ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΕΡΙΝΩΝ ΟΜΟΙΩΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΚΗΠΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗΣ

Home » ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΕΡΙΝΩΝ ΟΜΟΙΩΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΚΗΠΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗΣ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΕΡΙΝΩΝ ΟΜΟΙΩΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΚΗΠΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ξενάγηση στο …«Μαντάμ Τισό» της Καβάλας από τον δημιουργό του

24.11.2010

Οι 50 Κομοτηναίες του συλλόγου «Γυναίκα και δημιουργία» βρέθηκαν στο μουσείο κέρινων ομοιωμάτων του Θεόδωρου Κοκκινίδη και φωτογραφήθηκαν με πολιτικούς και καλλιτέχνες που δεν βρίσκονται στην ζωή.

Τετ α τετ με τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τη Μελίνα Μερκούρη, την Αλίκη Βουγιουκλάκη και άλλες προσωπικότητες της πολιτικής και των τεχνών
«Ήταν ολοζώντανα, έμοιαζαν αληθινά», παραδέχτηκαν οι επισκέπτριες εντυπωσιασμένες από τα ομοιώματα του Καβαλιώτη καλλιτέχνη

Την αίσθηση ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου τις κοιτούσε στα μάτια και ο Έλβις Πρίσλεϊ ήταν έτοιμος να τις αφιερώσει το επόμενο του τραγούδι, αποκόμισαν από την επίσκεψη τους στο μουσείο κέρινων ομοιωμάτων στα Κήπια Ελευθερούπολης οι γυναίκες του συλλόγου Κομοτηνής «Γυναίκα και Δημιουργία». Η μονοήμερη εκδρομή στο νομό Καβάλας συνδυάστηκε με επίσκεψη στο πρωτότυπο αυτό μουσείο, μοναδικό στο είδος του στη Βόρειο Ελλάδα, που φέρει την υπογραφή του καλλιτέχνη Θεόδωρου Κοκκινίδη και πραγματικά εντυπωσίασε τις περισσότερες από 50 επισκέπτριες από την Κομοτηνή, αφού τα ομοιώματα έμοιαζαν αληθινά. Σπουδαίες φυσιογνωμίες της πολιτικής και τεχνών συνυπάρχουν στο μουσείο κέρινων ομοιωμάτων, εκεί όπου ο Μάικλ Τζάκσον διδάσκει χορό στον Ανδρέα Παπανδρέου, η Μαντόνα τραγουδάει μαζί με τη Μαρία Κάλλας και ο Έλβις Πρίσλεϊ …ανταλλάσσει απόψεις με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Μόνο σένα τέτρπιο χώρο θα μπορούσαν να συμβούν όλα αυτά.

Το μουσείο που βρίσκεται στα Κηπιά Ελευθερούπολης, στην Καβάλα, δημιουργήθηκε χάρη στο μεράκι και την προσωπική εργασία του Θεόδωρου Κοκκινίδη. Ο Καβαλιώτης ζωγράφος τον Ιανουάριο του 2007 με αφορμή προσωπική του έκθεση κέρινων ομοιωμάτων στην Αθήνα είχε εκφράσει την επιθυμία του να δημιουργήσει ένα μουσείο κέρινων ομοιωμάτων, όπου θα φιλοξενούνται προσωπικότητες που έχει λατρέψει ο κόσμος και με το έργο τους έχουν σφραγίσει ολόκληρες εποχές. Δεν πέρασε πολύς καιρός για να κάνει πράξη το όραμά του στην ιδιαίτερή του πατρίδα στα Κηπιά, όπου ένα παλιό κτίριο το μετέτρεψε σε μουσείο. Ο δημιουργός του μουσείου υποδέχτηκε το γκρουπ γυναικών από την Κομοτηνής και τους ξενάγησε στα ομοιώματα, τους μίλησε για την πορεία του στο χώρο των τεχνών και την τεχνική που ακολουθεί όταν φιλοτεχνεί προσωπικότητες της πολιτικής ή των τεχνών με κερί.

Ο Θεόδωρος Κοκκινίδης αποκάλυψε πως κάποιες φωτογραφίες κέρινων ομοιωμάτων από το μουσείο «Μadame Tussaud» πυροδότησαν το ενδιαφέρον του για την τέχνη αυτή και ότι δημιούργησε το ομοίωμα του Michael Jackson σε ηλικία μόλις 17 ετών. Δούλεψε μόνος, πειραματίστηκε ώστε να γνωρίσει τα μυστικά της τέχνης αυτής. Το 2004 επισκέφτηκε το «Μadame Tussaud», όπου απέσπασε πολύ κολακευτικά σχόλια για τα έργα του. Απλόχερα του έδωσαν πληροφορίες ώστε να καλύψει οποιοδήποτε κενό πάνω στην τεχνική.

Η έκθεση κέρινων ομοιωμάτων, στο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής ισόγειο κτίσμα, διαρθρώνεται σε δύο αίθουσες, συνολικής έκτασης 150 τ.μ. Σε αυτό φιλοξενούνται κέρινα ομοιώματα σημαντικών Ελλήνων, πολιτικών και καλλιτεχνών όπως η Μελίνα Μερκούρη, η Αλίκη Βουγιουκλάκη, η Τζένη Καρέζη και η Μαρίας Κάλλας, αλλά και εκπροσώπων του παγκόσμιου καλλιτεχνικού στερεώματος, όπως ο Μάικλ Τζάκσον, η Μαντόνα, ο Έλβις Πρίσλεϊ και άλλοι.

Τα κέρινα ομοιώματα συνοδεύονται από πληροφορίες για τη ζωή και τη δράση των εικονιζόμενων προσωπικοτήτων. Μία τρίτη αίθουσα θα χρησιμοποιηθεί αρχικά ως εργαστήρι του καλλιτέχνη, ενώ αργότερα θα αξιοποιηθεί ως εκθεσιακός χώρος. Η έκθεση των κέρινων ομοιωμάτων συμπληρώνεται από παρουσίαση φωτογραφικού υλικού για τη διαδικασία και τα στάδια δημιουργίας ενός κέρινου ομοιώματος.

Οι επισκέπτριες από την Κομοτηνή αποθανατίστηκαν με τα αγαπημένα τους είδωλα για να έχουν ένα τεκμήριο ότι συναντήθηκαν έστω και με το ομοίωμα του Ανδρέα Παπανδρέου, της Μαρίας Κάλλας ή του Μάικλ Τζάκσον. Η επίσκεψη στο μουσείο στα Κηπιά Ελευθερούπολης είναι μία πρόκληση για όσους βρεθούν στην περιοχή. Ακολουθήστε το παράδειγμα του συλλόγου «Γυναίκα και Δημιουργία» Κομοτηνής, ενισχύστε τον εσωτερικό τουρισμό προτιμώντας περιοχές της χώρας μας κι ανακαλύπτοντας τις μοναδικές ομορφιές τους.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δήμητρα Συμεωνίδου
Πηγη www.xronos.gr

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top