Ο Χ.ΤΡΙΚΟΥΠΗΣ ΕΙΠΕ ”ΔΥΣΤΥΧΩΣ” ΠΡΙΝ ΤΟ ΕΠΤΩΧΕΥΣΑΜΕ ΑΥΤΟΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΝ

Home » Ο Χ.ΤΡΙΚΟΥΠΗΣ ΕΙΠΕ ”ΔΥΣΤΥΧΩΣ” ΠΡΙΝ ΤΟ ΕΠΤΩΧΕΥΣΑΜΕ ΑΥΤΟΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΝ

 

Ο Χ.ΤΡΙΚΟΥΠΗΣ ΕΙΠΕ ”ΔΥΣΤΥΧΩΣ” ΠΡΙΝ ΤΟ ΕΠΤΩΧΕΥΣΑΜΕ ΑΥΤΟΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΝ

Ας πουν επιτέλους και καμια αλήθεια.
Ας ομολογήσουν την αποτυχία. Ας πουν χωρίς περιστροφές οτι αυτό που έχει συμβεί είναι η επίσημη χρεοκοπία της Ελλάδας με αυτούς στο τιμόνι κι ας αφήσουν τους ψευτικους πανηγυρισμούς. Θα μου πείτε γίνονται αυτα τα πράγματα και μάλιστα πριν από κρίσιμες εκλογές; Ε, όχι βέβαια. Ο κανόνας τους παραμένει πάντα το ψέμα και η παραπλάνηση και οχι η αλήθεια.Κι αν ρωτάτε, τότε γιατί οι πιστωτες δέχτηκαν τη συμφωνία ανταλλαγής -ο κ.Βενιζέλος λέει ψέματα πως αυτό δείχνει την εμπιστοσύνη τους στην επιτυχία της σταθεροποίησης, βιωσιμότητας και μείωσης του χρέους-, η απάντηση είναι επίσης απλή. Το έκαναν διότι δεν είχαν άλλη καλύτερη επιλογή, τη στιγμή μάλιστα που η Ελληνική πλευρά τους πρόσφερε για δικούς της λόγους ενα πολύ συμφέρον γι αυτούς ντηλ που δεν ηταν δυνατόν να αρνηθούν.

1.Ενα ικανοποιητικό κουρεμα που θα ηταν πολύ μεγαλύτερο σε περίπτωση πτώχευσης

2. Πέρασμα στο Αγγλικό δίκαιο που ο Ν.Ρουμπινί θεώρησε απίστευτο δώρο, αφού τους εδωσε το δικαίωμα να διεκδικήσουν αποζημιώσεις με βάση το δίκαιο της Αγγλίας σε δικαστήρια του Λουξεμβούργου που ως γνωστό είναι άχαστο παιχνιδι για τους πιστωτές, αλλά και αφαίρεσε από την Ελλάδα το δικαίωμα να μετατρέψει σε δραχμές το χρέος αν επέλεγε να φυγει από το ευρώ.

3. Εγγυήθηκε τη σωτηρία και των Ελληνικών τραπεζών και των διοικήσεών τους με δεκάδες δις κι επομένως θα ήταν παράλογο αυτές να αρνηθούν να συμμετέχουν, ενω με αυτό τον τρόπο αποφεύχθηκε άμεσα μια αλυσίδωτή αντίδραση σε περίπτωση δυσκολίας στην ανακεφαλαίωσή τους που θα επηρρέαζε όλο το Ευρωπαικό τραπεζικό σύστημα. Στις Ελληνικες τράπεζες μάλιστα υποσχέθηκε σκανδαλωδώς οτι θα καλυφθούν οι οποιεσδήποτε ζημίες από το PSI από την εξαίρεση τους από τη φορολογία για πολλά (20;) χρόνια! Τους φορους βεβαια που δεν θα πληρώσουν εκείνες ξερουμε καλά ποιος θα τους φορτωθεί.

4. Πρόσφερε στους πιστωτες, τραπεζίτες και τους μεγαλομετόχους τους βιομηχάνους και επενδυτές μια χώρα ξεφραγο αμπέλι για να επενδύσουν και να κερδοσκοπήσουν άγρια.

Μόνο ηλίθιος (και μιλάμε βεβαια για τους μεγαλοεπενδυτές τραπεζίτες και funds κι όχι για μικρούς ιδιώτες ή Ταμεια) θα έλεγε όχι σε τέτοια προσφορά. Η για να το πουμε πιο σωστά ίσως και κάποιος που θα μπορούσε να δεί σοφά σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα και θα προτιμούσε να ποντάρει σε μια πραγματικά υγιή οικονομία. Τετοια στοιχεία όμως οι καπιταλιστές που ενδιαφέρονται μόνο για το βραχυπρόθεσμο κέρδος δεν έχουν. Εννοείται νομίζω οτι οι κάτοχοι ομολόγων που τα είχαν καλύψει με ασφάλιστρα CDSs δεν είχαν λόγο να συμφωνήσουν αφου θα πληρωνόντουσαν με το παραπάνω.Για μας τώρα το τοπίο είναι αυτό που ξεραμε, μόνο πολύ χειρότερο. Όπως είπαμε και στην αρχή αυτό που έκαναν εδώ και δυο χρόνια οι “σωτήρες” ήταν να πάρουν όλα τα μέτρα που μπορούσαν για να φορτώσουν τις ευθύνες και τις συνέπειες της χρεοκοπίας που από τότε ήταν υπαρκτή και ορατή στις πλάτες αυτών που δεν ‘έφταιγαν. Η άγρια λιτότητα λοιπόν όχι μόνο δε θα εγκαταλειφθεί αλλά θα συνεχιστεί και θα δυναμώσει, τα έσοδα θα εξακολουθήσουν να μειώνονται και οι στόχοι να αποκλίνουν και να απαιτούν νεα μέτρα κ.ο.κ. Επίσης οι δεσμεύσεις που εχει αναλάβει με το 2ο μνημονιο η Ελλάδα ειναι τέτοιες που μόνο λόγω εκλογών θα αργήσουν ίσως λίγο οι θλιβερές ανακοινωσεις νεων μετρων, απολύσεων, εκποίησης δημόσιας περιουσίας κλπ. Οσο για την “ανάπτυξη” θα είναι ένα ωραίο προεκλογικό δόλωμα, μια Βαβέλ από ψεύτικα λόγια και υποσχέσεις για όσους δεν αντέχουν να αντικρύσουν την αλήθεια και τις ευθύνες τους. Μόνο που κάποτε τα πυροτεχνήματα που πετάνε θα κάψουν το ίδιο το καπιταλιστικό τους σπίτι.

” Ο Τρικούπης είπε “δυστυχώς” πριν το επτωχεύσαμε, αυτοί εδω έστησαν πανηγυρια”!
 
Απόσπασμα κειμένου από giorgossarris.blogspot.com

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top