Για δεύτερη φορά φέτος, ο Δήμος Καβάλας σε συνεργασία με τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Καβάλας, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν μία σειρά ενημερωτικών επισκέψεων σε σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου, με θέμα την προαγωγή της στοματικής υγείας των παιδιών. Η εξόρμηση θα αρχίσει στις 4 Απριλίου και θα διαρκέσει έως τα μέσα Μαΐου, ενώ τα σχολεία που επιλέχθηκαν υπάγονται στη Δημοτική Ενότητα Φιλίππων.

Για δεύτερη φορά φέτος, ο Δήμος Καβάλας σε συνεργασία με τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Καβάλας, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν μία σειρά ενημερωτικών επισκέψεων σε σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου, με θέμα την προαγωγή της στοματικής υγείας των παιδιών. Η εξόρμηση θα αρχίσει στις 4 Απριλίου και θα διαρκέσει έως τα μέσα Μαΐου, ενώ τα σχολεία που επιλέχθηκαν υπάγονται στη Δημοτική Ενότητα Φιλίππων. “Την προηγούμενη χρονιά, ο Δήμος Καβάλας, σε συνεργασία με τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Καβάλας, οργανώσαμε ένα πλαίσιο δράσης που είχε σαν στόχο την προληπτική οδοντιατρική στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ήταν ένα πρόγραμμα που έτυχε της γενικής αποδοχής και της επιδοκιμασίας. Γι’ αυτό, αποφασίσαμε να το επαναλάβουμε φέτος στα σχολεία των νέων δημοτικών διαμερισμάτων που προστέθηκαν στο Δήμο, τα οποία υπάγονταν στον πρώην Δήμο Φιλίππων”, είπε η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και των παιδικών σταθμών του Δήμου Καβάλας, Άννα Σπανδώνη, ενώ πρόσθεσε: “Μέσα στους δύο επόμενους μήνες, λοιπόν, θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις στα δημοτικά σχολεία των Κρηνίδων και των άλλων δημοτικών διαμερισμάτων της περιοχής, με σκοπό την ενημέρωση για την υγεία της στοματικής κοιλότητας. Θεωρώ ότι θα είναι πολύ χρήσιμο, να παρακολουθήσουν την ενημέρωση και οι γονείς και να προσπαθήσουν να μεταφέρουν τις συμβουλές που θα ακούσουν στα παιδιά τους”. “Θέλω να ευχαριστήσω την κυρία Σπανδώνη και τον Οδοντιατρικό Σύλλογο, για την πρωτοβουλία τους να γίνει αυτή η ενημέρωση στα σχολεία του πρώην Δήμου Φιλίππων. Η προληπτική οδοντιατρική διασφαλίζει τη στοματική υγιεινή των νέων ανθρώπων, στους οποίους απευθύνεται και η συγκεκριμένη προσπάθεια”, είπε ο αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων, Θόδωρος Παπαδόπουλος.

Η επανάληψη μήτηρ μαθήσεως

Τη μεγάλη σημασία της προληπτικής οδοντιατρικής και της δημιουργίας συνειδητοποιημένων οδοντιατρικά πολιτών, τόνισε, επίσης, ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Καβάλας, Ηλίας Φέσσας, ο οποίος παρουσίασε και μερικά ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία από πρόσφατες έρευνες στον πληθυσμό της χώρας. “Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, πριν μερικά χρόνια, άρχισε ένα μεγαλόπνοο σχέδιο καταγραφής και προαγωγής της στοματικής υγείας του ελληνικού πληθυσμού. Το πρόγραμμα αυτό χωρίστηκε σε δύο σκέλη. Το πρώτο ήταν η καταγραφή της στοματικής υγείας, η οποία έγινε με συνεργεία οδοντιάτρων που επισκέφτηκαν, δειγματοληπτικά, Νομούς της χώρας και κατέγραψαν ότι είδαν στα στόματα των Ελλήνων. Ο πληθυσμός χωρίστηκε σε πέντε ηλικιακές ομάδες και σε δύο κατηγορίες. Σε αστικό και αγροτικό πληθυσμό. Το δεύτερο σκέλος ήταν η προαγωγή της στοματικής υγείας. Σ’ αυτό εντάχθηκε και ο Νομός Καβάλας. Δημιουργήθηκαν, λοιπόν, συνεργεία από νέους οδοντιάτρους εθελοντές, τα οποία επισκέφτηκαν τα σχολεία του Δήμου Καβάλας κι εκεί, μέσα από την προβολή slides, εξήγησαν στα παιδιά, με απλά λόγια, τις παθήσεις της στοματικής κοιλότητας και, επίσης, τους υπέδειξαν τρόπους σωστής υγιεινής αυτής. Στο τέλος, τους μοίρασαν, ως δώρο, από μία οδοντόβουρτσα, μία οδοντόπαστα και ένα έντυπο μ’ αυτά που τους είπαν”, ανέφερε, ενώ στη συνέχεια παρουσίασε μερικά στατιστικά στοιχεία για το επίπεδο της στοματικής υγείας στον πληθυσμό της Ελλάδας. Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι: “Η προσπάθεια που γίνεται, έχει στόχο να δημιουργήσουμε συνειδητοποιημένους οδοντιατρικά πολίτες. Και συνειδητοποιημένος οδοντιατρικά πολίτης, είναι αυτός που επισκέπτεται τον οδοντίατρο του κάθε έξι μήνες και βουρτσίζει τα δόντια του τρεις φορές την ημέρα”.

Λεπτομέρειες για την “εξόρμηση” στα σχολεία έδωσαν στους δημοσιογράφους οι επικεφαλής της ομάδας των εθελοντών οδοντιάτρων, Όλγα Χαραλαμπίδου και Σωτηρία Τυρολόγου, οι οποίες είναι εξειδικευμένες στη στοματική υγεία των παιδιών. “Ως παιδοδοντίατροι, εγώ και η συνάδελφος μου, ενδιαφερόμαστε, κυρίως, για την πρόληψη. Πριν από δύο χρόνια ανταποκριθήκαμε στην πρόσκληση του Δήμου Καβάλας. Το ίδιο και φέτος. Γενικά, είμαστε ανοιχτές σε οποιαδήποτε πρόσκληση για να ενημερώσουμε σχετικά με την πρόληψη”, είπε η Όλγα Χαραλαμπίδου και πρόσθεσε: “Η πρόληψη αρχίζει από το σχολείο. Αυτό που θα κάνουμε και φέτος, λοιπόν, θα είναι ενημέρωση. Θα μιλήσουμε στα παιδιά για το πως πρέπει να βουρτσίζουν τα δόντια τους, πότε, με τι μέσα, τι πρέπει να τρώνε για να προσέχουν τα δόντια τους και γενικά, για ότι έχει σχέση με τη διατήρηση της στοματικής υγιεινής. Δεν είναι εύκολο να τα συγκρατήσουν όλα αυτά με μία φορά. Γι’ αυτό χρειάζεται η επανάληψη. Θα ήταν καλό, επομένως, αυτή η ενημέρωση να γίνεται τακτικά, κάθε χρόνο, ή δύο χρόνια. Τα παιδιά θα είναι χωρισμένα σε ομάδες, ανάλογα με την ηλικία τους, ώστε να καταλαβαίνουν καλύτερα αυτά που θα ακούνε και θα βλέπουν”. Η Σωτηρία Τυρολόγου συμπλήρωσε, ότι ο επόμενος στόχος θα είναι η πραγματοποίηση ενός προγράμματος αγωγής υγείας, με τη μέθοδο της βιωματικής μάθησης, μέσα από το οποίο τα παιδιά θα προσπαθήσουν να βρούνε πληροφορίες για τη στοματική υγιεινή. “Έτσι, πιστεύουμε ότι τα παιδιά θα αφομοιώσουν περισσότερα πράγματα από μία απλή ενημέρωση”, σημείωσε και συμφώνησε με την Όλγα Χαραλαμπίδου, για την ανάγκη της επανάληψης των ενημερωτικών συναντήσεων. Τα σχολεία στα οποία θα γίνει η ενημέρωση είναι: Το 1ο δημοτικό σχολείο και το 2ο νηπιαγωγείο Κρηνίδων (4 Απριλίου), το 2ο δημοτικό σχολείο και το 1ο νηπιαγωγείο Κρηνίδων (7 Απριλίου), το δημοτικό σχολείο και το νηπιαγωγείο Αμυγδαλεώνα (11 Απριλίου), το δημοτικό σχολείο και το νηπιαγωγείο Ζυγού (14 Απριλίου), το δημοτικό σχολείο και το νηπιαγωγείο Λυδίας (3 Μαΐου), το δημοτικό σχολείο Πολύστυλου και το νηπιαγωγείο Δάτου (5 Μαΐου) και το δημοτικό σχολείο και το νηπιαγωγείο Φιλίππων (12 Μαΐου).

Πηγη http://www.k-tipos.gr/ktipos/detail.php?ID=19823

Κωνσταντίνος Κοϊβέρογλου

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top