ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΟΡΕΙΝΩΝ & ΗΜΙΟΡΕΙΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΦΙΛΙΠΠΩΝ

Home » ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΟΡΕΙΝΩΝ & ΗΜΙΟΡΕΙΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΦΙΛΙΠΠΩΝ

Σχεδιασμός Δημοτικής Αρχής για την ανάπτυξη των ορεινών & ημιορεινών περιοχών της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων ( 09/03/2012 )

 
Σκοπός της μεγάλης προσπάθεια που ξεκινάει η Δημοτική Αρχή είναι να αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων στον ορεινό όγκο της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων, και ταυτόχρονα να ενισχυθεί το αγροτικό εισόδημα με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Εισκότερα:

  1. Ο δήμαρχος υπερασπίστηκε την πρόταση της Περιφέρειας ΑΜΘ για την κατασκευή δυο μεγάλων λιμνοδεξαμενών στα τρικάναλα των Κρηνίδων και των Φιλίππων, στα Τενάγη. Όπως τονίστηκε το έργο αυτό θα δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα άρδευσης όλων των γεωργικών εκτάσεων της περιοχής και θα συμβάλει αποφασιστικά στην ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων. Ωστόσο, παρατηρείται μεγάλη στασιμότητα από μέρους των υπηρεσιών και δεν ξεκίνησαν ακόμη οι διαδικασίες υλοποίησής του.
  2. Ο κ. Σιμιτσής πίεσε επίσης για την ταχύτερη υλοποίηση δύο προτάσεων του Δήμου Καβάλας, οι οποίες υποβλήθηκαν στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» συνολικού ύψους 600.000 € και αναμένεται η έγκρισή τους. Η πρώτη αφορά το σχέδιο αναδάσωσης στην Λιμνιά ώστε να εμπλουτιστεί το ήδη υπάρχον φυσικό δάσος και να καταστεί καλύτερα διαχειρίσιμο και εκμεταλλεύσιμο. Η δεύτερη πρόταση αφορά την κατασκευή δυο ομβροδεξαμενών στο δάσος του Αμυγδαλεώνα.
  3. Ο δήμαρχος υπογράμμισε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ότι σε πεδινές και ημιορεινές περιοχές υπάρχουν κοινόχρηστες αδιάθετες εκτάσεις – που ορισμένες φορές καταπατούνται από τους αγρότες – οι οποίες θα μπορούσαν να παραχωρηθούν στο δήμο κατά χρήση. Στη συνέχεια ο δήμος θα τις διαθέσει σε συνεταιρισμούς νέων αγροτών ώστε να καλλιεργήσουν νέες δυναμικές ποικιλίες φυτών (ενεργειακών, θεραπευτικών, βιομάζας).
  4. Ακόμη, ο Κωστής Σιμιτσής ζήτησε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να παραχωρηθεί στο Δήμο μια δασική έκταση 7.000 στρεμμάτων που βρίσκεται στην Παλιά Καβάλα η οποία ανήκει στην κυριότητα του υπουργείου. Ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι υπάρχει μια μελέτη διαχείρισης της συγκεκριμένης δασικής έκτασης την οποία ο δήμος σήμερα έχει επικαιροποιήσει. Η πρόταση προβλέπει τη σύσταση ενός συνεταιρισμού νέων αγροτών οι οποίοι θα μπορούν να διαχειρίζονται το δάσος επιτυγχάνοντας έτσι ελεγχόμενη υλοτομία, ενίσχυση της φυσικής αναδάσωσης και δημιουργία εισοδήματος στους κατοίκους της περιοχής.
  5. Τέλος, ο δήμαρχος αναφέρθηκε στη δημιουργία ενός κτηνοτροφικού πάρκου που θα εκτείνεται από τη Λημνιά μέχρι το Χαλκερό. Το κτηνοτροφικό πάρκο θα είναι μια προστατευόμενη περιοχή μέσα στην οποία θα μπορούν να αναπτύσσουν επιχειρηματική δράση νέοι και παλιοί κτηνοτρόφοι. Πρόκειται βέβαια για δράση που δεν χρηματοδοτείται άμεσα από το ΕΣΠΑ (πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής»).

Ο κ. Σκανδαλίδης βρήκε άκρως ενδιαφέρουσα την πρόταση και εξέφρασε την άποψη ότι μπορεί να υπάρξει προγραμματισμός ώστε να ενταχθούν παρόμοιες πρωτοβουλίες στην επόμενη προγραμματική περίοδο 2014 -2020. Μάλιστα, ζήτησε να υποβάλει ο Δήμος τις επόμενες μέρες στο υπουργείο πιο αναλυτική πρόταση, ώστε να μπει στο σχεδιασμό του Υπουργείου για το μέλλον.

Με όλες τις παραπάνω προτάσεις από μέρους του Δήμου Καβάλας θεμελιώνεται μια σοβαρή κατεύθυνση προς τον πρωτογενή τομέα που θα δημιουργήσει τεράστιες αναπτυξιακές προοπτικές και πάνω απ’ όλα θέσεις εργασίας σε όλους τους τομείς της παραγωγής.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top