ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΣΤΗ ΦΥΣΗ WOOD WATER WILD FESTIVAL

Home » ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΣΤΗ ΦΥΣΗ WOOD WATER WILD FESTIVAL
logotopo last

Wood Water Wild Festival

Απόδραση στη φύση και στο πανέμορφο μονοπάτι της Παλιάς Καβάλας

Το μεράκι των διοργανωτών και η μοναδική ομορφιά του φυσικού τοπίου, αποτελούν τα εχέγγυα για την επιτυχία και του φετινού φεστιβάλ Wood Water Wild, που θα διοργανώσει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, 29 και 30 Μαΐου, ο Δήμος Φιλίππων, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παλιάς Καβάλας και με τη συμμετοχή αρκετών τοπικών Συλλόγων, στο μοναδικού φυσικού κάλλους μονοπάτι της Παλιάς Καβάλας. «Η περσινή επιτυχία των εκδηλώσεων και η συμμετοχή του κόσμου σ’ αυτές, ήταν μία ευχάριστη έκπληξη για εμάς και ένα κίνητρο να αυξήσουμε τη διάρκεια του φεστιβάλ από μία σε δύο ημέρες, καθώς και τις δραστηριότητες του», είπε ο δήμαρχος Φιλίππων, Λάζαρος Τσαταλμπασίδης, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χθες οι διοργανωτές σε μία από τις πιο όμορφες τοποθεσίες του μονοπατιού, τον παλιό νερόμυλο. «Ο προϋπολογισμός της φετινής διοργάνωσης ανέρχεται στις 18.000 ευρώ περίπου. Ο αρχικός, όμως, προϋπολογισμός ήταν στις 30.000 ευρώ, αλλά με τη συμμετοχή των τοπικών Συλλόγων το κόστος μειώθηκε. Θέλω να τους ευχαριστήσω που συμμετέχουν σ’ αυτή τη διαδικασία. Είναι μεγάλη χαρά και τιμή μας να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη διεξαγωγή του φεστιβάλ», πρόσθεσε, ενώ καταλήγοντας σημείωσε ότι: «Είναι ευκαιρία στην εποχή μας να έχουμε μία «πόρτα» στη φύση. Και μάλιστα πολύ κοντά μας. Εύχομαι σε όλους όσοι θα έρθουν το Σαββατοκύριακο στο μονοπάτι να περάσουν όμορφα. Πιστεύω ότι φέτος θα έχουμε μεγαλύτερη προσέλευση κόσμου. Ανανεώνουμε, λοιπόν, το ραντεβού μας για το Σαββατοκύριακο, αλλά και για του χρόνου, αφού στόχος μας είναι να κάνουμε τη διοργάνωση αυτή θεσμό».

Οικονομική ενίσχυση στην «Αγία Μαρίνα»

Οι διοργανωτές του φεστιβάλ αποφάσισαν να ενισχύσουν οικονομικά το έργο του Ιδρύματος «Αγία Μαρίνα». Έτσι, θα υπάρχει ένα συμβολικό εισιτήριο 3 ευρώ για την είσοδο στο χώρο των εκδηλώσεων. Από τα 3 ευρώ, τα 2 ευρώ θα προσφέρονται στο Ίδρυμα. Για τη χειρονομία αυτή, η πρόεδρος της «Αγίας Μαρίνας», Λίτσα Γιαννίση, ευχαρίστησε το Δήμο Φιλίππων και τη δημιουργική ομάδα του φεστιβάλ και πρόσθεσε: «Τέτοιου είδους χειρονομίες μας δίνουν δύναμη και κουράγιο να συνεχίσουμε στο δύσκολο μονοπάτι που πορευόμαστε. Μιλώντας για μονοπάτι, θέλω να επισημάνω ότι ο χώρος όπου βρισκόμαστε είναι ένας πραγματικός θησαυρός. Μάθαμε να ταξιδεύουμε μακριά από την Καβάλα για να επισκεφτούμε τέτοια τοπία, ενώ διαθέτουμε εξίσου όμορφα και καλύτερα, μερικά χιλιόμετρα από το σπίτι μας. Είναι μία ευκαιρία, λοιπόν, να τα γνωρίσουμε συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Φιλίππων. Παράλληλα, επίσης, θα ενισχύσουμε και την «Αγία Μαρίνα» που με μεγάλη λύπη θα το πω ότι καρκινοβατεί τα τελευταία χρόνια. Θέλω να ευχαριστήσω, άλλη μια φορά, το δήμαρχο Φιλίππων και τους διοργανωτές για την ευαισθησία τους».

Λίγα λόγια από τους συντελεστές του φεστιβάλ

Παρών στη συνέντευξη Τύπου ήταν και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Παλιάς Καβάλας, Γιάννης Προμούσας. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παλιάς Καβάλας εκτός από συνδιοργανωτής του φεστιβάλ, πρωτοστάτησε στη διάσωση και αναπαλαίωση ενός εκ των 13 παλιών νερόμυλων που λειτουργούσαν στην περιοχή. «Το φεστιβάλ τείνει, θα έλεγα, να γίνει θεσμός για την περιοχή μας. Φέτος το εμπλουτίσαμε με εκδηλώσεις που θα φέρουν τον κόσμο κοντά στη φύση. Μία από αυτές τις εκδηλώσεις θα είναι και ο μαραθώνιος δρόμος σε ορεινό έδαφος, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά». Ειδικότερα για τον παλιό νερόμυλο είπε: «Αναστηλώθηκε πριν από δύο χρόνια και λειτουργεί κανονικά. Είναι επισκέψιμος και βρίσκεται σε μία καταπληκτική τοποθεσία. Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα γίνονται ξεναγήσεις μέσα στο νερόμυλο. Θα υπάρχει, επίσης, ένας μυλωνάς, ο οποίος θα προμηθεύει τους επισκέπτες με αλεύρι. Στον περιβάλλοντα χώρο του νερόμυλου θα λειτουργεί, ακόμα, μία έκθεση βιβλίου από βιβλιοπώλες της περιοχής. Την Κυριακή το πρωί θα προσφέρεται πρωινό με παραδοσιακές χειροποίητες πίτες και άλλα εδέσματα, που θα ετοιμάσουν οι γυναίκες του χωριού. Θέλω κι εγώ να ευχαριστήσω τα μέλη των Συλλόγων για την πολύτιμη εθελοντική προσφορά τους».

Ένας από τους Συλλόγους που θα προσφέρουν εθελοντικά στη διοργάνωση του φεστιβάλ είναι και ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καβάλας. Ο πρόεδρος του, Θανάσης Δασκαλούδης, τόνισε ότι ο δήμαρχος Φιλίππων είναι από τους λίγους δημάρχους που βοηθούν στην προσπάθεια που καταβάλλει ο Ε.Ο.Σ. Καβάλας να αναδείξει τις ομορφιές του ορεινού όγκου του Νομού και τις ορεινές δραστηριότητες. «Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που συμμετέχουμε στις εκδηλώσεις. Φέτος η συμμετοχή μας είναι πιο ενεργή. Θα είμαστε δίπλα σε κάθε προσπάθεια, είτε του Δήμου Φιλίππων, είτε άλλων Δήμων, για την ανάδειξη της ορεινής φύσης του Νομού. Πριν από μερικά χρόνια προσπαθήσαμε στον Ορειβατικό Σύλλογο, να βρούμε κάποιες ορεινές διαδρομές κοντά στην πόλη της Καβάλας, οι οποίες θα είχαν ενδιαφέρον. Μία από αυτές τις διαδρομές που ανακαλύψαμε ήταν ο «Δρόμος του Νερού». Αυτό το μονοπάτι έχει ιστορική σημασία. Αρχίζει από την Παλιά Καβάλα, διασχίζει πέντε παλιά γεφύρια και φτάνει μέχρι τις Καμάρες στην Καβάλα. Παρόλα αυτά, πολλοί Καβαλιώτες δεν γνωρίζουν την ύπαρξή του. Προσπαθήσαμε να το αναδείξουμε μέσα από τις δράσεις του Συλλόγου. Ώσπου ήρθε ο Δήμος Φιλίππων και μας ζήτησε να βρούμε τρόπους να το αξιοποιήσουμε. Προτείναμε, με μεγάλη χαρά, να οργανώσουμε μία πεζοπορία από την Καβάλα στην Παλιά Καβάλα την Κυριακή (σ.σ. 30 Μαΐου) στις εννέα η ώρα το πρωί. Πρόκειται για μία απόσταση 11 χιλιομέτρων, η οποία μπορεί να καλυφθεί, με χαλαρό βάδισμα, σε 4 με 4,5 ώρες. Πιστεύω ότι η πρόσκληση μας θα βρει ανταπόκριση».

Εκ μέρους της δημιουργικής ομάδας του φεστιβάλ μίλησε ο Ηλίας Γιαμαρτζίδης, ο οποίος επεσήμανε ότι: «Τα στοιχεία που μας ώθησαν να δημιουργήσουμε αυτό το φεστιβάλ, είναι η αγάπη μας για τη φύση, ο εθελοντισμός, η συλλογικότητα και η ανάγκη για κοινωνική προσφορά. Ελπίζουμε οι επισκέπτες να απολαύσουν το πρόγραμμα που έχουμε ετοιμάσει». Το πρόγραμμα του φεστιβάλ υπάρχει αναλυτικά στην ιστοσελίδα www.woodwaterwild.gr. Στο χώρο του μονοπατιού θα λειτουργήσουν τρεις σκηνές. Η πρώτη σκηνή (wild stage) θα βρίσκεται στο παλιό λατομείο, η δεύτερη σκηνή (water stage) στον καταρράκτη και η τρίτη σκηνή (wood stage) στο νερόμυλο.
Πηγη www.k-typos.gr

Κωνσταντίνος Κοϊβέρογλου

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top